Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išlaikyti vidinę ramybę švenčių metu?

Kalėdos, Naujieji metai linksmos šventės ir visi žmonės junta didelį džiaugsmą, kai jos ateina. Vis dėlto taip gaunasi, kad šiuo įtemptu laikotarpiu linksmi žmonės tampa deficitas. Parduotuvės, pirkiniai, meniu, maisto ruošimas – tai ne vaikystėje, kai laukdavai Kalėdų senio dovanų ir triaukšdavai kalėdinius kūčiukus.
Kaip išlaikyti ramybę šventiniu laikotarpiu
Kaip išlaikyti ramybę šventiniu laikotarpiu / Steven Reyes, Flickr.com

Vadinasi, švenčių laikotarpiu tenka kovoti ir su pačia ponia depresija. Psichologai teigia, kad liūdesį ir depresiją išprovokuoja būtinybė... būti laimingiems. Kartais būti laimingu tiesiog nesinori arba neišeina.

Todėl jei nenorite sėdėti prie Kalėdų stalo susiraukę, o Naujųjų metų fejerverkus sutikti gulint lovoje ir žiūrint į lubas, dar turite laiko užsiimti savimi. O paslaptis labai paprasta – kuo mažiau lūkesčių švenčių metu, tuo jos praeis sklandžiau.

Visų pirma, neidealizuokite švenčių. Kalėdinė reklama, žinoma, daro savo ir mes matome idealią šeimą susirinkusią prie idealaus stalo: ideali silkė, kumpis ar keptas kalakutas, o kur dar tos idealios šypsenos... Tačiau juk realiame gyvenime taip nebūna.

Kuo daugiau tikėtis patekti į „reklaminį pasaulį“, tuo daugiau nusivilsite tuo, kas vyksta iš tikrųjų. O tuo pačiu nuvilsite ir artimuosius, kurie vis dėlto stengiasi ir dėl jūsų. Taigi, atsipalaiduokite ir nesiimkite darbų daugiau nei galite padaryti.

Jei labai norite, kad šventinės nuotraukos primintų reklaminius paveikslėlius žurnaluose, išsiruoškite su šeima ar draugais į lauką pasivaikščioti. Ir tuomet suprasite, kad čiuožinėti nuo kalnų niekas nedraudžia ir tuomet, kai jums gerokai virš 30, sniegas vis dar lipdosi į gniūžtes, o jei sniego nėra – niekas nedraudžia sužaisti gaudynių. Toks pasivaikščiojimas vertingesnis nei apsivalgymas prie stalo ir šampano taurių dūžiai.

Kalbant apie artimuosius, juk mes taip dažnai juos taip pat idealizuojame ir tikimės iš jų to, ko nerandame savyje. Kalėdos ir Naujieji metai – pats tas laikas išmokti priimti žmonės tokius, kokie jie yra. Kitu atveju, šventės pavirs nuoskaudų ir priekaištų lavina.

Juk šventės reikalingos susitaikymui net ir pačiose sudėtingiausiuose šeimos mūšiuose. Stenkitės nesiginčyti dėl smulkmenų, nusileisti kai kuriuose ginčuose ir nebekomentuoti savo antrosios pusės poelgių. Pradėkite tai daryti per šventes, galbūt tai galų gale taps įpročiu?

Mes už taiką visame pasaulyje – kodėl gi nepradėjus nuo savo namų? O kovoti galima pasislėpus už sniego tvirtovės.

Ir paskutinis psichologų patarimas: virti savo sultyse turi tik kalėdinis maistas. O jei nenugalėjote depresijos ir ji atsliūkino, tuomet galvokite, kaip padėti kitiems. Pasidomėkite, gal draugai nesuspėjo įsirengti naujo būsto, galbūt kažkam reikalinga fizinė pagalba, o gal moralinė? Gal dar kažkas nespėjo pagaminti maisto? Tuomet rasite puikią priežastį linksmintis naujame interjere arba ragauti kulinarinį jūsų pagamintą šedevrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius