-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytuje apylinkės pirmininkė rinkėjai parodė duris

26-erių alytiškė Viktorija Radkevičiūtė sekmadienį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose negalėjo pasinaudoti savo konstitucine teise – rinkti gimtojo miesto valdžią.
26-erių alytiškė Viktorija Radkevičiūtė sekmadienį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose negalėjo pasinaudoti savo konstitucine teise.
26-erių alytiškė Viktorija Radkevičiūtė sekmadienį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose negalėjo pasinaudoti savo konstitucine teise. / 15min.lt nuotr.

„Pasibaisėjau rinkimais ir jų organizavimu Lietuvoje. Nes, kaip pilietė, praradau teisę balsuoti ten, kur esu deklaravusi gyvenamąją vietą“, – sako Alytaus miesto gyventoja.

Sekmadienį atvykusi į Alytaus miesto Matučio rinkimų apylinkę, moteris rinkimų komisijos pirmininkės Agnės Buzūnaitės buvo išprašyta lauk – esą V.Radkevičiūtė, pagal komisijos turimus duomenis, yra Vilniaus miesto gyventoja, tad ir balsuoti gali tik sostinėje.

Pasibaisėjau rinkimais ir jų organizavimu Lietuvoje. Nes, kaip pilietė, praradau teisę balsuoti ten, kur esu deklaravusi gyvenamąją vietą, – sako Alytaus miesto gyventoja.

„Gyvenamąją vietą gimtajame Alytuje deklaravau šių metų vasario 9 dieną. Tą pačią dieną gavau patvirtinimą, kad oficialiai esu vėl alytiškė. Taigi, vasario 9 dieną Registrų centras jau turėjo duomenis apie mano registracijos adresą Alytaus mieste. Vyriausioji rinkimų komisija tiesiog neįvykdė savo įsipareigojimų atnaujinti rinkėjų duomenų bazę pagal Registrų centro duomenis, o tai lėmė, kad aš praradau savo konstitucinę teisę“, – 15min.lt sakė V.Radkevičiūtė.

Moteris tvirtina apskųsianti Alytaus miesto rinkimų komisijos atsisakymą leisti jai balsuoti pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

„Iš Vilniaus išsiregistravau ne dėl kokių nors galimų papirkinėjimų, o teismui liepus panaikinti Vilniaus mero Artūro Zuoko sukurtą registracijos adresą studentams. Taip likau be deklaruotos gyvenamosios vietos, todėl ją deklaravau tėvų namuose, kur ir gyvenau iki studijų. Kai atvykau balsuoti Alytuje, minėtoje apylinkėje man buvo pasakyta, kad nesu įtraukta į rinkėjų sąrašus, todėl negaliu balsuoti. Griežtai ir be jokios galimybės būti įtrauktai į sąrašus“, – aiškino V.Radkevičiūtė.

Alytaus miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Albertas Sabestinas sako, kad toks atvejis buvo, tačiau detalesnio paaiškino nukreipia į rinkimų apylinkę.

„Ne vienam čia šiandien neleidome balsuoti. Ateina balsuoti Alytuje, o registruoti kituose miestuose. Man įstatymas yra įstatymas – kitur gyvenantys balsuoti čia teisės neturi“, – teigia A.Sabestinas.

Alytaus miesto Matučio rinkimų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Agnė Buzūnaitė neslėpė, kad balsuoti V.Radkevičiūtei neleido.

Alytaus miesto rinkėjų sąrašuose jos pavardės nebuvo. Patikrinusi rinkėjų bazėje, jos pavardę radau Vilniaus mieste. Moteriai buvo pasakyta, kad balsuoti ji negali, – sakė A.Buzūnaitė.

„Alytaus miesto rinkėjų sąrašuose jos pavardės nebuvo. Patikrinusi rinkėjų bazėje, jos pavardę radau Vilniaus mieste. Moteriai buvo pasakyta, kad balsuoti ji negali“, – sakė A.Buzūnaitė.

Vilniaus miesto savivaldybės rinkimų apygardos Gedimino rinkimų apylinkės, į kurios rinkėjų sąrašus buvo įtraukta alytiškė, komisijos pirmininkė Jolanta Banevičienė nustebo Alytaus miesto kolegų sprendimu.

„Jeigu asmuo yra deklaravęs gyvenamąją vietą, jis turi teisę balsuoti toje rinkimų apylinkėje, nesvarbu, į kurios apylinkės rinkėjų sąrašus jis buvo įtrauktas iki šiol. Yra speciali F5 forma, kurią pildo vadinamasis naujas rinkėjas, ir jam balsuoti privalo būti leista. Jeigu toks atvejis būtų mano apylinkėje, ta moteris būtų be jokios abejonės balsavusi“, – teigia sostinės vienos iš rinkimų apylinkių komisijos pirmininkė J.Banevičienė.

Paklausta, ar jai minėta forma nebuvo pasiūlyta, V.Radkevičiūtė sakė: „Aš pati jiems siūliau prisijungti prie elektroninių valdžios vartų ir pamatyti, kur ir kada deklaravau gyvenamąją vietą, tačiau komisijos nariai buvo neperkalbami. Nesąmonė, kad rinkimai Lietuvoje vyko sklandžiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius