Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išmokti plaukti?

Žmonės, nemokantys plaukti, yra priversti karštą vasaros dieną „kepti“ saulėje, gulėdami ant karšto smėlio ir su pavydu stebėti besitaškančius vandenyje. Gaila, kad ne visi gali pasimėgauti plaukimu. O juk tai galimybė ir pagerinti savijautą, ir sulieknėti, pagerinti kraujotakos ir širdies veiklą, atsikratyti nugaros skausmų, sustiprinti imunitetą.
Išmokti plaukti niekada ne vėlu
Išmokti plaukti niekada ne vėlu / Gruppo Manfrotto, Flickr.com
Temos: 1 Plaukimas

Dauguma suaugusiųjų galvoja, kad plaukti galima išmokti tik vaikystėje. Tačiau jie labai klysta – plaukti galima išmokti bet kokiame amžiuje. Kaip gi tai padaryti?

Žmogus, norintis išmokti plaukti, turi atsikratyti skendimo baimės. Būtent ši baimė neleidžia jam atsipalaiduoti ir išmokti ramiai kvėpuoti vandenyje. Svarbiausiai žinoti, kad žmogus negali nuskęsti, jei yra įkvėpęs pilną krūtinę oro. Išmokęs tinkamai kvėpuoti žmogus gali nurimti ir pradėti plaukimo pamokas.

  • Pirmas naudingas pratimas – plūduras. Įeikite į vandenį iki krūtinės, įkvėpkite kuo daugiau oro, sulaikykite kvėpavimą ir pasinerkite į vandenį pritūpdami. Išsilaikykite taip keletą sekundžių, įsprauskite nosį tarp kelių ir pajuskite kaip kūnas išneria iš vandens. Atlikite pratimą keletą kartų, kol pradėsite pasitikėti savimi.
  • Slydimas pilvu ant vandens paviršiaus. Įeikite į vandenį iki krūtinės, atsigulkite ant vandens, panerkite su veidu į vandenį, atsispirkite nuo dugno kojomis ir slyskite taip link kranto. Išmokę slysti vandeniu, pradėkite judinti kojas aukštyn/žemyn, įtempus pėdas. Pajutę, kad slystate ilgesnį laiką, pajunkite ir rankas – lėtai skirkite jas į šonus, lyg norėdami praskirti prieš save vandenį.
  • Slydimas nugara ant vandens paviršiaus. Dauguma bijo, kad tokioje pozoje galima nuskęsti, todėl nuleidžia kojas žemyn. O tai ir yra didelė klaida, nes iškėlus kojas aukštyn galima plaukti ilgiau. Norėdami išmokti gulėti ant nugaros vandenyje, turite atsipalaiduoti įsivaizduodami, kad jūs esate ant čiužinio. Išmokę gulėti, bandykite slysti ant nugaros link kranto.

Įsisavinę šiuos pratimus ir nugalėję pradinę baimę, jūs lengviau išmoksite plaukti – pajusite savo kūną ant vandens ir išmoksite jį reguliuoti.

Labai svarbu, plaukimo metu kūną laikyti lygiagrečiai vandeniui. Labiausiai paplitusi klaida – tai žmogaus bandymas laikyti galvą kiek galima aukščiau, kad nepaspringtumėte vandeniu. Tai neteisinga: jei galva bus iškelta, kaklas ir pečiai bus įtempti, o kūnas nebus lygiagretus vandeniui, plaukti bus sudėtingiau. Būtent todėl plaukiant smakras turi būti panardintas į vandenį.

Nesigėdinkite su savimi į vandenį pasiimti papildomų priemonių – pripučiamų ir specialių neskęstamų. Ir neplaukiokite per daug šaltame vandenyje – tai pavojinga.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius