Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiesa ir mitai apie sportavimą

Tiek vyrai, tiek moterys šiais laikais daugiau ar mažiau sportuoja. Dažnai treniruotės yra neatsiejama dienotvarkės dalis. Apie fizinių pratimų naudą yra prirašyta daug, tačiau ne visi faktai, deja, yra teisingi.
Kaip teisingai sportuoti?
Kaip teisingai sportuoti? / Kasandra Mathieson, Flickr.com

Mitas. Egzistuoja idealus laikas treniruotis.

Jei vertinsime tik medžiagų apykaitą ir raumenų masės auginimą, visiškai nesvarbu, kokiu paros metu jūs treniruositės – ar 6 val. ryte, ar vakare. Tačiau reikia pripažinti, kad tam tikros treniruotės vyksta lengviau vienu ar kitu metu. Todėl idealus laikas treniruotėms – tada, kai jūs jį paskiriate.

Vis dėlto, specialistai pastebi, kad dauguma žmonių mieliau treniruojasi anksti ryte: treniruotės būna produktyvesnės, žmonės prisiverčia sportuoti ir „nenumuilina“ treniruotės, kaip kad vakarais.

Mitas. Pratimai su svoriais negatyviai veikia moterišką figūrą.

Moterims nereikėtų bijoti, kad jų figūra pavirs vyriška. Jei laikotės subalansuotos mitybos ir treneris jums parinko reikiamą programą, tikrai nėra ko baimintis – svorių pagalba sudeginsite daugiau kalorijų nei įprastos treniruotės metu. Be to, treniruotės su svoriais stiprina kaulus ir neleidžia vystytis osteoparozei.

Tiesa. Proteinų kokteiliai tinka ir vyrams, ir moterims.

Jei sportuojate intensyviai, proteinų kokteiliai padės atstatyti jėgas ir sugrąžinti energiją. Tačiau ir čia nereikia perlenkti lazdos: kai kuriuose kokteiliuose yra nemažai riebalinių kalorijų. Todėl, jei skaičiuojate kalorijas, visuomet tikrinkite proteinų kokteilių sudėtį.

Mitas. Norint teigiamų rezultatų, reikia kasdien treniruotis mažiausiai valandą.

Daugybė tyrimų įrodo, kad treniruojantis svarbu ne treniruotės ilgumas, bet intensyvumas. Instruktoriai mano, kad 3 intensyvios sesijos po 15 minučių tris kartus per savaitę taip pat gali padėti susigrąžinti gražias kūno formas. Todėl nebūtina valandomis prakaituoti treniruoklių salėje – vietoj to geriau rinktis intensyvių treniruočių kursą su treneriu.

Mitas. Persitreniruoti neįmanoma.

Mūsų kūnui taip pat reikia pailsėti ir atstatyti jėgas, todėl jokiais būdais negalima „įvaryti jo į kampą“ treniruočių metu. Priešingu atveju jūs rizikuojate pažeisti raumenis ir raiščius, arba labai rimtai pakenkti savo sveikatai. Klausykite savo kūno poreikių ir darykite pertraukas.

Tiesa. Raumenys sudegina daugiau kalorijų nei riebalų masė.

Ištreniruotas kūnas su išvystytu raumenynu, kai raumenų yra daugiau nei riebalų, kiekvieną dieną sudegina daugiau kalorijų, nei silpnų raumenų ir padidintos riebalų masės kūnas. Be to, esant daugiau raumenų, pagerėja ir maisto medžiagų apykaita, todėl maistas įsisavinamas lengviau.

Mitas. Negalima kaitalioti veiklumo ir pratimų treniruotės metu.

Norint, kad kūnas vystytųsi harmoningai ir nepersitemptų, jį reikia pastoviai nustebinti kažkuo nauju. Be to, kūnas labai greitai adaptuojasi prie pratimų ir tam tikro fizinio krūvio, todėl ilgą laiką užsiimant ta pačia veikla, kalorijos nebedeginamos taip efektyviai – kūnas sugeba „taupyti“ energiją pratimų metu. Todėl rekomenduojama kas mėnesį keisti pratimų programą.

Tiesa. Po treniruotės nebūtina kažką valgyti ar gerti.

Laikykitės sveikos mitybos ir gėrimo režimo. Stebuklingų valandų, kada reikia valgyti po treniruotės – nėra. Žinoma, gerai paprakaitavus, reikia papildyti skysčio atsargas, o po intensyvios treniruotės rankos pačios išsities link šviežiai spaustų sulčių ar kokteilių.

Tačiau čia svarbiausiai – klausyti savo kūno, kuris tikrai žino, ko jam reikia. Jei jūs norite valgyti po treniruotės – valgykite, jei norite gerti – gerkite. O jei nieko nenorite, vadinasi, nieko ir nereikia. Svarbiausiai – sveiki įpročiai, palaikomi teisingo dienos režimo ir sveiko maisto raciono.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius