-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miegokite ir lieknėkite!

Miego trūkumas arba persimiegojimas skatina persivalgymą. Tiesa, kenčiantys nuo nemigos yra žymiai storesni nei tie, kurie persimiega. Žmonės iki 40 metų turėtų miegoti 7 valandas per parą. Būtent „miegoti“, o ne snausti ar voliotis lovoje prieš televizorių.
Saldus miegas
Saldus miegas / Flickr.com
Temos: 1 Miegas

Kuo mažiau žmogus miega, tuo greičiau svoris auga – taip nutarė Šiaurės Karolinos (JAV) universiteto Medicinos mokyklos specialistai. Tie, kas miega per daug, taip pat priauga svorio, nors ir ne tokiais pat tempais. Optimalaus miego režimo – štai ko reikia lieknai ir pasitempusiai figūrai.

Mokslininkai pateikė netgi laiką, per kurį galima sustorėti, jei reguliariai neišsimiegate vieną ar dvi valandas. Tarkim, jei miegosite po penkias ar mažiau valandų – per penkerius metus jums grės antsvoris.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 1000 dalyvių nuo 18 iki 81 metų. Jie visi aprašė savo dienos režimą, skiriamą laiką miegui ir sportui, dietoms ir kitiems dalykams. Tuomet mokslininkai įvertino respondentų riebalų ląstelių kiekį kompiuterinės tomografijos pagalba. Po penkių metų tyrimas pakartotas.

Rezultatai atskleidė, kad jaunesni nei 40 metų žmonės, miegantys po 5 ir mažiau valandų per parą, žymiai greičiau storėja. Antsvorį turėjo 32 proc. tiriamųjų. Tuo tarpu tarp miegančiųjų po 6-7 valandas buvo tik 13 proc. turinčių antsvorio, o miegančių po 8 ir daugiau valandų – 22 proc.

Kodėl gi miegas turi įtakos riebalų kaupimui? Iškelta keletą versijų. Pirma, poilsio trūkumas kaupia dienos nuovargį, todėl fizinis aktyvumas sumažėja. Antra, ilgas miegas veikia hormonų, kontroliuojančių apetitą, kiekį, todėl persimiegojus norisi daug pavalgyti. Yra ir trečia nuomonė: normaliam miegui gali pakenkti depresija ir iššaukti antsvorio susidarymą.

Miegas apskritai padeda atsikratyti visko nereikalingo, valydamas ir nereikalingus baltymus. Be to, dieninis miegas saugo nuo širdies ligų. Miego trūkumas gali išprovokuoti ir silpnaprotystės simptomus.

Vis dėlto, nemanykite, kad persimiegoti yra sveika. Mokslininkų nuomone, ideali miego trukmė yra 7 valandos per parą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius