-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl bandymų papirkti rinkėjus VRK ruošiasi prabraukyti kandidatų sąrašus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad rinkėjai išankstiniame balsavime savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose yra ganėtinai vangūs. Pasak jo, tikslesni duomenys apie rinkėjų aktyvumą bus skelbiami ketvirtadienį, tačiau jau dabar galima spėti, kad iš anksto savo balsus atiduoti greičiausiai nusprendė mažiau rinkėjų nei ankstesniuose rinkimuose. Tuo tarpu policija jau pradėjo tris ikiteisminius tyrimus dėl balsų pirkimo.
Išankstinis balsavimas
Išankstinis balsavimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Iš to, kokia informacija mus pasiekia, tai žmonės eina, bet negalėčiau pasakyti, kad būtų ypatingas dalyvavimas. Nebent vakare rinkėjai suaktyvės, nes skambučiai iš Vilniaus rodo, kad daugelis nusiteikę eiti balsuoti po darbo“, – 15min.lt sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, šiuo metu į VRK ir policiją plūsta skundai dėl rinkimų tvarkos pažeidimų. Tarp jų – ir dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo.

„Turime informacijos iš policijos, kad yra pažeidimų. Patys gavome nusiskundimų, kad Zarasuose balsavimas buvo organizuojamas salėje, kur yra stebėjimo kameros. Pasiūlėme jas uždengti, kad nekiltų įtarimų. Kiek supratome, kameros buvo išjungtos, bet pasiūlėme dar ir uždengti. Nors iš esmės gali būti tos kameros, jei pačios kabinos nefilmuojamos“, – teigė Z.Vaigauskas.

Naujienų agentūrai BNS Z.Vaigauskas vėliau teigė, kad draudimą papirkti rinkėjus galimai pažeidusius kandidatus reikės braukti iš sąrašų.

„Karštos dienos yra policijai, turime pranešimų apie bandymus papirkti rinkėjų balsus, policija tiria. Matyt, turėsime taikyti ir priemones braukti lauk iš kandidatų sąrašų pažeidėjus“, – BNS cituoja VRK pirmininką.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Nemeikaitė 15min.lt pranešė, kad trečiadienį pareigūnai gavo 25 pranešimus apie galimą rinkėjų papirkinėjimą.

Ikiteisminiai tyrimai dėl to pradėti Elektrėnuose ir Kelmėje. BNS teigimu, Elektrėnuose sulaikytas vyras, kuris rinkėjus esą bandė papirkti siūlydamas 3 eurus ir lankstinuką, Kelmėje policija dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo į komisariatą atvesdino penkis asmenis.

Papildyta 18.18 val. Pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai

Trečiadienį pasidėjus išankstiniam balsavimui savivaldos rinkimuose, policija pradėjo tris ikiteisminius tyrimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo.

Iki 17 val. gauti 25 pranešimai apie galimus pažeidimus per rinkimus, BNS pranešė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Nemeikaitė.

Ikiteisminius tyrimus pradėjo Elektrėnų, Kelmės policijos pareigūnai ir Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Tauragės apskrities policija atlieka tyrimą dėl pranešimo, 1959 metais gimusi moteris trukdė pasinaudoti rinkimų teise.

Papildyta 17.50 val. Mažeikiuose 1000 biuletenių rasta šukšlėse

Tuo tarpu TS-LKD kandidatė į Mažeikių mero pareigas Lina Rimkienė pranešė, kad vasario 24 d. įvyko Mažeikių rinkimų komisijos posėdis, kurio metu buvo pasigesta 1000 vienetų rinkimų biuletenių. L.Rimkienė baiminasi, kad šių metų savivaldos rinkimuose Mažeikių apygardoje gali būti klastojami rinkimų rezultatai.

Pasak jos, TS-LKD partijos atstovė rinkimų komisijoje informavo, kad komisijos pirmininkė Alvyda Purauskytė pakvietė visus komisijos narius dalyvauti „medžiagos“ iš VRK priėmime vasario 23 d., tačiau vėliau nemotyvuotai staiga pakeitė savo nuomonę ir TS-LKD partijos atstovę išsiuntė namo, neleisdama dalyvauti „medžiagos“ priėmime. Komisijos narei buvo paaiškinta, kad neva nežinoma, kada bus „medžiaga“ iš Vilniaus, ir kad jos paslaugų nereikės.

Vėliau vietos laikraščio žurnalistas, praėjus pusvalandžiui po TS-LKD komisijos narės išsiuntimo iš savivaldybės patalpų, pastebėjo, kaip kiti komisijos nariai (savivaldybės ir socialdemokratų atstovai) neša rinkimų „medžiagą“ į sandėliavimo patalpas TS-LKD komisijos narei nedalyvaujant.

Anot L.Rimkienės, sunku patikėti, kad biuletenių pakuotė netyčia nukrito ir užsikasė šiukšlėmis.

„Pateikta informacija paskatino vasario 24 d. pareikalauti „medžiagos“, t.y. balsavimo biuletenių ir kitų dokumentų perskaičiavimo. Jo metu netikėtai paaiškėjo, kad trūksta vieno, 1000 vienetų, biuletenių įpakavimo. Pastarasis vėliau, po ilgų paieškų, atrandamas atplėštas ir paslėptas... kanceliarinėse šiukšlėse sandėliavimo patalpose“, – teigia L.Rimkienė.

Anot jos, sunku patikėti, kad biuletenių pakuotė netyčia nukrito ir užsikasė šiukšlėmis.

Tuo metu savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė A.Purauskytė BNS tikino, kad biuleteniai niekur nebuvo dingę ir tuo galėjo įsitikinti skaičiavime dalyvavęs TS-LKD atstovas.

„Visi biuleteniai tvarkomi vienoje patalpoje, svetimų žmonių tose patalpose nebuvo. (...) Visi biuleteniai yra gauti, sutikrinti, jokio trūkumo nerandame“, – nurodė A.Purauskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius