Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 03 16

Surinkti L.Karaliaus ir A.Sacharuko apkaltai pradėti būtini parašai

Seime surinkti parlamentarų parašai, būtini pradėti apkaltą opozicinės Krikščionių partijos frakcijos nariams Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui.
Linas Karalius
Linas Karalius / „Scanpix“ nuotr.

Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos atstovė spaudai Indrė Viržintė BNS sakė, kad prie abiejų tekstų surinkta daugiau nei po 40 parašų.

Apkaltą Seimo nariui gali inicijuoti ne mažiau kaip 36 parlamentarai. Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis atostogavo, užuot dirbęs per pratęstą Seimo sesiją, sakė netiesą. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad 13 kartų neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele.

Seimo statutas numato, jog teikti Seimui pradėti apkaltos procesą parlamentarui galima jam šiurkščiai pažeidus Konstituciją ar sulaužius priesaiką, taip pat jei jis įtariamas padaręs nusikaltimą.

L.Karalius ir A.Sacharukas kaltinami pažeidę Seimo statutą ir nusižengę Valstybės politikų elgesio kodeksui.

Be to, abu parlamentarai kaltinami, kad „veikė bendrai ir iš anksto susitarę siekdami pridengti L.Karaliaus nedalyvavimą Seimo posėdžiuose ir tokiu būdu neteisėtai pasisavinti valstybės biudžeto lėšas“.

Krikščionių partijos frakcijos seniūnas ir Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas A.Sacharuką apkaltos iniciatoriai kaltina klastojus balsavimo rezultatus, nes per plenarinius posėdžius jis balsavo naudodamas svetimą kortelę.

„Tai kelia pagrįstų abejonių dėl minėtų posėdžių metu Seimo priimtų įstatymų teisėtumo. Pažymėtina, kad Baudžiamojo kodekso 300 ir 302 straipsniai nustato, jog už dokumentų klastojimą, taip pat kitam fiziniam asmeniui priklausančio dokumento neteisėtą įgijimą, laikymą ar naudojimą asmuo gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, – rašoma apkaltos tekste.

Taip pat dokumentuose konstatuojama, kad A.Sacharukas ir L.Karalius, Seime aiškinantis situaciją, pateikė akivaizdžiai neteisingą informaciją. A.Sacharukas Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje, žiniasklaidai teigė kolegos kortele naudojęsis, norėdamas pažiūrėti, ar galima ja balsuoti iš svetimos vietos. Tačiau tyrimas atskleidė, kad tokį „eksperimentą“ jis atliko net per kelis Seimo posėdžius.

Tuo metu L.Karalius Seimo Sveikatos reikalų komitetui pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją, kad komiteto posėdžiuose negali dalyvauti dėl esą nenumatytos išvykos į Klaipėdos apygardą, kitą kartą – dėl tėvo ligos.

Dėl to abu parlamentarai kaltinami šiurkščiai pažeidę Konstituciją ir sulaužę Seimo nario priesaiką, kuria įsipareigojo „gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos konstituciją ir įstatymus“, prisiekė „visomis išgalėmis sąžiningai tarnauti tėvynei“.

L.Karaliui dar priekaištaujama, kad sudarė galimybę pasinaudoti savo balso teise kitam Seimo nariui.

Teigiama, kad tokie veiksmai diskredituoja ne tik jo, kaip Seimo nario, bet ir Seimo, kaip įstatymų leidžiamosios institucijos, autoritetą bei kelia pagrįstų abejonių dėl šių asmenų galimybės ateityje tinkamai ir sąžiningai atlikti pareigas.

Apkaltos dokumentuose remiamasi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimais, kad minėti parlamentarai pakenkė Seimo reputacijai ir autoritetui.

L.Karalius praleido visus sausio viduryje vykusios pratęstos rudens sesijos plenarinius ir komitetų posėdžius. Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje jis aiškino, kad planavo grįžti, bet dėl nenumatytų aplinkybių negalėjo to padaryti. Dar praėjusių metų gruodžio 29-ąją jis išvyko atostogauti į Aziją ir parlamente pasirodė tik vasario pradžioje.

Tuo metu A.Sacharukas pasinaudojo kolegos balsavimo kortele. Fiksuota, kad ja balsuota 13 kartų. Iš pradžių politikas tvirtino tokiu būdu tikrinęs, ar galima balsuoti ne savo kortele, vėliau aiškino supainiojęs korteles.

Seimo Krikščionių partijos frakcija turi 12 narių. Ją sudaro daugiausia nuo Tautos prisikėlimo partijos atskilę parlamentarai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius