Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažadais daug metų maitinti Panevėžio miesto ir rajono gyventojai – vieni vangiausių šalyje

Pirmą kartą organizuojami tiesioginiai merų rinkimai prie balsadėžių Panevėžio miesto bei rajono gyventojus ne itin viliojo. Piliečiai sako, kad jie pažadais maitinami per prieš kiekvienus rinkimus, tad į politikų pažadus žiūri su šypsena ir didelių permainų nesitiki.
Rinkimai Panevėžio mieste
Rinkimai Panevėžio mieste / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Balsavimas Panevėžyje aktyvumu nepasižymi

Panevėžio mieste iki 14 val. balsavimo teise pasinaudojo vos 20,7 proc. miestelėnų, savo valią išreiškusių 29-iose balsavimo apylinkėse. Prie balsadėžių sutikti miesto gyventojai tvirtino, kad yra išvarginti nesibaigiančių pažadų, todėl permainų Panevėžyje nesitiki.

Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje skelbiamais duomenimis, Panevėžio miestas ir rajonas pagal aktyvumą klasifikuojamas savivaldybių sąrašo pabaigoje.

Pagal aktyvumą iš 60 savivaldybių Panevėžio rajono savivaldybė užima 54-ą vietą, o Panevėžio miesto savivaldybė – vos 57-oje pozicijoje. Mažiau aktyvūs už Panevėžio miestą ir rajoną tik Mažeikių, Vilkaviškio ir Klaipėdos rajonų gyventojai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio mieste
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio mieste

Panevėžiečiai pokyčių nesitiki, bet mano, kad blogiau jau nebebus

Paklausti, kokių pokyčių reikia Panevėžio miestui, gyventojai pirmiausia vardijo viešųjų erdvių tvarkos, daugiabučių namų ir jų kiemų problemas.

Sau algas tik didina politikai, o miesto visai nežiūri.

„Nebesitikiu nieko. Savivaldybėje didelė betvarkė. Sau algas tik didina politikai, o miesto visai nežiūri. Centras dar aptvarytas, o kitur baisu pažiūrėti. Sunku politikus prisišaukti ir kai reikia spręsti kokias nors daugiabučių bendrijos problemas. Tik keli politikai atsiliepė į mūsų pagalbos prašymus. Abejoju, ar kas nors pasikeis ir po šių rinkimų. Skaitėme rinkimų programas, tačiau sunku kažkuo tikėti“, – mintimis dalijosi pensininkė Jonė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio mieste
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžietė Jonė

Kai kurie rinkėjai, balsavę Panevėžio mieste, Aukštaitijos sostinėje pasigenda švaros. Anot senjorų Nijolės ir Balio poros, net einant balsuoti į rinkimų apylinkę tenka pastebėti pilnas pakampes šiukšlių.

Manome, kad blogiau jau nebebus tikrai.

„Švaros reikia. Einame balsuoti ir matome popiergalius, butelius. Trūksta dėmesio švarai kiemuose. Ir tie patys kiemai juk kokie. Automobilių išvažinėtos žalios vejos, duobės išmuštos. Aikštelėse vietos nebėra. Tikimės, kad tiesiogiai išrinktas meras su komanda dirbs miesto labui. Metai po metų vis to tikimės. Manome, kad blogiau jau nebebus tikrai“, – pasakojo pensininkų pora.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio mieste
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio mieste

Kai kurie panevėžiečiai tvirtino, kad balsavo už tuos kandidatus, kuriuos nors kiek pažįsta asmeniškai arba nėra jais nusivylę anksčiau.

„Balsuosime už savo žentą. Jis kandidatuoja į tarybos narius vienos iš partijų sąraše. Reitinguosime jį. O šiaip ko galima tikėtis iš valdžios? Nieko. Svarbu, kad karo nebūtų, nes tada jokia valdžia nebepadės“, – pasakojo panevėžiečiai.

Panevėžio rajone aktyvumas didesnis

Tuo metu Panevėžio rajono savivaldybės gyventojai kiek aktyvesni už miesto rinkėjus, tačiau šis skirtumas nėra didelis. Iki 14-os valandos Panevėžio rajone savo valią išreiškė 21,07 proc. rinkėjų, balsavusių 41-oje apylinkėje.

Pažagienių rinkimų apylinkėje iki 14-os valandos balsavo vos kiek daugiau nei pusantro šimto rinkėjų iš daugiau nei septynių šimtų čia gyvenamąją vietą deklaravusių piliečių.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio rajone
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio rajone

Prie balsadėžės sutiktų rajono gyventojų nuomonės išsikyrė. Vieni tikino, kad pokyčių nesitiki, kiti balsuoti ėjo su viltimi, kad politikai savo pažadus vykdys.

Labiausiai norėčiau, kad tarp mero ir rajono gyventojų būtų glaudus ryšys ir nebūtų užsimerkta prieš gyventojų problemas.

„Mokausi ir dirbu Vilniuje, tačiau į Panevėžio rajoną sugrįžtu dažnai. Tikiuosi, kad pažadai ir tikslai, kuriuos deklaruoja kandidatai, bus įvykdyti, bent jau didžioji dalis pažadų.

Labiausiai norėčiau, kad tarp mero ir rajono gyventojų būtų glaudus ryšys ir nebūtų užsimerkta prieš gyventojų problemas. Svarbiausia kiek įmanoma kelti ekonomiką, netrukdyti, o padėti verslui. Svarbu, kad viskas eitų teigiama linkme. Tiesioginiai rinkimai yra tiesioginė žmonių valia, o ne partijos vidiniai interesai“, – sakė Panevėžio rajono gyventojas Vaidas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio rajone
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rinkimai Panevėžio rajone

Panevėžyje ir rajone mero ir savivaldybių tarybų narių rinkimai sekmadienį vyksta skandžiai.

Panevėžio apskrities VPK atstovas Raimondas Šimiliūnas telefonu patvirtino, kad iki 14-os valandos dėl rinkimų tvarkos pažeidimų policija pranešimų nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius