Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Važiuoju į kalnus: kokius daiktus pasiimti?

Artėja kelionė į kalnus, daiktai dar nepradėti krauti, įranga apdulkėjus nuo praeitų metų, o galva sprogsta nuo ir taip daugybės rūpesčių prieš kelionę? Keep calm and relax. Sudarėm sąrašą dalykų, kuriais verta pasirūpinti ir pasiimti vykstant į kalnus...
Slidės
Slidės / Projekto partnerio nuotr.

Vykstant į kalnų slidinėjimo kurortą, reikia apgalvoti daugybę dalykų. Kai pradedi dėtis daiktus - geriausia yra turėti sąrašą - tuomet tikrai nieko nepamirši. Sudarėme daiktų sąrašą, kuriuos verta pasiimti į kelionę, kad atvykus į kurortą iš karto pradėtum mėgautis snieguotomis atostogomis!

Slidinėjimo įranga

Jei turite savo slidinėjimo įrangą, neužmirškite jos paruošti slidinėjimui. Slidėmis ir snieglente reikia rūpintis visus metus. Pagaląsti ir išvaškuoti prieš vykstant slidinėti, kad lengvai slystų per sniegą ir gerai stabdytų betkokioje situacijoje. Snieglentininkai neretai vaškuoja ir galanda snieglentes ir slidinėjimo savaitės metu, nes skirtumas čiuožiant – akivaizdus. Grįžus iš kalnų, įrangą vėl reikėtų nunešti profesionalams, kad padengtų apsaugine danga – apsaugos nuo drėgmės, rūdžių ir ilgiau tarnaus.

Neužmirškite slidinėjimo batų bei apsaugų. Slidinėjant – itin svarbus saugumas. Populiariausia apsauga – šalmas. Jį verta įsigyti ir turėti savo. Pastaruoju metu vis rečiau pamatysi slidininkus be šalmų, ne tik todėl, kad griūnant gali apsaugoti galvą, tačiau ir dėl to, jei atskristų koks „žalias“ slidininkas ar snieglentininkas.

Snieglentininkai turėtų neužmiršti ir kitų apsaugų – riešams (vienas iš dažniausių lūžių čiuožiant snieglente), taip pat apsauginių šortų apsaugančių uodegikaulį ir visą dubenį. Kiek rečiau, naudojami, tačiau vertingi – nugaros „šarvai“ apsaugantys stuburą ir kelių apsaugos.

Kiti slidinėjimo reikmenys

Slidinėjimo kombinezonas (pirkdami atkreipkite dėmesį į atsparumą vandeniui (būna įvairiausių nuo 5000 iki 20000, kuo didesnis skaičius, tuo ilgiau liksite sausi, jei pradėtų snigti ar pradedant slidinėti daug griuvinėtumėte).

Apatiniai slidinėjimo rūbai arba termo rūbai – specialiai slidinėjimui pritaikyti, kad išlaikytų šilumą, apsaugotų nuo šalčio ir drėgmės, tačiau greičiau išgarintų prakaitą. Būna tiek apatinės kelnės, tiek palaidinės, bliuzonai ir kojinės. Apatinių rūbų ir slidinėjimo kojinių verta turėti pora komplektų.

Slidinėjimo pirštinės, šalikas, kaukė veidui (itin gerai apsaugo nuo šalčio ir vėjo). Slidinėjimo akiniai.

Projekto partnerio nuotr./Akiniai
Projekto partnerio nuotr./Akiniai

Drabužiai

Vykstant į kalnus nereikia susikrauti visos spintos, tačiau persirengti drabužiai tikrai bus reikalingi.
Įsidėkite apatinių, keletą porų kojinių, palaidinių ir marškinėlių (jų reikės daugiausiai).

Gyvenant apartamentuose – patogių rūbų jaukiems vakarams, o taip pat šiltesnių rūbų pasivaikščiojimams po miestelį – turėkite šiltą megztinį ar džemperį, džinsus ar šiltas kelnes. Kalnuose geriau apsirengt šilčiau, nei sušalti.

Naktiniams vakarėliams ar vakarienėms mieste ar viešbutyje pasiimkite suknelę ar puošnesnius marškinėlius. Nors turėkit omeny, kad iš karto po slidinėjimo, nuėjus į apres-ski barą, niekam nerūpės jūsų apranga.. baruose dresscodas paprastas – slidinėjimo batai, kombinezoninės kelnės ar džinsai ir paprasčiausi trumparankoviai marškinėliai iki kurių nusirengia kone kiekvienas bare šėlstantis slidininkas.

Kalnų kurortų viešbučiuose ir apartamentuose dažnai būna saunos ir baseinai, taip pat, kai kurie kurortai turi viešus sveikatingumo centrus, teikiančius SPA paslaugas, tad neužmirškite maudymosi kostiumėlių, šlepečių, jei turite – pasiimkite plaukimo kepurėles.

Projekto partnerio nuotr./Draugai
Projekto partnerio nuotr./Draugai

Vykstant autobusu ar savo transportu

Patogumui turėkite pagalvėlę ir pledą. Apsirenkite patogiai – kelionė nuo Lietuvos, priklausomai iki kurio kurorto vykstate, trunka nuo vienos iki dviejų dienų. Pasiimkite ausinukus su muzika, knygą ar žurnalų, kortas, kryžiažodžių – kad nenuobodžiautumėte. Autobusuose yra DVD grotuvas ir televizorius, tad pageidaujant, galima atsinešti savo DVD diskų ir pažiūrėti įvairių filmų ar serialų (renkantis filmą pasvarstykite ar jis nebus matytas šimtą kartų (arba iš akmens amžiaus laikų) ir ar bus įdomus kitiems keliautojams).

Projekto partnerio nuotr./Draugai
Projekto partnerio nuotr./Draugai

Daiktai tarpinei nakvynei viešbutyje

Juos pasiimkite su savimi į autobuso saloną arba turėkite lagamino viršuje, kad dėl poros daiktų nereiktų ištraukinėti visų lagaminų. Pasiimkite kosmetines priemones, rūbus nakčiai ar persirengti.

Svarbiausi dalykai vykstant į slidinėjimo kelionę

Dokumentai: Pasas arba ID kortelė galiojanti bent jau kelionės metu (kai kuriose šalyse dar 6 mėnesius po kelionės pabaigos);

Draudimas – vykstant slidinėti rekomenduotina turėti bent jau medicininių išlaidų (jei susižeistumėte) ir civilinės atsakomybės (jei sužeistumėte kitą asmenį ar sugadintumėte svetimą turtą) draudimus;

Apgyvendinimo dokumentai – voucher‘is, kurį pateiksite viešbutyje ar rezidencijoje (vykstant savo transportu, prieš kelionę pasitikslinkite adresą, bei registratūros darbo valandas);

Skrendant lėktuvu – aviabilietai (elektroninis bilietas arba įlaipinimo bilietas);

Pinigai (priklausomai nuo kurorto, turėkite tos šalies valiutos, atkreipkite dėmesį, kad ne visi viešbučiai ar apartamentai priima kreditines ir debetines korteles, ir prašo užstatus, turisto mokesčius ar kitus mokesčius susimokėti grynais), taip pat neužmirškite, jog užkandžiausite kalne, kur taip pat geriausia turėti grynų pinigų).

Projekto partnerio nuotr./Pasas
Projekto partnerio nuotr./Pasas

Papildomi dalykai, kurių nereikėtų užmiršti

Kosmetika ir higienos reikmenys (dantų šepetėlis ir pasta, vienkartinės nosinaitės, akiniai, linzių dėklas bei skysčiai, šampūnas, dušo žele ir kempinė);

Projekto partnerio nuotr./Daiktai kelionei
Projekto partnerio nuotr./Daiktai kelionei

Kremas nuo saulės ir riebus kremas nuo šalčio (atrodytų vykstat į kalnus, koks ten deginimasis? Patikėkit, saulė kalnuose „ima“ penkis kartus stipriau, o juk nenorite nudegti „murzinu“ įdegiu, kai nuo akinių aplink akis balta – o nosis ir žandai lupasi nuo nudegimo, sakau iš patirties)

Vaistinėlė (turėkite antialerginių vaistų, vaistų nuo skausmo, virškinimo sutrikimų, pykinimo, karščiavimo ir kitų negalavimų);

Telefonas ir pakrovėjas;

Muzikos grotuvas ir ausinės;

Žibintuvėlis ir degtukai;

Šokoladas į kalnus – dienai pasaldinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius