-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Zenonas Vaigauskas: dėl rinkimų pažeidimų gali tekti koreguoti rezultatus

Dėl įstatymų pažeidimų gali tekti koreguoti rinkimų rezultatus, prasižengėlius braukiant iš mandatų dalybų, pirmadienį pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes dar turėsime atidžiai susipažinti ir įvertinti visus padarytus rinkimų pažeidimus, svarstoma, kad galbūt dėl kai kurių kandidatų, jei paaiškės, kad jie yra prasižengę arba jų atžvilgiu buvo padaryti prasižengimai, gali būti priimamamos priemonės – jie braukiami iš kandidatų sąrašų, praleidžiami kandidatų sąrašuose suteikiant mandatus“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas teigė negalintis įvardyti, kas konkrečiai gali susilaukti tokių sankcijų, nes medžiaga dar tiriama. Skaudžiausiu įvykiu Z.Vaigauskas pavadino Trakų savivaldybę, kur rastos pažeistos išankstinio balsavimo vokų plombos. Biuletenius iš pažeistų vokų skaičiuojant atskirai paaiškėjo, kad dauguma jų buvo vienos partijos – Liberalų sąjūdžio – kandidatų naudai.

„Mūsų nuomone, plombos tikrai buvo pažeistos, pirmą kartą su tuo susiduriame. (...) Mums gana didelė mįslė, kodėl tie vokai buvo perklijuojami, atplėšiami, keliamos įvairios versijos, mes tikimės ir policijos pagalbos, kaip įvertinti, kodėl taip vokai buvo klijuojami. Turime kai kurią informaciją apie jų skaičiavimą, neatskleidžiant balsavimo paslapties, akivaizdžiai matoma, kad dalis biuletenių buvo negaliojantys, bet didžioji dalis balsuota už vienos partijos tuos pačius kandidatus“, – sakė Z.Vaigauskas.

Tuose vokuose, kaip mums pranešė mūsų komisijos narys Jonas Udris, daugiausiai balsų atiduota už Lietuvos liberalų sąjūdį ir kai kuriuos jų kandidatus

„Tuose vokuose, kaip mums pranešė mūsų komisijos narys Jonas Udris, daugiausiai balsų atiduota už Lietuvos liberalų sąjūdį ir kai kuriuos jų kandidatus. Čia, sakyčiau, pati nemaloniausia istorija, su kuria mums teko susidurti vakar“, – reziumavo komisijos vadovas.

Policija pirmadienį pranešė, kad dėl galimų rinkimų pažeidimų gauta 413 pranešimų, pradėti 35 ikiteisminiai tyrimai, iš jų šeši – balsavimo dieną.

Sekmadienį vykusiuose savivaldos rinkimuose daugiausia balsų surinko valdantieji socialdemokratai, už juos balsavo 19,08 proc. rinkėjų. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai liko antri su 15,75 proc. balsų, Liberalų sąjūdis gavo 15,39 proc. balsų.

Darbo partija surinko apie 9 proc. balsų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos koalicija su Rusų aljansu – 8 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 7 proc., o „Tvarka ir teisingumas“ sulaukė apie 6 proc. rinkėjų paramos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius