Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zenonas Vaigauskas: Trakų rajone rasta daug atplėštų vokų, masiškai pirkti balsai

Sekmadienį Lietuvos policijos įstaigos gavo 132 įvairius pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus, daugiausiai – dėl neleistinos agitacijos, rinkėjų pavežimo ar balsų pirkimo. Tuo metu Vilniaus apskrityje gali būti anuliuoti rinkimų rezultatai.
Zenonas Vaigauskas
Lietuvoje prasidėjo savivaldų rinkimai – žmonės plūsta į rinkimų apylinkes. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 23 val. 20 min. VRK pirmininkas Z.Vaigauskas spaudos konferencijos metu, kurią surengė 23 valandą, sakė, kad VRK gali išbraukti iš sąrašų tuos kandidatus, kurių naudai bandyta neteisėtai pakreipti rinkimų rezultatus.

„Mes po Konstitucinio Teismo sprendimo turime visai kitą teisinę situaciją – galime ne tik pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, jeigu pažeidimų mastas yra kritinis, ir tada reikia rengti naujus rezultatus ir kenčia tie kandidatai, kurie yra neprasikaltę, bet taip pat galime, nustatę, kad yra pažeidimai daromi kurio nors kandidatų sąrašo, kandidato naudai, galime tuos kandidatus braukti iš kandidatų sąrašų, kad nenuskriaustume tų, kurie sėkmingai pasirodė rinkimuose“, – sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, braukti kai kuriuos kandidatus iš sąrašo nebūtų lengva užduotis.

„Mes turime surinkti svarius įrodymus, savo poziciją greičiausiai tektų apginti Vyriausiajame administraciniame teisme, kad galiausiai būtų pasakyta, ar rinkimai yra galiojantys arba ne, ar dėl pažeidimų kandidatai netenka teisės būti kandidatais“, – sakė Z.Vaigauskas.

Pasak VRK pirmininko, sekmadienį neužfiksuota daug rinkimų pažeidimų, kur kas daugiau jų buvo išankstinio balsavimo metu.

„Rinkimų dieną pažeidimų daug nebuvo. Bandyta pavežėti rinkėjus. (...) Didžiausias problemas turėjome per balsavimą iš anksto. Kai kuriose savivaldybėse kai kurie kandidatai bandė kandidatus atvežti ir pagirdyti, atsiskaityti pinigais. Pradėta daugiau nei 20 ikiteisminių tyrimų. Vienam kandidatui nutraukėme neliečiamybę ir leidome patraukti jį baudžiamojom atsakomybėn“, – sakė VRK pirmininkas.

Papildyta 22 val. 36 min. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad ypač daug pažeidimų užfiksuota Trakų rajone – rasta atplėštų vokų, akiplėšiškai pirkti rinkėjų balsai.

„Pranešė stebėtojai, kad yra dalis vokų, jų nuomone, atplėštų. Mes patikrinome, tą ir aptikome. Išleidome specialią rekomendaciją rinkimų komisijoms – jeigu jie aptinka vokų, kurie, galimas dalykas, buvo atidaryti, jų balsai būtų atskirai paskaičiuoti“, – sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, Trakuose užfiksuota įžūlių bandymų pirkti rinkėjų balsus.

„Laužysim galvą, ką toliau daryt su jais (vokais – 15min.lt). Bet čia dar ne visos problemos. Yra jų ir daugiau – ypač papirkimai. Trakuose jų labai daug. Pažeidimų pernelyg daug. Svečiai iš Ukrainos, ir tie pradėjo kalbėti, kad matė, kaip atsirado tokių mūsų „šaunuolių“, kurie balsus pirko jų akivaizdoje“, – sakė Z.Vaigauskas.

Už kiek ir kas pirko balsus, kol kas dar nėra žinoma. Informacijos bus pateikta vėliau.

Nerandate savo rinkimų apylinkės? Informacija – čia.

21.24 val. Policija užfiksavo sisteminius rinkimų pažeidimus, kurie gali būti pagrindas panaikinti rezultatus

Policija pranešė kai kuriose savivaldybėse užfiksavusi sisteminius rinkimų pažeidimus, kurie gali būti pagrindas Vyriausiajai rinkimų komisijai panaikinti rezultatus.

„Kai kuriose savivaldybėse matėme sisteminius pažeidimus ir kitą savaitę siūlysime Vyriausiajai rinkimų komisijai priimti atitinkamus sprendimus“, – BNS sekmadienio vakarą sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Jis sakė, kad pirmiausia kalbama apie Vilniaus apskritį, bet konkrečių savivaldybių nedetalizavo.

20.32 val. Siūlė 50 eurų už balsą

Savivaldybės tarybų ir tiesioginių merų rinkimų dieną visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 127 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. 28 iš jų buvo perduoti tirti savivaldybių rinkimų komisijoms, Vyriausiajai rinkimų komisijai ir policijai. Vilniuje, Žirmūnų mikrorajone visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanoriai fiksavo rinkėjų papirkinėjimo atvejį. Vyresnio amžiaus rinkėjai buvo siūlomi 50 eurų už jos balsą, ji rusiškai buvo raminama, kad toks sandėris nėra nusižengimas.

Vyresnio amžiaus rinkėjai buvo siūlomi 50 eurų už jos balsą, ji rusiškai buvo raminama, kad toks sandėris nėra nusižengimas.

Informacija buvo perduota tirti policijai. Naujojoje Akmenėje taip pat fiksuoti bandymai papirkti rinkėjus – už balsą buvo siūlomas kebabas. Alytaus, Zarasų, Tauragės, Druskininkų rajonuose buvo bandoma daryti įtaką rinkėjų valiai už balsą siūlant nuo 3 iki 10 eurų, alkoholio arba maisto. Širvintų ir Švenčionių rajonuose fiksuoti neleistini rinkėjų pavėžimo atvejai. Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ taip pat gavo ne vieną pranešimą apie „tyliuoju“ rinkimų laikotarpiu neleistiną politinę agitaciją – gyventojai buvo raginami paremti vieną ar kitą partiją trumposiomis SMS žinutėmis ir socialiniuose tinkluose.

19.29 val. Policija gavo 132 pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus

Sekmadienį Lietuvos policijos įstaigos gavo 132 įvairius pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus, daugiausiai – dėl neleistinos agitacijos, rinkėjų pavežimo ar balsų pirkimo.

Policija iš viso gavo 353 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus – 108, Alytaus – 53, Utenos – 44, Tauragės – 40, skelbia Policijos departamentas.

Dėl galimų pažeidimų per rinkimus policija iš viso atlieka 30 ikiteisminių tyrimų. Vienas pradėtas sekmadienį dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo Zarasuose.

LNK Žinios pranešė apie Jurbarko rajone nustatytas dvi neblaivias Gricių rinkimų komisijos nares, jos įpūtė pustrečios promilės.

Nuo rinkimų pradžios 7 val. iki sekmadienio 18 val. visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 107 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. 23 iš jų perduoti tirti savivaldybių rinkimų komisijoms, Vyriausiajai rinkimų komisijai ir policijai. Utenos, Kupiškio ir Trakų rajonuose pranešta apie rinkimų apylinkėse rastas neužantspauduotas balsadėžes. Šios klaidos buvo ištaisytos apie tai informavus rinkimų komisijas.

„Alytaus, Zarasų, Tauragės, Druskininkų rajonuose ir Vilniuje fiksuoti rinkėjų papirkinėjimo atvejai. Buvo bandoma daryti įtaką rinkėjų valiai už balsą siūlant nuo 3 iki 10 eurų, alkoholio butelių arba maisto“, – rašoma organizacijos „Baltosios pirštinės“ pranešime.

Tūkstantis visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių vykstančius rinkimus stebi visoje Lietuvoje, jiems talkina 20 tarptautinių stebėtojų, atvykusių iš Nyderlandų Karalystės.

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžosi per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų – daugiau kaip 400 kandidatų.

Per rinkimus sekmadienį bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

19.04 val. Kaune rinkimai vyksta sklandžiai, bet ne itin aktyviai

Kaune pranešta apie galimą bandymą pirkti rinkėjų balsus. Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas. Miesto rinkimų komisijos duomenimis, rinkimai vyksta sklandžiai, bet ne itin aktyviai. Aktyvesnio rinkėjų dalyvavimo tikimasi paskutinėmis balsavimo valandomis.

Rinkimų dieną gautas pranešimas apie galimą rinkėjų papirkinėjimą greta turgavietės. Apie incidentą pranešta policijai.

Rinkimų dieną gautas pranešimas apie galimą rinkėjų papirkinėjimą greta turgavietės. Apie incidentą pranešta policijai.

Šeštadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pranešimo, kad vieno prekybos centrų aikštelėje du asmenys už balsavimą siūlė 10 eurų užmokestį.

Anot Kauno miesto rinkimų komisijos pirmininkės Elenos Skirmantienės, rinkimai vyksta ramiai, laukta didesnio aktyvumo. Vis dėlto neabejojama, kad rinkimuose dalyvaus daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių žmonių.

Tiesa, šįmet Kaune kvietimus dalyvauti savivaldybių tarybos rinkimuose gavo daug mažiau rinkėjų nei prieš 4 metus.  

2011 m. mieste gyveno apie 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių žmonių. Šiais metais – 35 tūkst. mažiau.

18.41 val. Nuo rinkimų pradžios 7 val. ryto iki sekmadienio 18 val. visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 107 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. 23 iš jų buvo perduoti tirti savivaldybių rinkimų komisijoms, Vyriausiajai rinkimų komisijai ir policijai.

Utenos, Kupiškio ir Trakų rajonuose buvo pranešta apie rinkimų apylinkėse rastas neužantspauduotas balsadėžes.

Šios klaidos buvo ištaisytos apie tai informavus rinkimų komisijas. Alytaus, Zarasų, Tauragės, Druskininkų rajonuose ir Vilniuje fiksuoti rinkėjų papirkinėjimo atvejai. Buvo bandoma daryti įtaką rinkėjų valiai už balsą siūlant nuo 3 iki 10 eurų, alkoholio butelių arba maisto.

Buvo bandoma daryti įtaką rinkėjų valiai už balsą siūlant nuo 3 iki 10 eurų, alkoholio butelių arba maisto.

Tūkstantis visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių vykstančius rinkimus stebi visoje Lietuvoje, jiems talkina 20 tarptautinių stebėtojų, atvykusių iš Nyderlandų Karalystės.

Policija atlieka 29 tyrimus dėl galimų pažeidimų per rinkimus

Dėl galimų pažeidimų per rinkimus policija atlieka 29 ikiteisminius tyrimus. Tiek tyrimų pradėta iki sekmadienio 8 val., skelbia Policijos departamentas.

Sekmadienį ikiteisminių tyrimų, pirminiais duomenimis, nepradėta.

Nuo metų pradžios policija gavo 225 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. 

Daugiausia pranešimų apie pažeidimus gauta iš šių apskričių: Vilniaus – 61, Alytaus – 37, Utenos – 26, Tauragės – 26, Šiaulių – 23.

Policija atlieka ikiteismini tyrimus dėl įvairiausių pranešimų – penktadienį gautas pranešimas, kad tą pačią dieną telefonu vienos partijos kandidatui į merus paskambino moteris ir pranešė, kad seniūnijos seniūnė liepė balsuoti už tam tikrą kandidatą į tarybos narius, ir grasino, kad nepaklusus nebus mokamos socialinės pašalpos.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Šeštadienį Kaune pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pranešimo, kad Kaune, T.Masiulio gatvėje esančio prekybos centro aikštelėje du nepažįstami ir nenustatyti asmenys, pasiūlė vyrui už 10 eurų užmokestį balsuoti savivaldybių rinkimuose už tam tikrą partiją.

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžysis per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų – daugiau kaip 400 kandidatų.

Per rinkimus sekmadienį bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

„Baltosios pirštinės“: rinkimų rytą – alkoholis ir pinigai pusryčiams už balsą

Prasidėjus savivaldybių tarybų ir tiesioginiams merų rinkimams visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ vykdo rinkimų stebėseną. Tūkstantis organizacijos savanorių dirba visoje Lietuvoje.

Skelbiama apie neteisėtai rinkimų dieną trumposiomis žinutėmis ir elektroninių paštu siunčiamus kvietimus paremti vieną ar kitą kandidatą rinkimų metu.

Nuo rinkimų pradžios 7 val. ryto iki sekmadienio vidurdienio visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 29 pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. 14 iš jų buvo perduoti tirti savivaldybių rinkimų komisijoms, Vyriausiajai rinkimų komisijai ir policijai.

Dauguma pranešimų apie rinkimų tvarkos pažeidimus skelbia apie netinkamai pažymėtą politinę reklamą vaizdinėmis priemonėmis ir politinės agitacijos pavyzdžius, nutolusius mažiau nei 50 metrų nuo rinkimų apylinkių. Taip pat skelbiama apie neteisėtai rinkimų dieną trumposiomis žinutėmis ir elektroninių paštu siunčiamus kvietimus paremti vieną ar kitą kandidatą rinkimų metu.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanoriai sužinojo apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimų atvejus Alytaus, Zarasų, Širvintų ir Tauragės rajonuose. Pasak pirminės informacijos, buvo mėginama pirkti gyventojų balsus už alkoholį ir pinigus, taip pat gyventojai buvo vežami į rinkimų apylinkes balsuoti. Informacija buvo perduota policijai tirti.

„Primename, kad šį savaitgalį rinkiminė agitacija yra draudžiama – raginame susilaikyti nuo tokio turinio komentarų ir socialiniuose tinkluose. Taip pat raginame būti pilietiškais vykstant į rinkimų apylinkes ir įsitikinti, kad 50 metrų spindulių aplink jas ir jų viduje nėra politinės reklamos. Tokią pastebėjus – praneškite mums”, – sakė visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Simas Simanauskas.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių gretose yra 300 asmenų, turinčių rinkimų stebėtojų statusus ir dirbančių rinkimų apylinkėse.Dar 700 savanorių prižiūri rinkimų tvarką šalia rinkimų apylinkių ir tikrina gyventojų atsiųstą informaciją apie galimus pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius