-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

K.Girnius: N.Puteikis atėmė balsus iš D.Grybauskaitės

Antros kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė yra akivaizdi rinkimų lyderė, tačiau nustebino nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis, savo dalyvavimu užkirtęs kelią jai būti išrinktai jau per pirmąjį turą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

„Dalia Grybauskaitė surinko beveik dvigubai daugiau nei du pagrindiniai jos varžovai. Didžiausias nelauktumas – kaip pasirodė paskutinis ketvertukas, „mažieji kandidatai“: N.Puteikis, V.Tomaševskis, A.Zuokas ir B.Ropė, ypač N.Puteikis. Jie drauge surinko daugiau nei Z.Balčytis ir A.Paulauskas, tai rodo savotišką nepasitenkinimą kairiosiomis partijomis, jų nepopuliarumą ir kad toks savarankiškas populizmas turi įtakos Lietuvoje. N.Puteikio pasirodymas yra didžiausias netikėtumas. Jis – tas, kuris atėmė balsus, kurie būtų leidę D.Grybauskaitei laimėti per pirmąjį turą“, – BNS sakė K.Girnius, komentuodamas sekmadienį vykusių prezidento rinkimų rezultatus.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, už D.Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų, Europos Parlamento narį Zigmantą Balčytį palaikė 13,63 proc. rinkimuose dalyvavusių Lietuvos piliečių.

N.Puteikis – tas, kuris atėmė balsus, kurie būtų leidę D.Grybauskaitei laimėti per pirmąjį turą

Jie varžysis antrajame rinkimų ture gegužės 25 dieną.

Trečias sekmadienio rinkimuose liko Darbo partijos atstovas, Seimo narys Artūras Paulauskas, surinkęs 12,02 proc. balsų. Nepriklausomas kandidatas Seimo narys Naglis Puteikis gavo 9,33 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis – 8,23 proc., Vilniaus meras Artūras Zuokas – 5,22 proc., Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė – 4,15 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas siekė 52 procentus.

Pasak K.Girniaus, aktyvumo pakako, kad D.Grybauskaitė laimėtų jau per pirmąjį turą, tačiau būtent N.Puteikis tam užkirto kelią.

„Jis, manau, užkirto kelią D.Grybauskaitei laimėti per pirmąjį turą“, – teigė politikos ekspertas.

Jis tvirtino esąs įsitikinęs D.Grybauskaitės pergale antrajame ture. K.Girniaus manymu, už ją balsuos N.Puteikio rinkėjai. Be to, iš Z.Balčyčio vargu, ar galima laukti netikėtumų.

„Z.Balčytis yra tas kandidatas, kuris ramiausiai ves rinkimų kampaniją, jokių didesnių iššūkių Grybauskaitei tikrai nemes, bus mandagus ir nesukels didesnio susidomėjimo“, – svarstė politikos ekspertas.

Pasak jo, šie rinkimai taip pat atskleidė, kad tautinės mažumos mobilizuojasi, jie balsavo vieningiau nei per Seimo rinkimus 2012 metais.

„Kitaip sakant, lenkai pradėjo balsuoti itin lenkiškai, o dar didelis pasiekimas, kad lenkai nutarė, jog eis drauge su rusais, šis aljansas sustiprėjo. Ko gero, beveik pusė rusų balsavo už V.Tomaševskį, ko anksčiau nebūtų darę“, – tvirtino K.Girnius.

2009 metais per prezidento rinkimus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis V.Tomaševskis surinko per 65 tūkst., šįkart – daugiau kaip 109 tūkst. balsų.

Pasak K.Girniaus, prastas Vilniaus mero A.Zuoko pasirodymas rodo, jog jam jau laikas trauktis iš politikos ir grįžti į verslą.

„Manyčiau, kad A.Zuokas jau turėtų grįžti į verslą, jis vos vos pralenkė B.Ropę. Jo pasirodymas labai labai silpnas, kaip jį beaiškintumei. Manau, kad jis bus protingas ir susipras“, – BNS sakė K.Girnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius