Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dzūkijoje kandidatai į merus diskutuos televizijoje, kurios rinkėjai nemato

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) artimiausiu metu pasirašys paslaugų sutartis su transliuotojais, laimėjusiais atvirą konkursą „Diskusijų laidų, skirtų savivaldybių tarybų rinkimų agitacijai, parengimo ir transliavimo paslaugos“. Šio konkurso esmė – nemokamai suteikti televizijos eterį politinių partijų kandidatų bei pretendentų į merus diskusijoms visose 60-tyje šalies savivaldybių. Dzūkijoje konkursą laimėjo transliuotojas, kurio nemato daugelis rinkėjų.
Televizija
Televizija / 123rf.com nuotr.

Toks konkursas Lietuvoje savivaldybių rinkimams skelbtas pirmą kartą per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį. 

Tačiau Dzūkijos savivaldybių kandidatai, rinkimų komisijų vadovai ir net patys rinkėjai piktinasi, kad atrinkto rinkimų diskusijų transliuotojo – Alytaus regioninės televizijos kanalo – savo namuose paprasčiausiai nemato. Esą tam reikia būti mokamų kabelinių ar interneto televizijų transliuotojų abonentu. 

Televizininkai atkerta, kad tai – netiesa. Tačiau priremti į kampą pripažįsta, kad bent vienoje – Varėnos rajono savivaldybėje – šio televizijos kanalo programų transliacijos gyventojai nemato ir iki rinkimų nematys. 

Ar dėl to bus anuliuotas jų laimėjimas konkurse arba atitinkamai sumažinta laimėtoji suma? Šito kol kas nežino nei konkurso rengėjai, nei laimėtojas. 

Ar dėl to bus anuliuotas jų laimėjimas konkurse arba atitinkamai sumažinta laimėtoji suma? Šito kol kas nežino nei konkurso rengėjai, nei laimėtojas. 

Paslaugoms pirkti – 520 000 eurų

Kandidatų į savivaldybių tarybas ir pretendentų į pirmą kartą tiesiogiai renkamus merus diskusijų rengimo ir transliavimo konkursą VRK paskelbė dar praėjusių metų lapkričio 20 dieną. 

Tam iš rinkimų organizavimui skirtų lėšų buvo numatyta daugiau nei 520 000 eurų (1 800 000 litų).

Kai neseniai buvo atplėšti konkurso dalyvių vokai su pasiūlymais, paaiškėjo, kad nacionaliniai televizijų kanalai į savivaldybių rinkimų pinigus nesigviešia. 

„Ten eterio laikas brangus, todėl orientavomės į mažesnes, regionines televizijas – kad kandidatai galėtų turėti pakankamai laiko diskusijoms“, – tikina Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

„Dalyvavo „Lietuvos ryto“ televizija ir keletas regioninių televizijos kanalų. Šiuo metu atrinkti laimėtojai paslaugoms teikti, su kuriais artimiausiu metu bus pasirašytos paslaugų teikimo sutartys“, – 15min.lt sakė VRK atstovė Jūratė Putiatinienė.

Bendra šiuo metu laimėtos konkurso sumos dalis siekia 186 506 eurus. Ją dalinsis septyni transliuotojai: UAB „Lietuvos ryto“ televizija, VšĮ „Alytaus regioninė televizija“, VšĮ „Gerų naujienų televizija“, VšĮ „Marijampolės televizija“, UAB „Pūkas“, VšĮ „Šiauliai plius“ ir UAB „TV7“.

Tikina sutaupysiantys lėšų

Net septyniolikoje iš šešiasdešimties savivaldybių konkursas neįvyko – neatsirado transliuotojų. Šiose savivaldybėse VRK skelbs supaprastintą konkursą – transliuotojai bus atrinkti apklausos būdu.

Rinkimų organizatoriai tikina sutaupę lėšų. Iš numatytų panaudoti lėšų šiuo metu nepanaudotų likę daugiau nei pusė – per 330 000 eurų. 

„Tie 0,52 mln. eurų buvo maksimali numatyta skirti suma. Buvome numatę kiekvienoje savivaldybėje surengti po tris debatų laidas, valandos trukmės. Pretendentams į merus buvo numatyta atskiros diskusijų laidos“, – teigė J.Putiatinienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Konservatorių kandidatų į Vilniaus merus debatai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Debatai.

Tačiau, pasak VRK atstovės, po konkurso aiškėja, kad numatytų pinigų greičiausiai atliks. Esą, dalyvavusios televizijos savo laidų įkainius sumažino, lyginant su nacionaliniais kanalais, keliskart. 

„Taip pat kai kur vietoj trijų planuotų diskusijų laidų bus parengtos tik dvi“, – sakė J.Putiatinienė.

Sąlygos – griežtos, atranka – iš lubų?

Šiuo metu vienos tokios valandos trukmės diskusijų laidos parengimas ir transliavimas televizijose vidutiniškai kainuotų 8 333 eurus. 

VRK prieš prasidedant konkursui buvo paskaičiavusi, kad už planuojamus skirti 520 000 eurų pavyks parengti ir ištransliuoti iki 180 televizijos rinkimų diskusijų laidų visoje Lietuvoje. Tai yra, vienai laidai parengti ir transliuoti buvo numatyta skirti iki 29 000 eurų. 

15min.lt gauti dokumentai rodo, kad atskirose savivaldybėse ir atskiroms televizijoms konkurse VRK taikė sunkiai suprantamą atrankos logiką. 

15min.lt gauti dokumentai rodo, kad atskirose savivaldybėse ir atskiroms televizijoms konkurse VRK taikė sunkiai suprantamą atrankos logiką. 

Štai, pavyzdžiui, 29 400 eurų diskusijų laidoms laimėjusi Alytaus regioninė televizija jas transliuos septyniose savivaldybėse, kuriose bendras rinkėjų skaičius siekia 165 000 gyventojų. 

Tuo tarpu irgi septyniose savivaldybėse konkurso laimėtoju tapusi VšĮ „Šiauliai plius“ savo paslaugoms teikti gavo tik 6 447 eurus, nors rinkėjų tose savivaldybėse skaičius siekia 250 000 gyventojų.

Kauno mieste ir Kauno rajone diskusijų transliacijas laimėjusi UAB „Pūkas“ už tokias paslaugas gaus vos 5 200 eurų, nors toje teritorijoje yra beveik 338 000 rinkėjų. 

O  štai Jonavos, Kaišiadorių ir Ukmergės savivaldybėse, kur gyvena 98 000 rinkėjų, diskusijų rengimą ir transliacijas laimėjusiai UAB „TV7“ skirta 18 000 eurų.  

„Iš tokių rinkiminių „nemokamų“ laidų biznio nepadarysi. Lėšos skirtos nedidelės, parengti laidą reikia investicijų: diskusijų studija, kur turi tilpti konkurso sąlygose numatytas ne mažesnis skaičius žmonių, operatoriai, filmavimo technika, žurnalistai, kurie turi atitikti nustatytus kvalifikacijos kriterijus – visa tai sudaro laidos kaštus. Žiūrėjome, kad pasidengtų bent sąnaudos, o apie uždarbį iš šių laidų nėra prasmės kalbėti“, – 15min.lt sakė VšĮ „Marijampolės televizija“ atstovas Stasys Baublys, kurio vadovaujamas televizijos kanalas komercines rinkimų debatų laidas rengia nuo 1992-ųjų metų. 

S.Baublio atstovaujama „Marijampolės televizija“ konkurse laimėjo 18 600 eurų ir rinkimų diskusijas transliuos Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Vilkaviškio rajono savivaldybių rinkėjams. 

Rinkėjai televizijos kanalo nemato

„Televizijos už laimėtas lėšas ne tik parengs ir ištransliuos diskusijų laidas savivaldybėse, tačiau ir pasirūpins tų laidų vaizdo įrašų įkėlimu į savo kanalų interneto svetaines bei į interneto kanalą „Youtube“, kad rinkėjai jas galėtų bet kada peržiūrėti. Aišku, tokioms peržiūroms rinkėjas privalės turėti interneto prieigą“, – aiškina Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas.

Vilius Semeška
Vilius Semeška
„Į „Youtube“ tai aš kaip kandidatas galiu kasdien kelti savo nufilmuotas rinkimines kalbas ir agitaciją nemokamai, tam man nereikia nei televizijos, nei įmantrios studijos“, – piktinasi kandidatas į Druskininkų savivaldybės merus konservatorius Vilius Semeška, ir sako, kad taip švaistomos valstybės lėšos.

Į Druskininkų merus pretenduojantį V.Semešką piktina ir tai, kad jo rinkimų teritorijos gyventojai nemato atrinkto transliuotojo kanalo.

„Kas ta Dzūkijos TV? Kuriuo kanalu ji transliuojama? Druskininkuose ją mato tik interaktyviąją televiziją „Gala“ turintys gyventojai. Paketas mėnesiui šios televizijos abonento kainuoja daugiau nei 15 eurų. Paprastos antžeminės skaitmeninės televizijos žiūrovai, t.y. visi kaimiškųjų vietovių gyventojai, kurie žiūri nemokamai transliuojamus kanalus, šio kanalo nemato. Kokia prasmė dalyvauti televizijos diskusijų laidoje, jei tos laidos tavo potencialus rinkėjas nematys?“ – piktinosi Druskininkų konservatorių lyderis.

Tačiau Druskininkų savivaldybės apygardos rinkimų komisijos  pirmininkė Vaiva Kirkauskienė sako, kad problemų dėl televizijos kanalo parinkimo – nėra. 

Ar aš jų studijoje sėdėsiu, ar Kapčiamiesčio girioje – nei ten, nei ten manęs mano rinkėjas nematys ir negirdės, – sakė Algirdas Dimša.

„Nesame kaip komisija gavę jokių priekaištų, skundų ar pastabų, kad blogas transliuotojas. Kita vertus, ne mes jį parinkome, o Vyriausioji rinkimų komisija. Kas norės savo rinkimų programą pristatyti, tas dalyvaus – prievartos dalyvauti nėra“, – sakė V.Kirkauskienė.

Griežtesnis buvo kaimyninės Lazdijų rajono rinkimų komisijos pirmininkas Dalius Mockevičius: „Aš turiu „Gala“ paslaugas, tai aš matau. Bet to kanalo dauguma mano komisijos narių nemato. Neabejoju, kad nemato ir didžioji dalis savivaldybės gyventojų“. 

„Ar aš jų studijoje sėdėsiu, ar Kapčiamiesčio girioje – nei ten, nei ten manęs mano rinkėjas nematys ir negirdės. Kapčiamiestyje ne tik tokios televizijos nematome, bet ir pirmą kartą išgirdau apie tokį kanalą“, – teigė Lietuvos žaliųjų partijos Lazdijų skyriaus rinkimų sąrašo lyderis Algirdas Dimša.

„Tai kaip man kandidatus išklausyti ir apsispręsti, už kurį verta balsuoti?“ – piktinosi Alytaus regioninės televizijos transliuojamo Dzūkijos TV kanalo su nemokamu skaitmeninės antžeminės televizijos priedėliu negalinti matyti lazdijietė Dalė Pupininkaitė.

„Scanpix“ nuotr./V.Mikalauskas vėl tapo Varėnos rajono meru.
„Scanpix“ nuotr./Vidas Mikalauskas.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas: „Visiems neįtiksi“

Varėnos rajono socialdemokratų kandidatas į savivaldybės vadovus, dabartinis meras Vidas Mikalauskas tikina esąs priblokštas tokio VRK pasirinkimo. 

„Kitur gal tą kanalą mato bendrovės TEO klientai ar kabelinės televizijos abonentai, bet mūsų savivaldybėje ir to nėra“, – sakė Varėnos rajono meras. 

Anot jo, pati idėja surengti tiesiogines kandidatų diskusijas – graži ir sveikintina. 

„Rėkia populistai, erelius vaizduodami, kaip jie atėję valdžion geležinkelius nuo Varėnos į Gardiną nuties. O rinkėjui tas, žiūrėk, ir patinka, ir patiki. O kad ateitų į televiziją tiesioginiam eteriui – ir po erelių, pasimatytų, kas populistai, o kas rinkėjais ir jų gerove rūpinasi. Tik va, bėda, kad Varėnos rinkėjai mano diskusijų nematys. Kita vertus – penktą kadenciją vadovaudamas savivaldybei, pasikliaunu savo kojomis ir vietine spauda. Mano nuomone, reikėjo labiau atsižvelgti į kiekvienos savivaldybės specifiką – pas mus tuos pinigus tikslingiau būtų buvę skirti reklamai laikraščiuose“, – tikino V.Mikalauskas.

Photos.com nuotr./Televizorius
Photos.com nuotr./Televizorius

Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas tame nieko blogo neįžvelgiąs. 

„Jūs supraskite, kad tai – pirmi regioniniai televizijų debatai. Mes ir anksčiau norėjome tą padaryti, tik vis neišeidavo. Manau, kad viskas čia gerai. Visiems neįtiksi – vieni labai patenkinti, kad bus tiesioginiai debatai, o kiti – ieško, prie ko prikibti“, – teigia rinkimų organizatorius. 

Matyti gali tik komercinių paslaugų gavėjai

Kaip matyti iš Viešųjų pirkimų tarnybai pateiktų konkurso dokumentų, sąlygos pretendentams dalyvauti VRK skelbtame konkurse buvo pakankamai griežtos – transliuojamas programas turi matyti ne mažiau pusė savivaldybės gyventojų. 

Ar taip buvo ir Dzūkijos regiono savivaldybių atžvilgiu? Telekomunikacijų inžinierius Eimantas Maldonis, konsultavęs 15min.lt žurnalistę, neslėpė, kad DzūkijosTV kanalą nemokamai ir kokybiškai mato tik Alytaus miesto ir rajono žiūrovai. 

DzūkijosTV kanalą nemokamai ir kokybiškai mato tik Alytaus miesto ir rajono žiūrovai. 

„Lazdijuose šį kanalą mato TEO abonentai, turintys interaktyviosios televizijos „Gala“ arba kabelinės televizijos abonementus. Panašiai yra Druskininkuose ir Varėnoje. Nemokamai šį kanalą gali matyti arčiau Alytaus esančių kaimų ar gyvenviečių gyventojai – Krosna, Meteliai, gal Seirijai“, – teigė specialistas.

Jis pridūrė, kad tokios problemos neiškyla dėl respublikinių televizijos kanalų, kurie transliuojami nemokamai. 

„Didžioji dalis rinkėjų gyvena mažesnėse gyvenvietėse, vienkiemiuose, į kur, net ir klientui mokant pinigus, vargu ar būtų sąlygos įdiegti interaktyviąją ar juo labiau – kabelinę televiziją; ši paslauga prieinama beveik vien daugiabučių namų gyventojams didesniuose miestuose“, – neslėpė inžinierius.

Televizijos atstovė: „Čia – elementarus pavydas“

Kontaktiniu asmeniu visais klausimais, susijusiais su būsimų televizijos diskusijų rengimu ir transliacija, nurodoma VšĮ „Alytaus regioninė televizija“ projektų vadovė Daina Baranauskaitė piktinosi, paklausta apie žiūrovų priekaištus, esą jų rodomo kanalo dzūkai tiesiog nebemato.

„Čia kažkoks pavydas, ne kitaip. Tiesiog pavydi kažkas, kad pirmą kartą ir regioninės televizijos gavo teisę rengti tokius debatus. Mes nemažai investavome – studijos dekoracijos, laidų vedėjai, jų kvalifikacija. Mūsų televizijos kanalą Dzūkijos TV mato visos Pietų Lietuvos gyventojai – nuo Alytaus, Lazdijų – iki Druskininkų ir Varėnos. Na, gal dėl Varėnos iškilo problema, nes tik šito konkurso dėka mes iš tiesų ir sužinojome, kad Varėnoje mūsų nemato. Bet ten yra tiesiog darbuotojo problema, buvusio darbuotojo – prieš du metus jis išėjo iš darbo, o visko nesutvarkė techniškai, todėl ir nerodo mūsų kanalo ten. Aišku, jau iki rinkimų tikriausiai nespėsime to ištaisyti, bet ateityje tikrai varėniškiai mus matys“, – tikino Alytaus regioninės televizijos atstovė D.Baranauskaitė.

VRK atstovės J.Putiatinienės teigimu, kol kas nei viena sutartis su paslaugų tiekėjais dar nėra pasirašyta. 

„Na, mes pirmiau turime apie laimėtojus paskelbti viešai įstatymų numatyta tvarka „Valstybės žiniose“. O sutartys yra pasirašymų stadijoje, dar nei viena, mano žiniomis, nepasirašyta. Juo labiau, kad iškilo šiokių tokių problemų su vienos televizijos galimybėmis transliuoti vienoje savivaldybėje, kurioje ji laimėjo“, – nedetalizuodama sakė VRK atstovė.

Tačiau šie teisiniai biurokratiniai formalumai – nei motais pačiai Alytaus regioninei televizijai. 

Alytaus miesto, Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Prienų rajonų, Druskininkų bei Birštono savivaldybių apygardų rinkimų komisijoms, rinkimuose dalyvaujančioms politinėms partijoms, visuomeniniams rinkimų komitetams ir kandidatams į savivaldybių merus jau išsiųsti pranešimai, reikalaujantys atvykti jau ryt, ketvirtadienį, sausio 29 dieną į Alytaus regioninę televiziją, kur bus traukiami burtai – siekiant  išsiaiškinti, kurios partijos ar komitetai dalyvaus kurioje, tai savivaldybei skirtoje, debatų laidoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius