-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš 900 blynų suburtas Užgavėnių tortas atsidūrė ant globos namuose gyvenančių vaikų stalo

Panevėžio pašonėje įsikūrusiame „IKI“ Kulinarijos ceche Užgavėnių šventė paminėta netradiciškai. Čia iš 900 blynų suformuotas daugiau nei 20 kilogramų sveriantis tortas. Įmonės kulinarams tai buvo nauja patirtis, nes tokio didelio torto iki šiol jiems gaminti neteko.
„IKI“ Kulinarijos ceche
„IKI“ Kulinarijos ceche / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Subrandintą idėją pavertė realybe

Užgavėnės – blynų šventė, todėl norėdami simboliškai paminėti lietuviškas šventės tradicijas prekybos tinklo „IKI“ kulinarai iškepė milžinišką, beveik tūkstančio blynų tortą, kuris vėliau „Maisto banko“ savanorių buvo išdalintas vaikų globos organizacijoms – Panevėžio rajono Linkaučių vaikų globos namams ir Panevėžyje esančiai organizacijai „SOS vaikai“.

Gigantiškas tortas buvo formuojamas iš varške įdarytų lietinių blynų. Tarsi iš plytų suręstas statinys, tortas buvo gaminamas atskirus blynus pertepant karamele, varške ir šokoladu.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche
Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche

Idėjų nestokojantys kulinarai torto papuošimus pagamino taip pat iš blynų, kurie, naudojant maistinius dažus, blynų tortą praturtino įvairiausiomis spalvomis. Šventinis Užgavėnių tortas buvo pagardintas ir mėlynėmis bei spanguolėmis.

„Idėja kilo pastebėjus, jog Užgavėnių metu blynų pardavimai pakyla dvigubai, todėl nusprendėme pirkėjų susidomėjimą blynais paversti smagiu reginiu ir tuo pačiu, bendradarbiaujant su „Maisto banko“ savanoriais, pavaišinti blynais tuos, kuriems jų labiausiai trūksta“, – kalbėjo prekybos tinklo „IKI“ Panevėžio kulinarijos cecho vadovė Aistė Rasmussen.

Sulaukusi klausimo apie masinę blynų torto gamybą A.Rasmussen nusijuokė ir čia pat pridūrė, kad tokių gigantiškų tortų norėtų nebent dideles asmenines ar įmonių šventes organizuojantys užsakovai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche
Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche

Gali iškepti ir 20 000 lietinių blynų per parą

Čia lietiniai kepami viena moderniausių Baltijos šalyse blynų kepimo mašinų. Ja blynai kepami jau penkerius metus – nuo Kulinarijos cecho atidarymo Panevėžio rajone.

Šis įrenginys labai palengvina mūsų darbą – per valandą iškepa iki tūkstančio lietinių, o tai yra dešimt kartų daugiau nei mūsų kulinarai per valandą iškeptų rankomis.

Per dieną iškepama iki 6 tūkstančių lietinių, tačiau dirbant visu pajėgumu, blynų būtų galima pagaminti iki 20 tūkstančių. Kepimo mašina primena besisukantį diską su aštuoniomis keptuvėmis, todėl kepimo procesas vyksta itin sparčiai.

„Kaip matote, pradėjus kepti pirmieji keli blynai būna kiek nevykę. Visai kaip namie, kai kepame blynus keptuvėje. Vėliau procesas vyksta labai greitai ir sklandžiai. Šis įrenginys labai palengvina mūsų darbą – per valandą iškepa iki tūkstančio lietinių, o tai yra dešimt kartų daugiau nei mūsų kulinarai per valandą iškeptų rankomis. Be to, lietiniai visuomet gaunasi tobulos formos ir storio“, – teigė A.Rasmussen.

Prekybos tinklo „IKI“ duomenimis, per Užgavėnes įvairių blynų nuperkama du kartus daugiau nei įprastą dieną, todėl ir gamybos tempai išauga.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche
Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche

Skirtingi miestai – skirtingi pomėgiai

Išskirtinai Užgavėnių šventei „IKI“ kulinarijos ceche kepami storesni mieliniai blynai, kurie pagardinami razinomis. Kulinarai pabrėžia, kad būtent tokie blynai kepami tik Užgavenėms. Kitoms progoms jie nėra gaminami.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche
Tomo Markelevičiaus nuotr./„IKI“ Kulinarijos ceche

Apžvelgę parduodamų lietinių blynų statistiką „IKI“ atstovai teigė, kad Užgavėnių metu blynų pardavimai išauga. Taip pat pastebimi ir skirtingi vartotojų pomėgiai įvairiuose šalies miestuose.

„Esame pastebėję, kad mūsų pirkėjai Užgavėnėms renkasi sotesnius blynus su įvairiais įdarais. Itin populiarūs su kumpiu ir sūriu, jų pardavimai išauga pusketvirto karto. 

Beje, pastebėjome, jog skirtingų regionų gyventojai mėgsta skirtingus blynus – Kauno, Panevėžio ir Šiaulių pirkėjai labiausiai mėgsta blynelius su mėsa, o Vilniaus, Klaipėdos ir Marijampolės – su varškės įdaru“, – pasakoja prekybos tinklo Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Taip pat prieš Užgavėnes maždaug 15 proc. išauga įvairių uogienių ir saldainių pardavimai. Anot A.Petraičio, saldumynų pardavimų augimui įtakos turėjo ir kitos šventės – Valentino diena ir Vasario 16-osios šventė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius