-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alytaus rajone – 2032 įtartini rinkėjai, prieš kuriuos rinkimų prievaizdai bejėgiai

Prieš savivaldos rinkimus savo gyvenamąją vietą Alytaus rajone deklaravo 2032 nauji žmonės. Tai – Lietuvos rekordas. Praėjusį šeštadienį situaciją rajone aiškintis vykę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovai skėsčioja rankomis – toks masinis gyvenamosios vietos perrašymas kelia įtarimų, tačiau įstatymas pernelyg liberalus, todėl mažai galimybių išsiaiškinti, kas tai daro fiktyviai. Tai bandys padaryti policija, tačiau jau po rinkimų.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
Savivaldos rinkimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiuo metu įstatymas numato galimybę lengvai deklaruoti savo gyvenamąją vietą ten, kur gyveni, jei dokumentuose nurodyta kita gyvenamoji vieta. VRK savivaldos rinkimuose skatina žmones balsuoti pagal gyvenamąją vietą.

Tačiau lengvas būdas atvėrė kelius piktnaudžiavimui, perrašant gyvenamąją vietą, kad būtų galima palaikyti vieną ar kitą kandidatą.

Į tai praėjusią savaitę atkreipė dėmesį prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros duomenimis, keisti dalykai vyksta ne tik Alytaus, bet ir Vilniaus bei Šalčininkų rajonuose. Tiesa, situacija pastaruosiuose nė iš tolo neprimena Alytaus rajono atvejo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alytaus rajono savivaldybė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alytaus rajono savivaldybė

Keisti dalykai vyksta ne tik Alytaus, bet ir Vilniaus bei Šalčininkų rajonuose.

D.Grybauskaitė pažadėjo teikti pataisas, sugriežtinančias gyvenamosios vietos deklaravimo tvarką, tačiau rinkimai – jau po kelių dienų ir per juos minėtuose rajonuose balsuos gerokai daugiau rinkėjų.

Alytaus rajone dėl mero posto kovoja Darbo partijos kandidatas Aurimas Truncė, Liberalų sąjūdžio atstovas Ramūnas Bielevičius, socialdemokratas Aloyzas Jaciunskas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sajungos atstovas Petras Valiūnas, „tvarkietė“ Jolanta Miliauskienė ir dabartinis rajono vadovas konservatorius Algirdas Vrubliauskas.

VRK atstovai kreipėsi į policiją

Praėjusį šeštadienį Alytaus rajone apsilankiusi VRK narė Živilė Verbylaitė 15min.lt sakė, kad komisijos nariai – ne tardymo organai, kad galėtų kiekvieną naują gyvenamąją vietą deklaravusį rinkėją pastatyti prie sienos ir iškvosti.

„Matėme, kad yra klausimų, kuriuos galbūt reikia ištirti“, – sakė ji.

Ž.Verbylaitė teigė, kad dėl įtartinai didelio perrašymų skaičiaus kreiptasi į Alytaus rajono policiją. Ketvirtadienį teisėsaugininkai patvirtino pradėję tyrimą.

Ž.Verbylaitė teigė, kad dėl įtartinai didelio perrašymų skaičiaus kreiptasi į Alytaus rajono policiją. Ketvirtadienį teisėsaugininkai patvirtino pradėję tyrimą.

„Įstatymai perrašymą traktuoja liberaliai – seniūnas rašo raštą, kad tas žmogus tikrai gyvena tam tikroje vietoje, važinėjant ir tikrinant – kodėl prisirašė, kiekvienai apylinkei reiktų skirti po dvi savaites. O mes turėjome vieną dieną. Pasižiūrėjome bendrą situaciją, – teigė ji. – Manau, kad yra dėl ko panikuoti, nes jeigu iš 13 tūkst. 2 tūkst. persirašiusių Alytaus rajone, tai kelia mintis, kad galbūt ne viskas teisėtai."

Anot VRK narės, įtarimų kelia persirašiusių rinkėjų pateikiami įrodymai, pavyzdžiui, vienu atveju buvo pateikta laikraščio prenumeratos kvito kopija. Tuo metu prenumerata nupirkta tik vasario ir kovo mėnesiams. „Nuvažiavus paaiškėja, kad ten bendrabutis ir to žmogaus surasti nepavyksta. Gali man tų minčių kilti“, – sakė ji.

Ji pripažino, kad šiems rinkimams jokie patikrinimai įtakos nebeturės.

„Jei nebūtų rinkimai ant nosies, mes patys ką nors ištirtume. Bet sąrašus galutinius pateikėme ir žmonės ten surašyti. Mes negalime ko nors, kas mums sukėlė įtarimų, išbraukti“, – pabrėžė ji.

Jei nebūtų rinkimai ant nosies, mes patys ką nors ištirtume.

Komisijos narė pabrėžė, kad vietos komisijoms rinkėjai pateikė paaiškinamuosius dokumentus, turinčius įrodyti, kad žmogus iš tiesų gyvena ten, kur prašo jį registruoti. Tačiau ne visi dokumentai įtikina.

„Kai iš 100 atvejų 42 patvirtinti seniūno, man gali kilti minčių, ar teisėtai seniūnas dėjo parašus ir antspaudus, kad žmonės gyvena jo apylinkėje“, – sakė Ž.Verbylaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius