-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė mėgino gintis apkaltinusi Zigmantą Balčytį parduosiant Lietuvą už sviestą

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienio vakarą vieši LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“. Joje ji tikino, nenorėjusi pasakyti, kad konkurentas rinkimuose socialdemokratas Zigmantas Balčytis parduotų Lietuvą dėl sviesto, bet išgirdusi savo pačios citatą pripažino esanti „pagauta“.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tvarkoj. Sugavote su citata. Tas nuolankumas, kurį girdžiu, tas mėginimas vengti sprendimų ir atsakomybės, ką aš girdžiu kalbose, kad reikia draugauti. Reikia draugauti. Draugauti su visais, kurie nori draugauti, bet ne barškina ginklais“, – paaiškino D.Grybauskaitė. 

Prezidentė pasidžiaugė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, kuris segėjo Georgijaus juostelę ir neslėpė meilės Rusijai, nepateko į antrąjį rinkimų turą, kad juo nepasitikėjo Lietuvos žmonės.

Tačiau visų Lietuvos žmonių, kurie nusiteikę prorusiškai D.Grybauskaitė sakė neatstumianti: „Reikia su visais kalbėti. Reikia aiškinti. Reikia tikrai kalbėti, nes jie visi mūsų Lietuvos žmonės, nieko negalima palikti užribyje, nes tada jie ir pasiduoda tai propagandai“.

Kirto viceministrams

Prezidentė paneigė gandus neva su premjeru Algirdu Butkevičiumi jau yra susitarusi, kad jis nedalyvaus prezidento rinkimuose, jei ji paliks jį premjero kėdėje.

Klausiama, kurios ministerijos jai atrodo korumpuotos, D.Grybauskaitė sakė, kad korupciją reikia įrodyti, o  ji gali kalbėti tik apie neprofesionalumą. Pirmiausia prezidentė įvardijo, kad energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, nors pats yra labai kompetentingas, bet apsuptas prastos komandos.

„Jam iš tikrųjų yra sunku vien todėl, kad jis pats labai patyręs ir dirbęs šioje srityje. tai žmogus, kuris gerai atlieka savo darbą, bet jis negebėjo pasipriešinti valdančiosios koalicijos sprendimams dėl viceministrų ir tai sudaro tam tikrų komplikacijų jo darbe. Mes mėginame jam padėti, aš jį labai palaikau“, – pripažino prezidentė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prezidentė susitiko su Vyriausybe
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prezidentė susitiko su Vyriausybe

Taip pat D.Grybauskaitė kritikavo visus Darbo partijos deleguotus ministrus ir su kalinių balsų pirkimu siejamus viceministrus, kurių lygmuo „kartais net apgailėtinas“.

Pasirinkimas buvo toks, kad nebuvo to pasirinkimo. Ypač kalbu apie Darbo partijos pasiūlą, kuri buvo labai menka, labai neprofesionali.

„Kartelė yra nuleista labai žemai šios valdančiosios daugumos. (...) Skiriant ministrus valdančioji dauguma buvo susiformavusi, o prezidento pareiga buvo rinktis iš pasiūlytų kandidatų. Pasirinkimas buvo toks, kad nebuvo to pasirinkimo. Ypač kalbu apie Darbo partijos pasiūlą, kuri buvo labai menka, labai neprofesionali, o tie, kurie paskirti buvo vos ne geriausia, ką buvo įmanoma tuo metu atrasti“, – sakė ji.

Su L.Graužiniene nesimato specialiai

D.Grybauskaitė pripažino, kad su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene specialiai nesusitinka tik dviese.

„Ne, nebuvo (asmenininio susitikimo – red.past.) O kodėl turėtų būti? Aš dirbu su Seimu, bet Darbo partijos atstovams aš mėginu neduoti viešos žinios, kad aš su jais bendrauju. Nenoriu daryti įtakos teismams, kad jie priimtų sprendimus visiškai objektyviai“, – teigė prezidentė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė

Klausiama, kodėl jai ne visada sekėsi su savo komanda ir kodėl jos buvęs atstovas spaudai Linas Balsys paliko prezidentūrą, D.Grybauskaitė pabrėžė, kad jam išeinant jiedu buvo susitarę, kad detalių nė vienas nekomentuos.

Aš dirbu su Seimu, bet Darbo partijos atstovams aš mėginu neduoti viešos žinios, kad aš su jais bendrauju.

„Aš savo žodžio laikausi“, – sakė D.Grybauskaitė.

V.Putinui pasakė „ne“

Taip pat laidoje ji pasakojo apie tai, kad Rusijos žiniasklaida apie ją blogai rašyti pradėjo iškart po to, kai Vladimiras Putinas iš Lietuvos prezidentės girdo „ne“. 

„Ta įtaka buvo pradėta daryti jau po pirmųjų metų, kai aš tapau prezidentė. Pirmais metais dar nebuvo mėginama daryti tos įtakos, bet jau po antrų metų ji prasidėjo. Praktiškai po to, kai aš 2010 m. susitikau su buvusiu tuo metu premjeru Vladimiru Putinu ir nesutikau su jo iškeltomis sąlygomis Lietuvai, kur reikėjo su viskuo sutikti, nieko savo nedaryti ir pagal sąrašėlį vykdyti nurodymus. Aš pasakiau, kad to būti negali ir prasidėjo po to bent jau Rusijos žiniasklaidoje negatyvi kampanija prieš mane“, – sakė D.Grybauskaitė.

President.lt nuotr./Lithuanian President Grybauskaitė  and Russian Prime Minister Putin.
President.lt nuotr./Lithuanian President Grybauskaitė and Russian Prime Minister Putin.

Paklausta, kokias tris pagrindines klaidas padarė per pirmąją kadenciją, D.Grybauskaitė pareiškė jas vadinanti pamokomis, o ne klaidomis.

„Įsivaizdavau, kad bus lengviau keisti situaciją teisėsaugoje. Teismuose situacija pagerėjo, bet prokuratūra išliko, kokia buvo. (…) Tas pats su energetika. Atėjusi pamačiau, kad visos politinės jėgos mėgino vengti realių veiksmų siekiant energetinės nepriklausomybės“, – sakė ji.

Tuo tarpu savo pozicijos Garliavos istorijoje D.Grybauskaitė klaida nevadina. Paklausta, ar dabar ką nors darytų kitaip, ji atsakė neigiamai.

Elgiausi taip, kaip liepė man širdis ir sąžinė.

„Ne, nesielgčiau kitaip. Elgiausi taip, kaip liepė man širdis ir sąžinė. Arbitras niekas negalėjo būti šioje sitorijoje, Aš mėginau išgirsti abi puses“, - teisinosi ji.

Mėlyną derina prie akių

Kalbėdama apie savo asmeninį gyvenimą D.Grybauskaitė pasakojo kad mėgsta žuvį ir daržoves, kurių pirkti su apsauga važiuoja pati. Ji tikino, kad kartais sulaukia svečių iš buvusios kaimynystės, o apie santykius su dabartiniais kaimynais Valdu ir Alma Adamkais kalbėti atsisakė.

Preizdentė tikino, kad jos auginamos bitės ramios ir apsaugininkų nepuola, o jų prineštą medų gera dovanoti užsienio svečiams.

Taip pat D.Grybauskaitė paaiškino, kodėl nuolat vilki mėlynai. „Man atrodo, kad dar iki šiol mano mėlynos akys“, – sakė ji, pripažindama, kad labiausiai mėgsta karališkąją mėlyną spalvą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

Be to, prezidentė pripažino, kad ilgisi vairavimo, tačiau priminus, kad Briuselyje yra keliskart bausta už greičio viršijimą, pajuokavo, kad gerai, jog dabar sėsti prie vairo draudžiama. „Paskui dar turėčiau tokių bėdų, kaip prokuroras“, – šyptelėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius