Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK patikrins apylinkes, kuriose balsuojančių namuose skaičius smarkiai skiriasi nuo bendro vidurkio

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patikrins balsavimo apylinkes, kuriose balsuoti namuose užsiregistravusių rinkėjų skaičius smarkiai skiriasi nuo bendro Lietuvos vidurkio.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Mes paskaičiavom procentus, kiek kokioj savivaldybėj ir apylinkėse yra balsuojančių procentais nuo turinčių teisę balsuoti, tai tokių apylinkių yra, viena kita, kur beveik visi (turintys teisę balsuoti namuose – red.) rinkėjai balsuoja. Šiaip bendras procentas rinkėjų gerokai mažesnis, apie 20-30 procentų (nuo turinčių teisę balsuoti namuose – red.)“, – BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Turime vieną apylinkę, ir Kėdainiuose, kur visi rinkėjai, kurie tik turi teisę, buvo surašyti namuose balsuot. Tai tas apylinkes mes pasitikrinsim, kaip ten atsitiko“, – sakė VRK vadovas

„Turime vieną apylinkę, ir Kėdainiuose, kur visi rinkėjai, kurie tik turi teisę, buvo surašyti namuose balsuot. Tai tas apylinkes mes pasitikrinsim, kaip ten atsitiko“, – sakė VRK vadovas. Jis pažymėjo, kad bus tikrinamos ir tos apylinkės, kuriose balsuojančių namuose procentas smarkiai viršija, ir yra mažesnis nei vidurkis. Tikrinamos bus ir apylinkės, kuriose balsuojančių namuose skaičius procentine išraiška nuo visų rinkėjų skaičiaus bus didesnis nei Lietuvos vidurkis.

„Mes buvome sistemoje pažymėję, kad turi teisę namuose balsuot, jei yra sukakę 70 metų, ir jei turi neįgalumą, ir vietos komisijų nariai privalėjo tiems rinkėjams pasiūlyti – jūs turite teisę balsuoti namuose. Mes tikrinsime, ar tikrai užregistruoti turi tą teisę, ar tikrai norėjo balsuot, tose apylinkes, kur viršija vidurkį,ar nėra rinkėjai per prievartą, be jų pačių žinios užregistruoti, taip pat tas apylinkes, kur į kitą pusę – labai mažas norinčių balsuoti namuose skaičius“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jis pažymėjo, jog balsuojančių namuose skaičius paprastai sudaro apie 3 proc., tuo tarpu kai kuriose apylinkėse jau yra užsiregistravę namuose balsuoti apie 10 proc. rinkėjų. „Mes žiūrim tas savivaldybes, Šalčininkuose yra, Ignalinos rajone, penkios ar šešios, kur procentas gerokai viršija kitų apylinkių. Bet tos apylinkės yra tradicinės – miškingos vietovės, kur metai iš metų yra rinkėjų aktyvumas balsuojančių namuose didesnis nei gretimuose rajonuose“, – sakė Z.Vaigauskas.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks sekmadienį, išankstinis balsavimas prasideda jau trečiadienį, o namuose balsuojama bus penktadienį ir šeštadienį. Pagal įstatymą, teisę namuose balsuoti turi neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti balsuoti į paštą arba rinkimų dieną į rinkimų apylinkę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius