-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savarankiškos treniruotės: kaip išlikti saugiam?

Treniruojatės patys? Puiku, kad turite pakankamai motyvacijos. Tačiau saugumo technikai taip pat reikėtų skirti dėmesio. Ir tai galioja ne tik teisingam pratimo atlikimui, bet ir sportinio kostiumo, laiko ir vietos pasirinkimui, kiek reikia skirti laiko treniruotei ir kokiu intensyvumu dirbti.
Saugumo technika sporto klube
Saugumo technika sporto klube / Drenched Fitness, Flickr.com

Neteisingas sportavimas ir tam tikrų taisyklių nesilaikymas, gali „išmušti“ jus iš sporto keletui mėnesių. Taigi, štai pagrindinės taisyklės, į kurias vertėtų atkreipti dėmesį.

  1. Išsitirkite sveikatą. Periodiškai tikrindamiesi sveikatą, jūs žinosite visas savo silpnąsias vietas. Nereikėtų sportuoti sergant, pavargus arba po aktyvaus laisvalaikio. Jei treniruojatės rytais, išgerkite prieš tai pusę stiklinės karštos arbatos ir suvalgykite sausainį ar duonos riekę. Tai aprūpins jūsų organizmą energijos šaltiniu. Reguliariai tikrinkite pulsą: normalus sveiko suaugusiojo žmogaus pulsas yra 60-80 dūžių per minutę ramybės būsenoje. Aktyviai sportuojant negalima viršyti 150 rodiklio. Jūsų optimalų pulsą pasitikrinkite pas gydytoją.
  2. Prieš kiekvieną treniruotę būtinai pasimankštinkite. Jau geriau mankšta be treniruotės, nei treniruotė be mankštos. Tai gali būti įvairūs mostai, pasilenkimai, tempimo pratimai – tai, kas apšildo raumenis, didina jų elastingumą, išmankština sausgysles ir raiščius. Be to, prieš kiekvieną pratimą turite atlikti kelių pratimų specialią mankštą. Po treniruotės, ypač jei treniruojatės vakare, būtina atlikti mankštą, kvėpavimo, atpalaidavimo ir tempimo pratimus.
  3. Stenkitės kontroliuoti pratimų atlikimo techniką. Tarkim, atlikdami tam tikrus pratimus su svoriais, rinkitės svorį, su kuriuo galėtumėte pakartoti pratimą 15 kartų. Neskubėkite didinti darbinį svorį. Bent jau treniruočių pradžioje paprašykite, kad treneris kontroliuotų jūsų atlikimą. Ypatingai tai svarbu renkantis naujus pratimus.
  4. Sekite treniruočių metodiką. Paprašykite, kad jums asmeniškai sudarytų treniruočių programą. Laikykitės eiliškumo ir krūvio auginimo principų. Net jei ir jaučiate, kad galite didesnį svorį pakelti, ar daugiau nubėgti, neforsuokite įvykių, nesigainiokite rezultatų – juk kitą dieną jums reikės keltis iš lovos ir eiti į darbus.
  5. Neatlikite rizikingų pratimų vieni. Ar atsimenate tuos atvejus, kai brolis ar sesuo pirmąkart pabandė užsikelti koją ant sprando ir užstrigus rėkė visa gerkle? Nekartokite kitų klaidų. Jei atliekate pratimus su svoriais, paprašykite, kad šalia esantis žmogus padėtų esant reikalui. Sudėtingų jogos asanų nereikėtų atlikti būnant namuose vieniems.
  6. Laikykitės tvarkos. Ypač tai galioja svorių kilnotojams – neišmėtykite štangų ir svarmenų. Atlikus pratimą viską padėkite į vietą. Ir būkite atsargūs su štanga: diskus imkite lygiagrečiai nuo abiejų jos galų.
  7. Laikykitės higienos. Treniruokitės su patogiais drabužiais: kuriuos patogu skalbti, persirengti, su kuriais patogu judėti. Tas pats galioja ir batams. Geri sportiniai drabužiai neturi trinti odos, oda turi kvėpuoti. Aprangą skalbti reikia ne rečiau kaip kartą per dvi savaites. Treniruotis reikia gerai vėdinamose patalpose. Lauke laikykitės kuo toliau nuo važiuojamosios dalies – parke, miške, lauke.
  8. Užsiėmimų laikas. Rytais nereikia pervargti ir nesiimti didelių krūvių, kadangi širdis dar nėra jiems pasiruošusi. Jei bėgiojate, tuomet ne daugiau nei 2 km ramiu tempu. Treniruotis reikia valandą iki maisto arba po 2 valandų pavalgius. Jei ir mokotės, ir sportuojate, treniruotis rekomenduojama ne daugiau nei 3-4 kartus per savaitę po 1-2 kartus. Miegoti reikia ne mažiau 8 valandas, valgyti ne mažiau kaip tris kartus. Vakarinės treniruotės turi vykti ne mažiau kaip likus 4 valandoms iki miego.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius