Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Slidininkų blogas“.Pradedančiųjų rojus – Kronplacas, Italija

15min.lt tęsia slidinėjimo įspūdžių rašinių konkursą. Šį kartą rašinys apie slidinėjimą Italijoje.
Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje
Kronplatz (Kronplaco) slidinėjimo kurortas Italijoje / Martyno B. nuotr.

Rašyk Slidininkų blogui slides@15min.lt ir laimėk PRIZUS.
 
Pasirengimas kelionei
 
Kelionę pradėjau planuoti dar vasarą. Pirmas tikslas buvo išsirinkti slidinėjimo kurortą, kuris geriausiai tiktų pradedantiesiems, kadangi dviems tai buvo pirmas kartas, man – antras, ir tik ketvirtas kompanijos narys turėjo ilgametę slidinėjimo patirtį. Po ilgų Austrijos ir Italijos kurortų analizės, apsistojome ties Kronplacu (Kronplatz) Italijoje. Pasirinkimą nulėmė šie kriterijai:

1. Iš 114 km trasų, mėlynos sudaro 58 km ir nemažai komentarų internete, kad tai vienas iš geriausių pasirinkimų pradedantiesiems;

2. Oficialiai ar ne oficialiai – daugiausiai saulėtų dienų per sezoną turintis kurortas. Kadangi vykom sausio pradžioje, tai gero oro garantija buvo neblogas dalykas. Ypatingai, kaip vėliau sužinojom, kai tuo pačiu metu Austrijoje taip užsnigo, kad net patekt i kai kuriuos kurortus nebuvo leidžiama;

3. Dvi skipaso galimybės: tik Kronplace arba visam Dolomiti regionui, kuris vienija daug kurortų ir bendras trasų ilgis gaunasi apie 1000 km. Tai pliusas kai kompanijoje yra labai patyręs slidininkas, nes 114 km tokiam slidininkui jau nėra pakankamai.

Antras pasirengimo etapas – apgyvendinimo vietos susiradimas. Aš darau taip: įvertinu visus miestelius, kuriuose galima apsigyventi ir atsirenku tuos, kuriuose atstumo nuo trasų ir kainos santykis yra geriausias. Tokiu būdu atkrito visi tolėliau esantys miesteliai, bei brangiausi St. Vigilio/Marebbe, kuris yra berods seniausias bei vienintelis turintis keltuvą tiesiai iš miestelio, ir Riscone, kuris yra gal 800 m nuo pagrindinių keltuvų (didžioji dauguma skelbia ir savo kainas, todėl nesunku atsirinkti).

Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje
Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje

Išsirenku siūlančiuosius man tinkančius apartamentus iš oficialios interneto svetainės www.kronplatz.com ir siunčiu el. laiškus su prašymu pateikti pasiūlymą. Patariu siųsti daug užklausų, nes bent jau man du kartus iš eilės atsakančiųjų procentas buvo labai mažas. Pavyzdžiui Kronplaco atveju iš 100 išsiųstų laiškų gavau gal 10 atsakymų su pasiūlymais, dar kokie 10 su atsiprašymais, kad jau viskas užimta (ir čia rugsėjo mėn!).

Iš gautų pasiūlymų atsirinkome nugalėtoją – juo tapo Gais miestelyje esantys apartamentai. Tai per 6 km nutolęs miestelis nuo pagrindinių keltuvų. Kadangi Kronplaco specifika yra tokia, kad beveik iš visų miestelių reikia važiuoti automobiliu iki keltuvų (arba skibusu), tai nemačiau jokio skirtumo ar 6 km iš Gaiso, ar 2 km iš Brunecko, kuris yra regiono centrinis miestas. Dėl šios specifikos prie pagrindinių keltuvų yra labai didelė automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje eismą rytais kontroliuoja darbuotojai.

Taigi mane galima apkaltinti dideliu kruopštumu planuojant, bet man tai duoda vaisių:). Apartamentai maždaug 70 kv. m su 20 kv. m. terasa, du miegamieji ir kiekvienas turi savo atskirą vonios kambarį, didelė svetainė su virtuve, nemokamas wi-fi ryšys, batų ir slidžių džiovykla bei gardus šeimininkės pyragas dovanų. Ir už viską 476 EUR keturiems asmenims savaitei (visi iškart prisiminėm kiek sumokėjom Palangoj...). 

Kelionė ten ir atgal
 
Nusprendžiame vykti be nakvynės, todėl išvažiuojame 16.00 iš Vilniaus. Maršrutas: Vilnius – Lenkija – Čekija – Austrija – Italija. Patariu Austrijoje vykti ne visų pamėgtu maršrutu nuo Vienos link Zalcburgo ir Insbruko, o nuo Vienos keliauti žemyn, t.y. per Gracą, Vilachą ir tada iš magistralės nusukti link Italijos per Lienzą. Tai yra visų pirma artimesnis maršrutas, praktiškai be greičio apribojimų ir jokių kamščių. Labai neskubam ir 13.30 vietiniu laiku būnam prie apartamentų. Viso apie 1900 km su visais paklaidžiojimais ir nusukimais.

Atgal vykstame per Insbruką – Miuncheną – Berlyną – Varšuvą. Tai lėmė noras pabandyti apsipirkti Miunchene, išbandyti naujausią magistralės dalį Lenkijoje, kuri jau sujungė ankstesnę nutiestą dalį su Vokietija ir noras išvengti remonto darbų Lenkijoje, kur remontuojamas ruožas nuo Varšuvos žemyn apie 100 km. Galvojau, kad sapnuosiu tuos sunkvežimio žibintus...

Iš viso gavosi 4000 km. Dyzelio sąnaudos 6 l 100 km. taigi kelionės kaina apie 1500 lt – su kuru, visais mokesčiais ir visais papildomais apsipirkimais pakeliui.

Maisto pirkimas ir apsipirkimai pakeliui

Kadangi mūsų tik keturi, tai nusprendėme maistą nusipirkti Lietuvoj, o ne Lenkijoje, nes labai daug nesutaupysi, o laiko sąnaudos išauga. Maisto nusipirkom už 400 lt. Čia be alkoholio, kadangi stipriuosius ėmėm iš atsargų, o alų sugalvojau nusipirkti Čekijoje. Ten kai kurie didieji „Tesco“ prekybos centrai dirba visą parą, tai apie 4 valandą nakties sėkmingai nusipirkom brangiausio alaus ir vidutiniškai gavosi po 2 lt už butelį (buvo akcijinių pasiūlymų ir po litą už litrą, bet šiais nesusigundėm). Tikrai apsimoka. Taip pat Čekijoje nusipirkom grandines ant ratų. Lietuvoje siūlė išnuomoti už 50 Lt, ten čekų gamybos kainavo 89 Lt tame pačiame prekybos centre.

Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje
Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje

Slidinėjimas

Pirmą dieną atvykę dar apvažiavome kelias vietas kur nuomoja slides, bet nusprendėme nuomotis centriniame nuomos punkte prie pagrindinių keltuvų, nes kitos vietos pasitikėjimo nesukėlė.

Kitos dienos ryte perkame skipasus ir nuomojamės slides. Skipasų kainos 6 d.: 197 EUR jeigu tik Kronplacui ir 212 jeigu visam Dolomiti regionui. Mes su žmona pirkom tik Kronplatz, draugai – visam regionui. Tokiu atveju patogiausia vykti į Alta Badia, kur nuo St. Vigilio/Marebbe kursuoja skibusas (buvo parašyta, kad mokamas, bet draugai taip nieko ir nesumokėjo). Tik iki St. Vigilio reikia su automobiliu apie pusvalandį iš Gais važiuoti.

Pradedančiųjų slidės ir batai – 100 EUR

Kylam į kalną. Kronplaco slidinėjmo trasos yra išsidėsčiusios daugiausiai ant vieno kalno, kurio viršūnė yra plokštoka ir nuo jos beveik į visas puses leidžiasi trasos. Ant kalno viršūnės yra žymusis varpas, kuris skamba vidurdienį, bet mes jo taip ir negirdėjom, nes vis kur nors nusileidę būdavome.

Trasos plačios, visos vakare paruošiamos kitai dienai, pakankamai ilgos. Žmonių trasose nebuvo tiek daug, kad susidarytų eilės prie keltuvų. Norėčiau išskirti taip vadinamus „varlinykus“. Tai 1 km ilgio ir labai plati trasa prie pagrindinių keltuvų, bei 2 km ilgio trasa prie St. Vigilio. Tikrai ne visur rasite tokio ilgio trasų, skirtų pradedantiesiems. Aš pirmą kartą buvau Livinjo (Livigno), tai net nėra ko lyginti su Kronplacu.

Dar vienas išskirtinis šio kurorto bruožas – keltuvai. Absoliučiai didžioji dauguma jų yra kabinos (kai kuriems tai minusas) ir likę – krėsliniai. Būtent taip vadinamu „bugeliukų“ nebuvimas man asmeniškai yra didžiausias privalumas, nes nusileidęs nuo ilgos trasos mažiausiai ko nori tai vėl stovint ant slidžių į jį pakilti atgal. Nesu slidinėjimo meistras, tai pailsėti kol kyli irgi sveika. 2011/2012 metų sezonui buvo atidarytas naujas kabininis keltuvas iš Percha miestelio, kuris yra pats ilgiausias bei kelia nusileidus nuo naujos ilgiausios raudonos trasos. Jos ilgis 7 km.
Mūsų kalnų gėrimas buvo Bombardino, o geriausias jis yra nusileidus 19 trasa iki galo. Ten buvo mūsų mylimiausias restoranėlis.

Apreski

Apreski (pranc. po slidinėjimo) nėra stipriausia Kronplaco pusė, nebent St. Vigilio gali būti geriau, nes keltuvas tiesiai į miestelį leidžiasi, bet mes ten nebuvom. Užtat vieną vakarą nusprendėme nueiti į itališką šeimos restoraną. Kai užėjome pas šeimininką dėl rekomendacijų, tai labai nustebome. Jis pasakė, kad šiandien trečiadienis, o trečiadieniais visi Gaiso restoranai yra uždaryti. Ilsisi. Krizės jie tikrai nematė.

Teko vykti i Burnecką, ten pačiame centre radom labai mielą piceriją. Brangiausios picos kaina 9 EUR. Čia su jūros gėrybėmis. Ne iš konservų. Visi aptarėm „Čili picos“ kainas...

Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje, kavinė
Martyno B. nuotr. /Kronplatz slidinėjimo kurortas Italijoje, kavinė

Reziumė

Lūkesčiai buvo patenkinti beveik 100 procentų. Žmona užsikrėtė šia liga, draugas taip pat, visi svaigstame, kada vėl galėsim slidinėti.

Iš viso išlaidų po 2500 Lt kiekvienam. Tiek ir planavome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius