-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Reabilitacija po traumos

Būna nemalonių įvykių, palydimų traumomis. Gydant sudėtingas traumas, kai žmogus negali judėti, neišvengiama ir įvairių komplikacijų – raumenų atrofavimas, trofiniai galūnių pakitimai, organų aktyvumo sumažėjimas.
Reabilitacija po traumos
Reabilitacija po traumos / Rosmary, Flickr.com

Todėl labai svarbu ne tik sėkminga operacija ir gydymas, bet ir potrauminė reabilitacija. Ją sudaro gydomoji mankšta, masažas, manualinė terapija, mechanoterapija, fizioterapija, darbo terapija ir psichoterapija.

Reabilitacijos sėkmė priklauso ir nuo laiko. Kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo geresnis bus rezultatas. Geriausias variantas, kai praėjus trečiai parai po traumos, galima pradėti praktikuotis.

Nusiteikite visų pirma, kad reabilitacija po traumos – ilgai trunkantis procesas, tad turėkite kantrybės. Fiziniai pratimai turi būti specialūs ir individualūs, paskiriant konkretų tikslą ir metodiką. Svarbu, kad fizinis krūvis būtų teisingai paskaičiuotas.

Tai reiškia, kad ligoniui turi būti pateikti visi įmanomi pratimai, įtraukiant ir jėgos, ir aktyvaus judesio, ir intensyvumo pratimus. Taip pat reikia žinoti, kokie treniruokliai bus reikalingi pratimams atlikti. Gijimo sėkmė priklausys tik nuo teisingai paskirtos gydomosios mankštos.

Ritmingas raumenų bei sausgyslių sutraukimas ir atpalaidavimas pagerina mikrocirkuliacija audiniuose, leidžia išvengti sąstingio venose.

Niekada nenusiminkite ir nenuleiskite rankų. Nesėkminga kitų patirtis – tai vis tiek patirtis. Mes visi skirtingi ir turime skirtingus  vidinius resursus. Nereikėtų klausyti svetimų kalbų apie tai, kad neįmanoma atstatyti savo organizmo. Reikia tik pasistengti ir padirbėti.

Reabilitacija turi vykti prižiūrint specialistams.

Rekomenduojama rašyti reabilitacijos dienoraštį. Taip jūs lengviau atsiminsite ir užfiksuosite pokyčių dinamiką. Nereikia reabilituotis visais įmanomais ir jums žinomais būdais. Juk atstatymo procesas nėra greitas. Tai metodiškas ir atkaklus darbas.

Jei jaučiate, kad galite kažką padaryti patys, nesinaudokite kitų pagalba. Tebūnie lėtai ir ne visuomet pavyks, tačiau pratimus ir žingsnius atliksite patys savarankiškai.

Judėjimas – tai gyvenimas. Prisiminkite tai. Stenkitės judėti pastoviai, kiek tik galite. Nesėdėkite vienoje vietoje ir jei galite, nesirinkite neįgaliųjų vežimėlio.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius