Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukuotumas: rimtos ligos pradžia ar tik estetinė problema?

Padidėjęs plaukuotumas – daugelio moterų problema. Įvairiose kūno vietose plaukeliai būna skirtingo ilgio ir storio, tankūs ar vos pastebimi, šviesūs ar tamsūs.
Plaukelių šalinimas
Plaukelių šalinimas / Scanpix

Ne visada padidėjęs plaukuotumas tik estetinė problema. Išvaizdą ir nuotaiką gadinantys nereikalingi plaukai ant veido ir kitų kūno vietų liudija apie per didelį testosterono kiekį kraujyje, kartais jo būna netgi keliolika kartų per daug, nei turėtų būti. Padidėjęs hormonų kiekis taip pat gali būti ir rimtų ligų požymis. Dėl nepageidaujamo plaukuotumo būtinai reiktų pasitarti su gydytoju.
 
Nustačius, kad pernelyg didelis plaukuotumas yra tik fiziologinė būsena, padėti gali ir paprasčiausia kosmetinė depiliacija. Su nepageidaujamais plaukeliais kovoti padeda ir kitos, brangesnės bei modernesnės depiliacijos.
 
Pats moderniausias, neskausmingas ir labai efektyvus depiliacijos būdas –  fototermolizė. Šio aparato skleidžiami šviesos impulsai naudojami plaukams nuo įvairių vietų šalinti. Šviesos srauto galingumas parenkamas individualiai – tam, kad išvengti odos suerzinimo bei pabrinkimo. Intensyvi šviesa, praėjusi pro paviršinius odos sluoksnius, sunaikina plaukų folikulus. Procedūra užtrunka apie 15 min.. Per pirmą procedūrą sunaikinama apie 70 proc. plaukų, todėl geriausiam rezultatui prireiks 2–3 procedūrų.

Taip pat veiksminga ir enziminė depiliacija. Šiai procedūrai naudojamas specialus aparatas, su kuriuo nustatomas skirtingas stiprumo poveikis plaukų svogūnėliams ir odai.  Infraraudonųjų spindulių arba ultragarso veikiamas ant odos užteptas enzimų turintis preparatas prasiskverbia į odą, pristabdo plaukų ląstelių užuomazgų augimą ir suardo patį plauką. Procedūra trunka 50–60 minučių, ji yra visai neskausminga. Po atliktos procedūros plaukus reikia pašalinti vašku. Optimaliam rezultatui pasiekti reikia  5–7 procedūrų.

Veido ir pavieniams plaukams šalinti rekomenduojama elektrodepiliacijos procedūra. Jos metu labai plonos adatos įvedamos į plauko folikulą. Plonesniems plaukams dažniausiai užtenka vienos, o storesniems prireikia ir kelių procedūrų. Per vieną seansą galima depiliuoti plaukelius tik nuo nedidelio odos ploto.

Norint išnaikinti plaukelius 3–5 metams reikia naudoti lazerį. Lazeris – veiksminga priemonė plaukeliams šalinti. Lazerio šviesa plauko šaknyje sunaikina pigmentą melaniną ir suardo plauką supančių ląstelių struktūrą, kadangi lazerio spindulį sugeria pigmentas, esantis plaukuose ir plaukų svogūnėliuose. Taip suardomi baltymai, žūsta folikulai ir plaukai iškrenta. Ši procedūra trunka pakankamai ilgai, apie porą valandų.

Labai atidžiai reiktų rinktis plaukų šalinimo procedūras, jas individualiai turėtų parinkti specialistas. Kadangi kai kurie plaukų šalinimo būdai, pavyzdžiui, biodepiliacija, kurios metu naudojamas karštas arba šaltas bičių vaškas ir speciali derva su augalinių aliejų priemaišomis, yra nerekomenduojami turintiems karpų, apgamų, sergantiems cukralige, turintiems išsiplėtusias venas. Kai kuriose putose, kremuose, geliuose esančios cheminės medžiagos gali sudirginti odą.

Po plaukų šalinimo procedūrų nerekomenduojama iškart eiti į soliariumą, kaitintis saulėje, maudytis karštoje vonioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius