Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savivaldos rinkimai: teisininko agitacija pakvipo pažeidimu

Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos (TTVAM) studentai pasipiktino Teisės fakulteto dekano Raimundo Kalesnyko išplatintu el. laišku, kuriame raginama balsuoti už jį artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teigia, jog šiuo atveju galima įžvelgti net kelis pažeidimus.
TTVAM dekano idėja išplatinti rinkimų agitaciją el. paštu papiktino šios aukštosios mokyklos studentus.
TTVAM dekano idėja išplatinti rinkimų agitaciją el. paštu papiktino šios aukštosios mokyklos studentus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nelikite abejingi, būkite pilietiški ir išreikškite savo valią renkant nepriklausomus nuo politinių partijų kandidatus!“ – el. laiške rašo R.Kalesnykas, į sostinės savivaldybės tarybą kandidatuojantis su Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija.

El. laiške teisininkas taip pat „paaiškina“, kaip reikia balsuoti – rinkimų biuletenyje pažymėti koalicijos numerį, o kandidato numerį įrašyti į pirmumo langelį. Be to, įkelta nuoroda į R.Kalesnyko agitacinį plakatą.

TTVAM dekano laišką „15min“ redakcijai persiuntęs studentas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.) teigia, kad jam dėl šio laiško yra „labai graudu“. Kitas studentas taip pat kritikavo dekano poelgį. „Aukštoji mokykla turi auginti pilietiškumą, bet ne tokiais būdais“, – „15min“ sakė savo pavardės nenorėjęs viešinti studentas.

Iš redakcijai persiųstų laiškų matyti, kad jie buvo platinami per bendrą studentų el. laiškų duomenų bazę.

Aš iš savo asmeninio el. pašto išsiuntinėjau visiems kvietimus būti pilietiškais, kad nebūtų apatiški. Nematau tame nieko blogo, – sakė R.Kalesnykas.TTVAM atstovė spaudai Evelina Povilaitytė teigė, kad dekanas R.Kalesnykas el. laiškus išplatino apie tai iš anksto neinformavęs aukštosios mokyklos vadovybės. „Darbuotojai privalo vadovautis įstaigoje galiojančia „Informacinių technologijų sistemos resursų naudojimo tvarka“, todėl kitą savaitę vyksiančiame aukštosios mokyklos akademinės tarybos posėdyje bus svarstomas šis atvejis. Dekanas, šiuo metu esantis konferencijoje, taip pat galės išsakyti savo poziciją minėtu klausimu“, – teigė E.Povilaitytė.

Poelgis kelia įtarimų

Anot VRK, šiuo atveju galima įžvelgti kelis pažeidimus, tačiau juos gali būti sunku įrodyti.

Visų pirma, bet kokia politinė agitacija privalo būti atitinkamai pažymėta, rinkėjai negali būti klaidinami. R.Kalesnyko išsiųstas el. laiškas buvo pavadintas „TTVAM pranešimas“, o pačiame laiške nebuvo nei žodžiu užsiminta, jog tai yra politinė agitacija.

Tačiau, VRK teigimu, šiuo atveju negalima reikalauti, kad pranešimas būtų pažymėtas kaip politinė reklama, kadangi el. laiškas nėra agitacinis leidinys ar apmokėta politinė reklama.

Antra, galima tirti dekano naudojimąsi tarnybine padėtimi, bet tai vėlgi būtų sunku įrodyti.

Trečia, laiškus dekanas išsiuntinėjo pasinaudodamas vidine aukštosios mokyklos duomenų baze, kurioje sukaupti visų studentų el. pašto adresai. Tai galima traktuoti kaip Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimą.

„El. paštu nėra draudžiama agituoti, bet tuos adresus kandidatai turi arba susirasti viešuose šaltiniuose, arba susirinkti apklausų būdu. Negalima naudoti kontaktų, kurie buvo surinkti kitais tikslais. Taigi dekanas negali naudotis duomenų bazėmis dėl asmens duomenų apsaugos. Nes tos duomenų bazės turi tam tikrą tikslą, kam jos yra naudojamos“, – „15min“ sakė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) patvirtino, jog minėtas įstatymas galėjo būti pažeistas. Inspekcija pabrėžė, kad asmens duomenys turi būti tvarkomi esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam tikslui, laikantis nustatytų kriterijų.

„Studentų duomenų bazėje esantys duomenys gali būti naudojami tik tais tikslais, dėl kurių jie buvo surinkti (pvz., administruojant studijų procesą). Atsižvelgiant į įstatymo nuostatas, laikytina, kad nesant teisinio pagrindo studentų duomenų bazėje esančių asmens duomenų naudoti kitais tikslais, pvz., rinkimų agitacijai, negalima“, – „15min“ teigė VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Alina Semionovaitė. Ji pridūrė, kad studentai dėl šio atvejo gali kreiptis į VDAI su skundu. Asmenims, pažeidusiems minėtą įstatymą, gresia bauda nuo 500 iki 1 tūkst. Lt.

R.Kalesnyko rinkimų plakato fragmentas/Raimundas Kalesnykas.
R.Kalesnyko rinkimų plakato fragmentas/Raimundas Kalesnykas.

Tikina nenusižengęs

R.Kalesnykas „15min“ aiškino el. laišką išsiuntęs „savo simpatikams“ ir tikino savo veiksmuose jokių pažeidimų neįžvelgiąs.

„Aš žinau pagal profesiją savo studentus, kurie myli mane. Mes bendraujame kiekvieną dieną, jie rašo bet kokiais klausimais. Aš turiu studentų grupę, dėstytojų grupę ir t.t., visiems jiems išsiunčiau bendrus laiškus ir kviečiau atvykti į rinkimus“, – „15min“ sakė TTVAM dekanas.

Teisininkas teigė nemanąs, jog pasinaudodamas aukštosios mokyklos grupiniu el. paštu jis galėjo pažeisti įstatymą. „Aš juk nepaėmiau jokių duomenų iš kažkur, niekam jų neatidaviau ir nepanaudojau“, – sakė R.Kalesnykas.

Dekanas svarstė, kad jo laišką gavę studentai galėjo persiųsti jį savo draugams, taigi pranešimas galėjo pasiekti ir jo nepageidavusius asmenis: „Na, jei per klaidą kažkas gavo el. paštu, čia yra normalus dalykas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius