-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prasta kava gali apkartinti visą dieną

Skanios kavos puodelis ryte jos mėgėjams suteikia geros nuotaikos ir žvalumo. Ekspertai pataria, kaip teisingai išsirinkti ir pagaminti kavą, kad ji neapkartintų dienos.
Kava
Pavasarį būk energingas! / Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ nuotr.
Temos: 2 Vainikas Kava

Pasak Vytauto Kratulio, bendrovės „Šviežia kava“ direktoriaus, gyventojai kavos gaminimui skiria itin mažai laiko, o tų kelių minučių esą neužtenka gerai kavai paruošti.

„Žmonės daugiau renkasi aparatus, o ne kavą. Sako, kad jie ryte skuba, skuba, skuba, skuba ir prašo parinkti tokį aparatą, kuris kuo mažiau laiko ryte atimtų“, – 15min.lt sakė Vytautas Kratulis.

Pasak jo, geriausiu atveju apie kavą yra galvojama tris minutes ryte ir tris minutes popiet. Tačiau
atsainus požiūris į kavos ruošimą, anot V. Kratulio, gali ne praskaidrinti, o apkartinti dieną.

„Gera kava gali pakeisti žmogaus dienos nuotaiką ir jį teigiamai nuteikti. Kava stimuliuoja smegenis. Jei kava prasta, ji taip neveikia, ji netgi veikia neigiamai“, – teigė V.Kratulis.

Kaina skonio negarantuoja

Europos Kavos Asociacijos koordinatorius Lietuvoje Darius Vėželis pataria nečiupti parduotuvėje  nukainotų kavų, jei jų skonis pirkėjui dar nepažįstamas.

„Neragautą kavą reikia pirkti mažais kiekiais. Nusipirkti, paragauti, išbandyti. Patartina renkantis kavą nueiti į specializuotą parduotuvę, kur galima ne tik su pardavėju pasikalbėti, bet ir kavos paragauti“, – 15min.lt sakė D.Vėželis.

Be to, pasak jo, itin svarbu perkant kavą žiūrėti, iš kokio ūkio ji yra atvežta, ar tai yra pupelių mišinys, atkreipti dėmesį į jos galiojimo laiką. Kuo šviežesnė – tuo skanesnė. Darius Vėželis teigia, kad svarbu atsižvelgti ir į kavos ruošimo būdą.

„Pirmiausia turi lemti ne kaina, o skonis ir ruošimo būdas. Jei nusipirksite beprotiškai brangią kavą ir netinkamai ją gaminsite arba visiškai jos nejausite savo skonio receptoriais, jūs nusivilsite. Pavyzdžiui, jei nusipirksite espreso kavos, bet ją plikysite, o ne gaminsite aparatu, taip pat galite nusivilti“, – pasakojo D.Vėželis.

Siūlo plikyti

V.Kratulis siūlo renkantis kavą į ją nedėti jokių priedų. Esą kava, sumaišyta tik su vandeniu, yra natūraliausia.

„Vėlgi yra tokia neigiama tendencija – žmonės stengiasi kavą sumaišyt su viskuo: su pienu, su cukrumi, karamele, cinamonu. Bet jei nori tikrą kavos skonį pajusti, tuomet kavą reikėtų maišyti tiktai su vandeniu. Ir ragauti kavą tokią, kokia ji yra. Jei kavą maišai su įvairiais priedais, skirtumas tarp pigios kavos ir brangios išnykšsa“, – sakė V.Kratulis.

Jis taip pat teigia, kad natūraliausia kava yra užplikyta verdančiu vandeniu. Tada atsiskleidžia tikrosios kavos savybės, plikydami kavą esą ragauja viso pasaulio degustatoriai.

„Pas mus plikymas yra kaimietiška maniera, „gūzai“ tarp dantų, bet degustatoriai degustuoja kavą tik plikydamai. Taškas.“ – teigė V.Kratulis.

Kavą jis pataria plikyti tik karštu vandeniu. Temperatūra esą negali būti per didelė – vanduo gali būti tik per šaltas. O aukšta temperatūra esą gali pakenkti tik itin smulkiai maltai kavai. Be to, V.Kratulis pataria ilgai vienu kavos puodeliu besimėgaujantiems žmonėms užplikius kavą po poros minučių ją perpilti į kitą puodelį.

„Kavos ekstrakcija trunka tol, kol neišgeriamas visas puodukas. Pirmi du gurkšniai skiriasi nuo kelių paskutinių, jei kava geriama ilgiau. Pastovėjusi ji gali būti labai neskani“, – sakė V.Kratulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius