Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidininkai apie Slovakijos Tatrus: juose gali sau leisti slidinėti daugelis

Po Naujųjų dauguma slidinėjimo mėgėjų ima dairytis naujų slidinėjimo kurortų, trasų ir viršukalnių. Kai Druskininkų ir Birštono kalnai jau išbandyti, metas traukti į Tatrus ar Alpes. Šįkart pasidalinsime realiais slidininkų mėgėjų įspūdžiais iš kelionių po Slovakijos Aukštuosius ir Žemuosius Tatrus. Kaip jie vertina ten įrengtas trasas? Kokius įspūdžius parsivežė, kaip pramogavo ir ar patyrė slidininkų siaubą – eiles prie keltuvų?
Aukštutiniai Tatrai
Aukštutiniai Tatrai / Flickr nuotr.

R.Paulauskas: Slovakija skirta tiems, kurie nori slidinėti

Lietuvoje pirmuosius žingsnius žengia Kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija.

Ši organizacija sieks šviesti slidininkus, kaip pasirinkti inventorių, kokių pagrindinių įgūdžių išmokti prieš keliaujant į užsienio šalis. Aktyvus jos narys, krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas teigia iki Jasnos Slovakijoje jau atmintinai žinantis kelią automobiliu.

„Manau, Jasnoje yra geriausias kainos ir kokybės santykis. Negaliu skųstis nei tos vietos trasų kokybe, nei jų trūkumu. Be to, susisiekimas patogus ir greitas – sėdi į automobilį, ir važiuoji. Labai patogu – gali prisikrauti visko, ko tau tam laikotarpiui reikės. Be to, tuomet gali gyventi toliau nuo kalno (taip – pigiau) ir nuvažiuoti paslidinėti“,– pasakojo R.Paulauskas.

Pašnekovas Slovakiją vadina „ekonominės klasės“ slidinėjimo šalimi – joje slidinėti daugelis gali sau leisti.

„Tiems, kas nori ne kažkokių pramogų, ne prabangių viešbučių, o tiesiog aktyvaus sporto – manau, Slovakija yra optimalus variantas. Gali ko ne per 2 dienas susiplanuoti kelionę, per interneto kameras pažiūrėjęs, ar yra sniego. Slovakija leidžia sutaupyti ir laiko, ir pinigų“, – sakė R.Paulauskas.

Išmokti slysti per tirpstantį sniegą – sudėtingiau nei nuo juodos trasos nusileisti „plūgu“

Daugiau nei dešimtmetį į Slovakiją važinėjantis krepšinio treneris teigia, jog keltuvų ir trasų būklė pastaruoju metu stipriai pagerėjo.

„Dabar infrastruktūra taip išsiplėtė – ir šiaurinis, ir pietinis šlaitas tapo toks įvairus! Matyti, kad jie dar plečiasi, ateina tarptautinės kompanijos. Tad dėl keltuvų ar infrastruktūros tikrai skųstis negaliu. Dėl sniego kokybės… na, jis priklauso nuo oro sąlygų. Jos skiriasi nuo oro Vakarų Europoje. Bet kylant aukščiau į kalnus, būna šalčiau ir sniego pakanka beveik visą žiemą. Inventorius? Na, jį esu nuomojęsis gal tik vieną kartą (nes ir aš, ir vaikai turime savo), tačiau pasirinkimas – didžiulis: ir pagal lygį, ir pagal kišenę. Nuo pačio pigiausio iki eksperto lygio inventoriaus“, – įvertino R. Paulauskas.

VIDEO: Žiemos akimirkos Slovakijos Tatruose


Verkšlenantiems, kad Slovakijoje – blogas oras ir blogas sniegas, pašnekovas atkerta: čia ne kalnų, o jūsų problema!

„Žmogus arba nežino, ko nori, arba nemoka mėgautis gamta. Jei tik trasos atidarytos, vadinasi, gali čiuožti. O kodėl neišmokus čiuožti šiek tiek kitaip? Per sunkų sniegą, kai slidės truputį klimpsta? Be to, gali ir neslidinėti – gali kopti į kalnus. Aš, būdamas neprofesionalus slidininkas, neturiu jokių priekaištų: kokia žiema yra, tokia ir džiaugiuosi“,– sako R. Paulauskas.

Jis yra girdėjęs nuomonių, kad Slovakija neva yra prastesnio lygio šalis slidinėjimui, ten nerasi „tikrų“ juodųjų trasų.

„Kai pamatai, kaip žmogus nuo kalno nusileidžia „plūgu“ ir dar ieško juodos trasos... Vėliau, ir nuo jos taip pat nusileidęs dėsto, kad čia jam yra „per žemas lygis“, – šypsodamasis prisimena pašnekovas. – Tokie žmonės man atrodo keisti. Gerai leistis ir ištobulinti, išlavinti savo slydimo techniką, pajausti gerą nuovargį po tokios dienos – toks yra siekis. Ir tą gali pasiekti labai paprastomis priemonėmis.“

Trasų kokybę įvertino ir tarptautinė slidinėjimo asociacija

R.Paulauskas priminė, jog Jasnoje praėjusiais metais, nors ir su nedideliu atidėjimu, įvyko Pasaulio taurės varžybos.

„Taigi trasų, sniego kokybę įvertino ne kažkokie Lietuvos slidininkai mėgėjai, o FISA – tarptautinė slidinėjimo asociacija“, – pabrėžė jis.

Slovakijoje gausu slidinėjimo mokyklų ir žaidimo aikštelių vaikams, taip pat yra lėkštų trasų tiems, kurie pirmą sykį stojasi ant slidžių. R. Paulauskas sako, kad Jasnoje yra trasų ir pradėti, ir tobulinti, ir ekstremaliai išbandyti savo slidinėjimo įgūdžius.

„Yra ir trasų ekstremalams. Ten matau labai mažai besileidžiančių žmonių, bet, na, „juodomis“ trasomis daug kas žavisi ir daugelis nori taip save išbandyti. Tiesa, kasmet matau ir kylantį sraigtasparnį arba ten važiuojančias sniego roges parvežti patyrusių traumas“, – perspėja jis.

Pašnekovas teigia, jog nedaug ką gali pasakyti apie pramogas šiame kalnų kurorte, nes po dienos kalnuose norisi tik skaniai pavalgyti ir pailsėti.

Svarbiausia – nepataikyti ant lenkų moksleivių atostogų

Žemuosiuose Tatruose, Demanovska Dolina regione su žmona slidinėjęs kaunietis Audrius teigia, jog kelionė prabėgo smagiai, trasos nebuvo sudėtingos.

„Norintiems ekstremalesnių pojūčių siūlyčiau nuvažiuoti iki Aukštųjų Tatrų, – patarė jis. – Taip pat jei neteko stovėti ant slidžių – labai rekomenduoju pirmai dienai pasiimti instruktorių. Duoda gerų patarimų ir pamoko stovėjimo bei stabdymo dalykų, o svarbiausia – išmokti sustabdyti leidžiantis nuo kalno“.

Po aktyvių popiečių ant slidinėjimo trasų, A. Dmukauskas išbandė ir atvirą vandens baseiną . Tiesa, slidininkas prisipažįsta antrai kelionei į Slovakiją pasirinkęs netinkamą laiką. Dėl to jis perspėja ir kitus, planuojančius žiemos atostogas.

„Jasnoje (kalnų miestelis Slovakijoje) buvom per Lietuvos nepriklausomybės dieną – tikras šaršalynas. Be to vasario mėnesį ir lenkų mokinių atostogos, tai ir vaikų labai daug“, – prisiminė A.Dmukauskas.

Slovakija – šalis ne „kalnų turistams“

Flickr/Žemutiniai Tatrai
Flickr/Žemutiniai Tatrai

Slidinėjimo mėgėjas Darius teigia kasmet sausio-vasario mėnesiais aplankantis vis kitą snieguotą šalį. Pernai tarpušvenčiu jis aplankė Slovakiją. Paprašytas palyginti Slovakijos kurortus su kitomis šalimis, slidininkas pradeda nuo to, jog Tatruose visas slidinėjimo inventorius, keltuvai, infrastruktūra yra nauja ir puikiai sutvarkyta.

„Slidinėjome nuo Chopoko kalno viršūnės. Įranga – puiki, aptarnavimas – taip pat labai geras. Mums išpuolė nekoks oras, bet dėl oro juk negali skųstis trasomis“, – kalbėjo Darius.

Jaunas vyras sakė, kad trasų skaičius Slovakijoje yra mažesnis, nei, pavyzdžiui, Italijoje. Tačiau tiems, kurių tikslas nėra nuo kalno kaskart leistis būtinai vis kitu šlaitu ar trasa, įvairovės ir sudėtingumo tikrai užteks.

„Žiūrint ko tu slidinėdamas sieki – ar nori tiesiog smagiai pasportuoti, ar nori su slidėmis keliauti per kalnus. Jei nori keliauti – tuomet reikia vykti į Italijos Alpes ir ten tikrai kaskart leisiesi vis kita trasa, niekuomet nepabos. Tačiau jeigu vyksti tiesiog smagiai paslidinėti – rekomenduoju Tatrus. Aišku, išlieka vienintelė grėsmė – blogas oras“, – palygino aktyvus slidininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius