-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip miegant mažiau išsaugoti sveikatą?

Problemų su chroniška nemiga turi vis daugiau žmonių. Nemigai turi įtakos gausybė faktorių: mokslai, nuovargis, gimdymas ir vaikų auklėjimas... „Suglamžytas“ veidas, padrikos mintys, sunki galva. Tokia savijauta tikrai nepakels darbingumo, ką jau kalbėti apie gerą nuotaiką.
Kada laikas miegoti?
Kada laikas miegoti? / Flickr.com

Neišsimiegojęs tris dienas žmogus tampa kaip asocialus zombis. Tačiau, ką daryti, jei fiziškai nelieka laiko miegoti stebuklingas 8-9 valandas per parą? Kaip išspręsti šią problemą?

Dauguma dalykų mūsų organizme valdo smegenys, tame tarpe ir miegą. Miegas yra periodinis, ir susijęs su šviesos ciklu „naktis-diena“. Jei šio ciklo žmogus nepaiso ir naktį nemiega, tuomet protas pradeda dirbti neadekvačiai. Įvyksta organizmo darbo sutrikimai, gali atsirasti širdies ligos, aritmija, atminties praradimai, diabetas, depresija, persivalgymas ir kiti nemalonumai.

Somnologai (specialistai, kurie nagrinėja miegą ir apie jį žino beveik viską) teigia, kad nėra būdų kaip apgauti organizmą ir miegoti mažiau nei priklauso. Norint atgauti jėgas ir gyvybiškumą, žmogus turi panirti bent į 6 valandų miego karalystę. Tačiau tai dar nereiškia, kad žmogus atsikels pailsėjęs ir žvalus. Ir tai susiję su miego fazėmis.

Yra dvi miego fazės: greitasis ir lėtasis miegas. Greitojo miego metu žmogaus smegenis doroja per dieną gautą informaciją. O štai lėtoji fazė suteikia naudą organizmui: smegenys renka visą informaciją, kur ką reikia išgydyti ir „suremontuoti“. Lėtojo miego dėka organizmas atsistato, energiją sugrįžta, atsinaujina ląstelės.

Taigi, tie, kurie neturi laiko miegoti, gali paskaičiuoti, kiek reikia laiko produktyviam miegui. Tačiau tai nėra lengva užduotis. Visų pirma, reikia atlikti tam tikrą tyrimą. Išnaudokite keletą laisvų dienų, kai galite miegoti, kiek tik širdis geidžia.

Tyrimas prasideda vidurnaktį. Būtent nuo šio momento pradėkite klausyti savo organizmo ir pojūčių. Kada užsimanysite miego, nebus sunku nustatyti – pradėsite snūduriuoti.

Visus būsenos pokyčius reikia užsirašyti. Užsirašykite laiką, kada jūs užsimanėte miego. Miego priepuolio jėgą įvertinkite 3-jų balų sistemoje. Užsirašykite šio priepuolio trukmę.

Jūsų patyrimą būtina pabaigti kitos dienos vidurnaktį. Po to, kai išsimiegosite, paskaičiuokite, kada buvo stipriausi miego priepuoliai. Tarkim, pirmasis priepuolis buvo nuo 5 iki 6 val. ryto, antrasis – 16-17 val. Tuo remiantis, geriausias miego grafikas būtų nuo 5 iki 7 ryte, ir nuo 16 iki 17 val. vakare.

Tik atminkite, kad šio eksperimento metu, negalima gerti kavos.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius