Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip stresas silpnina imunitetą

Vyrauja plačiai paplitusi nuomonė, kad visos ligos nuo nervų, o štai moksliškai yra patvirtinta, kad stresas iš tiesų gali iššaukti ligas. Buvo atliktas dar vienas tyrimas, kai mokslininkai norėjo išsiaiškinti, kokie imuninės sistemos komponentai atsako už imuniteto atstatymą, sumažinus stresą.
Stresas sukelia uždegimus
Stresas sukelia uždegimus / Brandi Eszlinger, Flickr.com
Temos: 1 Stresas

122 dalyvių grupė užpildė klausimyną, susijusį su aštuonių dienų veikla, nurodydami, kas juos paveikė teigiamai ir kas neigiamai. Jie taip pat atliko testus, provokuojančius stresą iki ir po apklausos. Taip buvo matuojami uždegimo rodikliai – citokinai.

Dalyvių citokinų lygis išaugdavo iš karto po negatyvių įvykių, tokių kaip pykčiai, ginčai arba agresyvaus elgesio. Šis lygis neaugdavo lenktyniaujant sportiniuose žaidimuose – ir tai įrodo, kad sportas yra draugiškas užsiėmimas. O tuo tarpu ginčai ir agresyvus elgesys buvo suvokiamas kaip negatyvi patirtis.

Aukštas uždegimo lygis laikui bėgant sukeldavo tam tikras problemas, pradedant nuo širdies ligų iki vėžio. Uždegimas cirkuliuoja po organizmą, sukeldamas įvairius susirgimus.

Kyla klausimas, ar stresas sukelia uždegimus ar vis dėlto yra ir kiti procesai, darantys uždegimui įtaką. Taip pat dar neatsakyta į tokius klausimus, ar žmonės, išgyvenantys daugiau streso, turi daugiau ir uždegimų, ar yra atvirkštinė reakcija: žmonės, turintys uždegimus, jaučia didesnį stresą.

Kol mokslininkai visa tai išsiaiškins, galime teigti, kad malšindami stresą jūs gerinate savo sveikatą. Tam puikiai padeda fiziniai pratimai, joga, meditacija, psichoterapija, masažas ir kiti efektyvūs metodai, kurie ramina visas organizmo sistemas.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius