Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros šventės: kaip gražiai padengti stalą?

Vasarą daugelis su malonumu mėgaujasi gamta, atsipalaiduoja ir bent per atostogas pamiršta visus formalius pietus bei vakarienes. Žinoma, jei sugalvojote surengti neįpareigojantį maisto ir gėrimų vakarėlį artimiausiems žmonėms, greičiausiai nepulsite serviruoti stalo pagal etiketo taisykles, tačiau laukiant menkiau pažįstamų svečių, gal ir neprošal jas prisiminti.
Vasariško stalo akcentai - gaivios spalvos ir gėlės.
Vasariško stalo akcentai – gaivios spalvos ir gėlės. / 123rf.com nuotr.

Atmintinė serviruotojui: kas, kaip ir su kuo

Skanaudami gardų šašlyką naminėje aplinkoje lengvai apsieisite be peilio, tačiau serviruojant stalą svečiams, jo užmiršti nevalia. Stalo etiketo taisyklės skelbia griežtą įrankių išdėstymo tvarką, kurios paisydami peilį, šaukštą bei šakutę visuomet laikome jiems skirtose nuolatinėse vietose. Dešinėje lėkštės pusėje guldome šaukštą ir peilį, kurio ašmenys „žiūri“ į lėkštę. Šakutę, kurios draugiją palaiko servetėlė, dedame kairėje lėkštės pusėje. Yra daugybė patiekalų (salotos, makaronai, kruopos), kuriuos valgant peilis nereikalingas, tačiau nepaisant to, jis visuomet turi būti padėtas ant stalo.

Jei ypatingus svečius sugalvojote palepinti ne tik sriuba bei antruoju patiekalu, dengiant stalą derėtų neužmiršti ir desertinių įrankių. Horizontaliai virš lėkštės padėkite desertinę šakutę ir peiliuką, ašmenimis nukreiptą į lėkštę. Smaližių skanėstui ragauti skirtas šaukštelis gali atkeliauti drauge su pačiu desertu.

Renkantis stalo įrankius svarbesnei progai, geriau nesirinkti plastikinių indų – šį variantą palikite artimiausiai iškylai gamtoje. Sidabrinės, pasidabruotos ar paauksuotos lėkštės, paprastą dieną besislepiančios apdulkėjusiose lentynose, ne tik suteiks vakarui puošnumo, bet ir padės pajusti nekasdienio vakaro dvasią.

Kiti svarbūs dalykai

Vaišes būtinai lydi svetingo šeimininko siūlomas vanduo, o taip pat viena kita taurė vyno ar alaus. Rūpindamiesi, kaip sudėlioti taures, prisiminkite, kad jos mažėjančia tvarka statomos į dešinę nuo lėkštės. Pirmoji – didžiausia, skirta vandeniui, antroji – vynui prie pagrindinio patiekalo ir paskutinioji – desertiniam vynui. Pastarosios taurės padėti ant stalo su kitomis nebūtina, ją galite atnešti kartu su vakaro desertu. Vadovaujantis stalo serviravimo taisyklėmis, vynui skirtos taurės turi būti permatomos, idant matytųsi gėrimo spalva.

Sniego baltumo staltiesė, lauko gėlių puokštė ir kelios pastelinių spalvų žvakės – paskutiniai, tačiau ne mažiau svarbūs jaukaus vasariško pobūvio akcentai.

Pabaigus kulinarinius bei stalo serviravimo darbus nieko kito nebelieka, kaip tik patogiai įsitaisyti vėjo sūpuojamame hamake ir laukti svečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius