-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatas į prezidentus Naglis Puteikis pažėrė neįgyvendinamų pažadų: keis rinkimų sistemą ir naikins Konstitucinį Teismą

Kandidatas į Lietuvos prezidentus Seimo narys Naglis Puteikis pirmadienį pristatė savo rinkimų programą. Surengtoje spaudos konferencijoje politikas žarstė su Konstitucijoje nurodytomis prezidento galiomis prasilenkiančius pažadus iš esmės keisti rinkimų sistemą Lietuvoje ir panaikinti Konstitucinį Teismą.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Abu šie dalykai Lietuvoje gali būti padaromi tik keičiant Konstituciją. Konstitucijos pakeisti vienašališkai Lietuvos prezidentas niekaip negali.

Nepaisant to, šiuos du dalykus N.Puteikis pažadėjo padarysiantis, jei tik jis taps Lietuvos vadovu.

Paklaustas, kaip tai įmanoma, N.Puteikis pripažino, kad vienas jis šių darbų gal ir nepadarys, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos prezidentui Konstitucija numato labai dideles galias, žadėjo, kad, būdamas prezidentu, siūlytų priimti įstatymų pataisas, o jei joms Seimas nepritartų, siūlytų žmonėms rengti referendumus. 

„Teiki įstatymo projektą, Seimas jį atmeta, tada prezidentas kreipiasi į tautą ir klausia, ar atsiras savanorių surinkti 300 tūkst. parašų referendumui, kuriame bus klausimai dėl daugiamandatės apygardos naikinimo ir Konstitucinio Teismo naikinimo“, – aiškino jis.

Kritikavo D.Grybauskaitę

Kandidatas į prezidentus N.Puteikis pristatydamas savo programą labiausiai rėmėsi dabartinės prezidentės kritika. Pasak jo, D.Grybauskaitė savo tikslų, įvardytų prieš penkerius metus, nesugebėjo pasiekti, nes „nesusitvarkė“ su partijomis, kurios neva Lietuvoje veikia kaip uždarosios akcinės bendrovės.

Tuo tarpu pats N.Puteikis sako, kad partijos Lietuvoje turėtų netekti savo įtakos pakeičiant rinkimų sistemą ir paliekant rinkimus tik vienmandatėse rinkimų apygardose, panaikinant partijų sąrašus.

Dabar Lietuvą valdo kelių partijų nomenklatūra. D.Grybauskaitė nesugebėjo su jomis susitvarkyti arba pati tapo tos nomenklatūros dalimi, – aiškino N.Puteikis.

„Dabar Lietuvą valdo kelių partijų nomenklatūra. D.Grybauskaitė nesugebėjo su jomis susitvarkyti arba pati tapo tos nomenklatūros dalimi“, – rėžė N.Puteikis.

Be to, prezidentu norintis būti Seimo narys pareiškė, kad piliečiams galios valdyti šalį grąžintos bus tada, kai Lietuvoje nebeliks dabar neva bet kokias piliečių teises varžančio Konstitucinio Teismo. Jo funkcijas N.Puteikis siūlytų perduoti Aukščiausiajam Teismui.

Tuomet, pasak N.Puteikio, Lietuvos žmonės atgautų galias tvarkytis savo šalyje kaip norintys. Po to, pasak kandidato į prezidentus, vos ne savaime Lietuvos žmonės pradėtų gyventi geriau: liautųsi emigracija, šeimos turėtų už ką maitinti ir aprengti savo vaikus.

Be to, kalbėdamas apie ekonomiką, N.Puteikis pasisako už vėlesnį Lietuvos prisijungimą prie euro zonos. N.Puteikis užsimena, kad tai galima daryti tik po referendumo.

Paklaustas, ar tokiomis kalbomis taiko į protesto elektoratą, N.Puteikis pareiškė, kad išvis nesitaiko niekam patikti. „Aš nenusitaikiau į jokį elektoratą“, – teigė jis.

Užsienio politikai – keli sakiniai

Lietuvos prezidento posto siekiantis N.Puteikis pirmadienį tikino, kad prezidentui dabar labai svarbu daugiau dėmesio skirti Lietuvos saugumui. Pasak jo, dabar svarbiausia kuo skubiau skirti 2 proc. BVP gynybai ir su visuomenės žinia šiuos pinigus protingai išleisti.

Aš nenusitaikiau į jokį elektoratą, – sakė kandidatas.

Be to, N.Puteikis tikino, kad jau dabar Lietuva turėtų būti pasiruošusi karui, o valstybės prezidentė jau turėjo būti sušaukusi Valstybės gynimo tarybą ir nutarusi, kaip mes ginsimės.

„Kodėl D.Grybauskaitė nesukviečia Valstybės gynimo tarybos? Mums, esantiems tokioje situacijoje, kai per 15 minučių Baltarusijos tankai gali būti Vilniaus apylinkėse, tai yra būtina“, – teigė N.Puteikis.

Nors Lietuvos Konstitucija numato, kad pagrindinės Lietuvos prezidento funkcijos yra užsienio politika, N.Puteikis taip nemano ir savo rinkimų programoje santykiams tarptautinėje bendruomenėje skiria vos keletą sakinių. Jis pabrėžia, kad, jo galva, ne užsienio politika prezidento darbe yra svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius