Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt mitų apie sveiką miegą

Žmogus miega beveik trečdalį paros, tačiau, kas vyksta su jo organizmu bemiegant, žino mažai kas. Kai kas mano, jog miegoti reikia kuo daugiau, kiti mano, jog knarkimas nėra blogas dalykas, o treti teigia, kad siesta būdinga tik vaikams ir Viduržemio regionui.
Kiek reikia miegoti?
Kiek reikia miegoti? / Alu Chichi, Flickr.com

1 mitas. Miegas – tai paprasčiausias poilsis

Miegas – tai ne tik poilsio laikas. Kol jūs miegate, organizme vyksta „planiniai darbai“: atsigamina ilgalaikė atmintis, buvusios dienos emocijos sugula į vietas, atsistato organizmo ląstelės, gaminami gyvybiškai svarbūs hormonai. Ir visam šiam darbui reikia 7-9 valandų kasdien.

2 mitas. Nieko tokio – atsiguliau tik valandą vėliau!

Jei miegate mažiau nei reikia, visų pirma kenčia smegenų pažinimo funkcijos, o taip pat reakcija ir fizinės galimybės. Chroniška nemiga pakenkia hormonų sekrecijai, atsakingai už apetito kontrolę ir atsiranda rizika išsivystyti chroniškiems susirgimams.

3 mitas. Žmogus gali pats reguliuoti savo režimą

Miego ir būdravimo procesus reguliuoja organizmo biologinis laikas. Kai jūs keliaujate ir kertate laiko juostas arba dirbate naktimis, biologinis laikas sutrinka. Tuomet būna sunku užmigti, sunku dirbti, sutrinka organizmo darbas.
Prisiderinti prie režimo, kai atsiranda dviejų valandų skirtumas, reikia mažiausiai paros. Tai reiškia, kad jei pradėjote dirbti naktinėje pamainoje, jums reikės nuo 6 iki 12 dienų priprasti organizmui.

4 mitas. Pagyvenusiems žmonėms reikia mažiau miegoti

Vyresniems žmonėms reikia tiek pat miego, kaip ir visiems kitiems – nuo 7 iki 9 valandų. Deja, daug kas mano, kad šis mitas yra absoliuti tiesa, todėl pensininkai retai kada kreipiasi į gydytojus dėl miego sutrikimų.

5 mitas. Pavargai – pamiegok ilgiau

Malonu manyti, kad dienos nuovargis gydomas ilgesniu nakties miegu. Jei žmogus miega nuo 7 iki 9 valandų kiekvieną naktį, tačiau jaučiasi lyg sumuštas, reikia ieškoti priežasties kituose dalykuose. Pabandykite padidinti fizinį krūvį dieną ir paprasčiausiai išeikite pasivaikščioti dienos metu – natūralios šviesos trūkumas taip pat vargina.

6 mitas. Savaitgalį galima išsimiegoti

Dauguma žmonių be galo ilgai miega šeštadienį ir sekmadienį, norėdami kompensuoti darbo savaitės neišmiegotą laiką. Tačiau tokie bandymai prilaižyti, ko neprivalgei, tik išmuša organizmą iš vėžių ir sumaišo visą miego bei būdravimo grafiką. Todėl taip sunku eiti sekmadienį vakare miegoti, o pirmadienį – keltis.

7 mitas. Dieną miega tik vaikai

Siesta – puikus laikas poilsiui, jei mažai miegate naktį. Po trumpo dienos miego padidėja darbingumas. Be to, išmokus snūduriuoti dieną, galima išmokti greitai užmigti. Tiesa, nereikėtų dieną miegoti ilgiau nei trijų valandų.

8 mitas. Knarkimas – nieko baisaus

Nuo knarkimo kenčia ne tik tas, kuris miega šalia, bet ir pats knarkiantysis. Knarkimas – rimtas miego sutrikimas. Knarkiantys žmonės dažnai skundžiasi nemiga ir nuovargiu rytais.

9 mitas. Visuomet matosi, kai vaikas neišsimiegojęs

Vaikai elgiasi skirtingai nei suaugusieji. Pavargę ir neišsimiegoję vaikai neužmigs eidami. Vaiko organizmas pradeda išskirti adrenaliną, ir mažylis paprasčiausiai tampa energingas, netgi hiperaktyvus. Vaikai, kurie chroniškai neišsimiega, kenčia nuo elgesio sutrikimų, negali sukoncentruoti dėmesio.

10 mitas. Nemigą iššaukia išgyvenimai

Nerimas ir stresas iš tikrųjų gali paveikti laikinas miego problemas, tačiau nemigą dažniausiai iššaukia kiti faktoriai. Sutrikusių miegu skundžiasi sergantys bronchine astma, artritu ir kitomis ligomis, kai simptomai paaštrėja naktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius