-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidininkų blogas. Slovakijoje – pirmas startas

Kiekvieną sezoną sau leidžiu paslidinėti. Esu mėgėjas, entuziastas, nuolatos ieškantis adrenalino. Mėgėjai neretai klysta ir dažniausiai mokosi iš savo skaudžių klaidų. Pasidalindamas savosiomis galbūt padėsiu kažkam kitam jų išvengti.
Slovakijos kalnai puikiai tinka pradedantiems slidinėti ir yra patrauklūs paslaugų kaina.
Slovakijos kalnai puikiai tinka pradedantiems slidinėti ir yra patrauklūs paslaugų kaina. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirmieji slidinėjimo patyrimai prieš 18 metų buvo Slovakijoje. Pirmas įspūdis – aplinkui žalia, sniego nė kvapo... Iš nevilties visi lieja ašaras, ramina sielą stipriaisiais gėrimais... Lieju ašaras ir aš. Sukame ratus aplink žaliuojančius kalnus bandydami užuosti sniego kvapą. Ir jį atrandame! Na, šios sniego paieškos manęs matyt ypač nenuvylė, nes po to Slovakijoje lankiausi dar 4-is kartus. Bet šiandien žvelgdamas mažiausiai 10 metų atgal prieinu prie tokių išvadų: įranga prasta; neretai prie keltuvo stovėti tenka ištisą valandą; trasos tikrai nėra įspūdingos.

Paskutinės minutės klaida

Įsimintina klaida – paskutinis smūgis Slovakijos kalnuose. Taisyklė – niekada nesistenk išnaudoti paskutinės slidinėjimo minutės – tuomet tapo praktiškai pagrįsta. Autobusas jau laukė, o aš sugalvojau paskutiniu nusileidimu efektingai užbaigti pasislidinėjimą. Visas „efektyvus“ nusileidimas prasidėjo tuo, kad perpus lūžo viena slidė. Teko pabandyti likusį nemenką atstumą įveikti viena slide (kitą – sulūžusią - nešiausi rankose, nes vyliausi ją dar susiklijuoti). Pamatęs, kad su viena slide nepavyks nučiuožti, nusprendžiau kažkaip tą kančią įveikti pėstute. Nuleidus akis matyti tik ledinis, status šlaitas. Paslydau. Skridau kokiu 60 km/h greičiu. Stabdymas vyko pilvu – čiuožiau 300 – 400 metrų, kol sustojau. Supratau ilgam – be slidžių leistis žemyn nepatartina. Ir didžiausia mano klaida – buvau slidininkas savamokslis. Tuos, kurie bent savaitę mokėsi slidinėti su instruktoriaus pagalba, prisivijau tik po 5-ių slidinėjimo sezonų. Ir paminėsiu – tas persilaužimas įvyko tikrai ne Slovakijoje, kurioje gausu „čainikų“.

Naudingi patarimai

Į Slovakiją patarčiau vykti: taupantiems, jaunimo kompanijoms, norinčioms smagiai praleisti laiką, didelėms jaunoms šeimoms. Taip pat pradedantiems ir norintiems pasisamdyti instruktorių (instruktorių pasisamdęs Austrijoje nesutaupysi).Geriausia Slovakijos slidinėjimo zona: Jasna (artimiausias nuo jo miestelis - Liptovsky Mikulašas, nutolęs 20 km.). Trasų įvairovė čia maža. Vienintelė vieta, kur trasų yra įvairesnių – Jasna. Stary Smokoveco zonoje slidinėjimas, kaip ir visur, niekuo neypatingas, bet pats kurortas labai jaukus. Štrbske Pleso ir Tatranska Lomnica – nieko ypatingo.

Kokios siūlomos pramogos? Pigus maistas ir alus net ir ant kalno. Barai, kavines, diskotekos... Viskas yra. Labiausiai patiko „Čigoniškos užeigos“, kuriose kepama ant ugnies mėsa ir skamba linksma čigoniška muzika. Netoli Jasnos – uolos, urvai, mineralinių vandenų baseinai, pasijodinėjimas arkliais – žodžiu, poilsis kiekvieno skoniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius