Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Loreta Graužinienė: ant tiesiogiai išrinktų merų guls dviguba atsakomybė

Tiesiogiai išrinkti merai turės tokius pačius įgaliojimus, kaip dabar, bet ant jų pečių guls dviguba atsakomybė, sako Seimo pirmininkė Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tikrai tikiuosi, kad žmonės rinksis atsakingai, jiems sudaryta galimybė patiems apsispręsti, kokį merą jie nori turėti, o išrinktiems merams bus dviguba atsakomybė, nes žmonių pasitikėjimas bus didžiulis, o galių ir įgaliojimų jie turės tiek pat, kiek turėjo iki šiol“, - sekmadienį BNS sakė politikė po balsavimo Ukmergėje.

Anot jos, būtent tiesiogiai už merą atiduoti žmonių balsai užkraus jiems tą dvigubą atsakomybę.

Šiemetiniai rinkimai atskleis visus naujos savivaldos rinkimų sistemos privalumus ir trūkumus.

L.Graužinienė svarstė, kad šiemetiniai rinkimai atskleis visus naujos savivaldos rinkimų sistemos privalumus ir trūkumus. Išanalizavus šią patirtį, bus sprendžiama, ką privalu tobulinti, galbūt reikės keisti Konstituciją.

„Žmonės norėjo merus rinkti tiesiogiai, ir džiaugiuosi, kad po dešimt metų pagaliau Seime pavyko politinėms partijoms susitarti, ir šis įstatymas yra priimtas. Taip, jis nėra tobulas, daugiau galių reikėtų suteikti išrinktam merui, bet tuomet reikia keisti Konstituciją. Išanalizuosime patirtį, žiūrėsime, ką reikia dar pataisyti - įstatymą ar keisti Konstituciją, tarsimės Seime“, - kalbėjo parlamento pirmininkė.

Savo vadovaujamai Darbo partijai ji prognozavo iškovoti apie 200 mandatų savivaldybių tarybose.

„Tikimės, kad tikrai turėsime apie 200 mandatų tarybose ir tikimės dešimt merų, bent išeinančių į antrą turą“, - BNS sakė L.Graužinienė.

Sekmadienį savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų varžosi daugiau kaip 400 kandidatų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,54 mln. rinkėjų.

Į savivaldą bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Meras jau pirmajame ture bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Meras galėtų būti išrinktas jau pirmajame ture ir esant mažesniam aktyvumui, tačiau už jį savo balsą turėtų atiduoti ne mažiau kaip penktadalis visų tos savivaldybės rinkėjų. Kitu atveju du daugiausiai balsų surinkę kandidatai susitiks antrajame ture po dviejų savaičių.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose sekmadienį varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius