Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Vertingiausios alyvuogės – su kauliukais

Alyvuogės
123rf.com nuotr. / Ir žaliosios, ir juodosios alyvuogės yra to paties augalo vaisiai, tačiau skirtingo sunokimo lygio.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Maži vaikai jas kruopščiai išrankioja iš visų patiekalų, o suaugusieji su malonumu gardžiuojasi šiuo subtiliu užkandžiu, kas tai?

Žinoma, alyvuogės. Prie daugelio patiekalų puikiai suskambantis produktas – ne tik gardus, bet ir vertingas. Kai organizmui pritrūksta vitaminų, pagalbos kreipkitės į alyvuoges. Jų alyvmedžio vaisiuose itin gausu.

Užsimanius paskanauti alyvuogių, parduotuvių lentynos siūlo rinktis iš dviejų spalvų vaisių – žalios ir juodos. Kai kurie mano, kad tai skirtingos vaisių rūšys, tačiau iš tikrųjų tai ta pati alyvuogė, tik skirtingai prisirpusi.

Vertingiausios alyvuogės – su kauliukais

Žaliosios alyvuogės rankomis nuo medžių raškomos dar neprinokusios, būtent dėl to jos pasižymi kiek aštresniu skoniu. Juodi alyvmedžio vaisiai skinami tik galutinai prinokę, todėl valgydami juos galime pasimėgauti sultingumu bei ypač švelniu skoniu. Yra nuomonių, kad pastarosios alyvuogės turi daugiau vertingų medžiagų nei žaliosios, bet tai netiesa. Naudingos Viduržemio jūros regiono kaulavaisių savybės priklauso nuo vietovės, kurioje buvo augintos, bei veislės.

Didžioji dalis alyvuogių mylėtojų prioritetą teikia vaisiams su kauliukais ir jie yra teisūs. Anot alyvuogių augintojų, išimdami kauliuką gerokai suprastiname skonį bei kokybę. Su pasimėgavimu užkandote alyvuogių, tačiau nežinote, kokios gėrybės slepiasi šio smulkučio vaisiaus viduje? Odos minkštintojas vitaminas A, medžiagų apykaitos variklis vitaminas E, kalcį ir fosforą „tiekiantis“ vitaminas D – alyvuogės mūsų organizmui dovanoja daugybę naudingų medžiagų.

Receptas

Marinatas alyvuogėms

Jaukioje vyninėje paragautos marinuotos alyvuogės buvo labai gardžios? Kodėl gi nepabandžius to paties paruošti savo namų virtuvėje!

Jums reikės:

– 300 g žalių arba juodų alyvuogių;

– 1 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus;

– 1 valg. šaukšto šviežių citrinų sulčių;

– 1 valg. šaukšto grūdėtų garstyčių;

– 1 valg. šaukšto medaus;

– žiupsnelio druskos ir pipirų;

– 1–2 česnako skiltelių;

– ½ arb. šaukštelio džiovintų bazilikų;

– ½ arb. šaukštelio džiovintų čiobrelių;

½ arb. šaukštelio džiovintų raudonėlių.

1. Visus produktus, išskyrus alyvuoges, sudėkite į vieną indą ir gerai išmaišykite.

2. Mišinį užpilkite ant alyvuogių (prieš tai nupylę skystį, kuriame jos buvo konservuotos) ir pastatykite į šaldytuvą kelioms paroms.

3. Papjaustykite šviežios juodos duonos, ožkos sūrio ir mėgaukitės marinuotų alyvuogių skoniu!

Komentarai
Temos Alyvuogės
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min