Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kopūstais kvepianti vokiška virtuvė

Rauginti kopūstai ir dešrelės – taip dažnas apibūdintų įmantriais patiekalais negarsėjančią vokišką virtuvę. Tačiau Nidoje viešėjęs 30-ies metų darbo patirtį turintis profesionalus virėjas, Šlezvigo Holšteino žemės virėjų asociacijos pirmininkas Peteris Wolfas šio patiekalo nidiškiams ir svečiams nė neketino pasiūlyti. Virtuvėje meistras gamino įvairiausius gardėsius ir patikino – tai Vokietijos virtuvė.
P.Wolfas juokavo, kad jo ūsai yra rinkodaros dalis. Juk virėjas – menininkas, o menininkai būna netradiciški.
P.Wolfas juokavo, kad jo ūsai yra rinkodaros dalis. Juk virėjas – menininkas, o menininkai būna netradiciški. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Virtuvė Receptai

Ilgametė draugystė

Nidoje P.Wolfas viešėjo ne pirmą kartą. Tarp Vokietijos ir Danijos esanti Fėmarno sala ir Nida draugystės ryšius brandina jau kone dešimtmetį. Nebuvo nė vienerių metų, kad kurorto ir salos atstovai nesusitiktų. Prieš kurį laiką Nidoje viešėjo iš salos atvykusi ekologiškos duonos kepėja. Nuo tada Nidos duonos kepyklėlėje galima įsigyti nesijotų, sveikų grūdų duonos. Kepykla įsigijo tam būtiną grūdų malimo mašiną.

Prieš trejus metus į salą keliavo trys lietuvių virėjos ir pristatė lietuvišką virtuvę. Pasigardžiuoti lietuviškais cepelinais, šonkauliukais, silke ir kitais patiekalais atskubėjo pusantro šimto salos gyventojų. Šiemet savąją virtuvę pademonstruoti sumanė bičiuliai iš salos. Antradienio vakarą nidiškiai ir svečiai galėjo pasmaguriauti vokiečio pagamintų sriubų, kelių užkandžių, žuvies ir mėsos patiekalų, deserto.

Visiems patiekalams pagaminti P.Wolfas per vakarą sunaudojo apie 70 kiaušinių, maždaug 4 litrus grietinėlės, neapsiėjo be įvairiausių kopūstų. Gaminimo procesą stebėję nidiškiai juokavo, kad sveikais patiekalais gardėsius bus sunku pavadinti.

Visiems patiekalams pagaminti P.Wolfas per vakarą sunaudojo apie 70 kiaušinių, maždaug 4 litrus grietinėlės, neapsiėjo be įvairiausių kopūstų.

Kopūstų šalis

„Viskas, ką šiandien gaminu, yra vokiška. Daugiausia patiekalų iš pietų Vokietijos, nes iš ten esu kilęs, ypač makaronai, patiekalas iš mėsos su kopūstu. Esame kopūstų šalis – ši daržovė labai populiari. Fėmarno saloje auginama labai daug įvairių rūšių kopūstų. Todėl ir patiekalų su jais turime labai įvairių – tai kopūstų pyragai, suktinukai, mėsos patiekalai, tos pačios dešrelės ar kiaulės kulnas su kopūstais“, – vardijo virėjas. Patiekalų su šia daržove P.Wolfas siūlo užsukusiems į jo paties restoraną. Šį kartu su viešbučiu paveldėjo jo žmona. P.Wolfas neslėpė – jo vadovaujamas restoranas yra vienas brangiausių apylinkėse. Virėjo darbą stebėję svečiai įsitikino, kad patiekalai verti aukščiausios kainos, nes gaminami tik iš neapdorotų produktų, šviežių daržovių, visus padažus meistras gamina pats. Kai kuriuos iš jų teigė verdantis net dvi dienas.

Plušėjo šešias valandas

Keletą patiekalų virėjas, padedamas penkių Nidos mokyklos virėjų gamino šešias valandas. Ryte jis skubėjo į turgų, parduotuves ir teigė tik radęs produktus apsisprendė, ką gamins. Štai anties krūtinėlės jam taip ir nepavyko rasti, tad burokėlių karpačio gamino su vištiena. Antradienio vakarą nidiškiai ragavo vokiškus makaronus. Procesą stebėję svečiai rado sąsajų su lietuviškais, namuose gaminamais makaronais. Juos pasidaryti labai paprasta – tereikia sumaišyti pusę kilogramo miltų, 8 kiaušinius, kurių dalį galima pakeisti šiokiu tokiu kiekiu vandens, ir įdėti druskos. Labai gerai išmaišius gaunama masė, kurią šaukštu ar rankomis reikia trinti per tarką. Tai su kuo šiuos makaronus virėjas sumaišė visus nustebino, tačiau derinys labai vokiškas – makaronus jis patiekė su raugintais kopūstais. Nemėgstantiems šio derinio P.Wolfas siūlė virtus makaronus pakepinti ant sviesto, įdėti lašinukų ar kumpio, svogūnų ir prieskonių.

Vakaro svečiai galėjo paragauti vokiečio pagamintų keptų suktinukų – ant nedidelio iešmo sumautų daržovių ir vištienos. Jie patiekti su balzamiko padažu, puikiai derančiu ir prie salotų. Labai puikiai buvo įvertintos jo sriubos – baravykų ir kita – paprikų sriuba. Nepaprastai skaniai jis paruošė ir žuvies mozaiką – lašišą kartu su menke, pasiūlė kopūstų pyrago. Gerai buvo įvertintas ir keistas derinys – bulviniai blyneliai su šaukštu silkės.

Receptas: kiaulienos nugarinėje įvyniotos kepenėlės

Kiaulienos ar veršienos kepenėles supjaustome nedideliais gabaliukais. Jas trumpai apkepiname iš abiejų pusių, pabarstome druska. Išmušame kiaulienos nugarinę. Pabarstome druskos ir pipirų mišiniu. Kepenų gabalėlį vyniojame į nugarinę. Gautą suktinuką vyniojame į virto garbanotojo kopūsto lapą. Kepame karštoje orkaitėje 10-15 min. Išjungę truputį palaikome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius