Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimų birža: Šilalėje už balsą rinkėjams siūlė po 5 eurus

Ketviratadienio vakarą Šilalėje fiksuotas dar vienas galimo rinkėjų papirkinėjimo atvejis. Kaip 15min.lt pranešė Šilalės rajono Policijos komisariato viršininkas Rolandas Kudijanovas, dviem rinkėjams šilutiškis bandė už balsavimą sumokėti po 5 eurus.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
Balsavimas savivaldybių tarybų rinkimuose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tikslinamės ir žiūrime. Nenoriu labai detalizuoti kol kas partijos, nes tai jautrūs dalykai, tyrimas tik pradėtas. Buvo siūloma, pagal surinktus duomenis, dviem gyventojams po 5 eurus. Vienas asmuo, kuris lyg norėjo papirkti, apklausiamas. Visi jie vietiniai“, – sakė R.Kudijanovas.

Kaip praneša „Lietuvos ryto“ televizija viena iš dažniausiai šiemet taikomų balsų pirkimo schemų tokia: išnešamas nepažymėtas biuletenis, pažymima norima partija ar kandidatas, o tada papirktas asmuo pažymėtąjį biuletenį įmeta į balsadėžę.

Kokios partijos šiemet aktyviausiai perka balsus, policija kol kas negali pasakyti, tačiau daugiausiai skundų plūsta iš Vilniaus, Alytaus ir Šiaulių regionų.

Šantažuojami ir kandidatai

Šantažo sako sulaukiantys ir patys kandidatai, praneša „Lietuvos ryto“ televizijos žinių tarnyba.

„Vienas atvejis buvo Pakruojyje, kitas – kitoje vietoje, kai buvo siunčiami laiškai ir sakoma, kad, jei nesumokėsite tam tikros pinigų sumos, mes paviešinsime tam tikrą informaciją, šmeišime per žiniasklaidą ar kitas priemones“, – kalbėjo Viešosios policijos valdybos viršininkas Saulius Gagas.    

Dažniausiai pažeidžiami Baudžiamojo kodekso straipsniai yra bandymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise – 8 atvejai. Šmeižimas – 4 atvejai. Užfiksuotas vienas viešosios tvarkos pažeidimo atvejis, du turto prievartavimo ir vienas turto sunaikinimo atvejis.

Išvis dėl galimų įstatymų pažeidimų per savivaldos rinkimus jau pradėta 17 ikiteisminių tyrimų, pranešė Policijos departamentas.

Pranešimų apie galimus pažeidimus iki ketvirtadienio popietės policija gavo 123, nurodoma pranešime.

Palyginimui, 2012 m. vykstant Seimo rinkimams 18 ikiteisminių tyrimų buvo pradėta per 2 savaites, o ne dvi dienas. Tuomet policija išvis gavo 305 pranešimus.

Lietuvoje šiuo metu vyksta išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų, taip pat vieno parlamentaro sostinės Žirmūnų apygardoje rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius