Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką privalome žinoti apie diabetą

Daugelį diabeto signalų galima iš karto atpažinti. Tai gali padėti kuo greičiau pradėti reikiamą gydymą. Nustačius diabetą pirminėje stadijoje, galima išvengti ligos komplikacijų.
Sirgdami diabetu gerkite daugiau vandens
Sirgdami diabetu gerkite daugiau vandens / Kenny Louie, Flickr.com

Dešimt pagrindinių diabeto požymių:

  1. pradėjote kur kas dažniau vaikščioti į tualetą. Padažnėjęs poreikis šlapintis gali atsirasti, dėl per didelio gliukozės kiekio kraujyje. Kuomet insulino nepakanka arba jis tampa neefektyvus, inkstai nesugeba filtruoti kraujyje esančios gliukozės. Dėl to inkstai bando gauti papildomo skysčio iš organizmo, kad ištirpintų gliukozės perteklių. Šis papildomas skystis užpildo šlapimo pūslę ir todėl dažniau vaikštome į tualetą.
  2. dažnai jaučiate troškulį. Nuolatinis troškulys taip pat susijęs su gliukozės ir skysčių pertekliumi inkstuose. Kuomet inkstai pasisavina iš organizmo vandenį, organizme pradeda jo trūkti. Todėl pajuntame poreikį gerti, kad atsistatytų skysčių balansas.
  3. svorio kritimas nesilaikant jokių dietų. Pirmojo tipo diabetui būdingas staigus svorio kritimas, o antrojo – palaipsnis. Ląstelės negauna gliukozės, todėl ieško alternatyvių energijos šaltinių. Joms belieka energijos semtis iš raumenų ir riebalų audinių.
  4. nuovargis ir bendras silpnumas. Gliukozės organizmas gauna iš maisto, po to ji insulino dėka patenka į ląsteles. Jei insulinas neveikia tinkamai, ląstelės pradeda badauti, negaudamos gliukozės. O badaujančios ląstelės – tai pavargęs ir silpnas kūnas.
  5. rankų ir kojų dilgčiojimas, tirpimas. Taip atsitinka dėl nervo pažeidimo. Per didelis gliukozės kiekis pažeidžia nervų sistemą. Sergantys antrojo tipo diabetu šį požymi pajunta ne iš karto.
  6. pablogėjęs regėjimas. Per didelis cukraus kiekis kraujyje sukelia kraujavimą tinklainės kraujagyslėse. Tinklainės kraujagyslės susilpnėja, dėl nepakankamo skysčių kiekio akys patinsta, matomumas sumažėja. Laiku nesikreipus į specialistą, galima visai netekti regėjimo.
  7. išsausėjusi oda, niežulys. Odos išsausėjimą sukelia vandens trūkumas organizme. Kuomet inkstai „siurbia“ vandenį iš organizmo, nuo to nukenčia visi kiti organai, tame tarpe ir oda.
  8. ilgai negyjančios žaizdelės. Žaizdos ir mėlynės užgyja lėčiau dėl sulėtėjusios kraujotakos, taip pat dėl nervų sistemos pažeidimo.
  9. grybelinės infekcijos. Per didelis cukraus kiekis padeda vystytis grybeliams virškinamajame trakte. Tai gali sukelti įvairius infekcinius susirgimus. To išvengti galima vartojant natūralų cukrų (fruktozę), tai sumažina grybelių plitimą.
  10. padidėjęs apetitas. Alkio jausmą sukelia insulino trūkumas, kuris aprūpina organizmą energija. Kuomet organizmui energijos ima trūkti, jis pradeda siųsti signalus, reikalaudamas maisto. Todėl daugelis diabetu sergančių žmonių jaučia nuolatinį poreikį maistui.

Tačiau ar yra būdas, kaip užkirsti kelią diabetui? Specialistai teigia, kad galima užkirsti kelią antrojo tipo diabetui. Išlaikykite normalų kūno svorį, teisingai maitinkitės ir būkite fiziškai aktyvūs. Keletas paprastų patarimų diabeto prevencijai:

  • Mitybos režimas. Susidarykite valgio grafiką ir griežtai jo laikykitės. Kasdien valgykite tuo pačiu metu. Organizmas pripras prie pastovių maisto normų ir nekaups riebalų ateičiai. Maistas turi būti pilnavertis, porcijas reikėtų sumažinti, venkite atsitiktinių užkandžių.
  • Stebėkite suvartojamą druskos kiekį. Pernelyg didelis druskos kiekis padidina kraujo spaudimą ir sulaiko vandenį. Jei negalite atsisakyti druskos, pabandykite bent jau dalinai ją pakeisti prieskoniais.
  • Valgykite lėtai. Nuo valgio pradžios turi praeiti 20 min., kol smegenys gauna signalą apie skrandžio pasotinimą. Per tą laiką galima suvalgyti gana nemažai, ar ne? Jei norite išlaikyti saikingumą, valgykite lėčiau, tuomet suvalgysite tiek kiek jums reikia, o ne per daug.
  • Bandykite įvairius produktus, praplėskite savo racioną. Kartais žmonės suvalgo daugiau, nes jiems kažko trūksta. Todėl įtraukite į savo racioną kuo įvairesnius produktus. Valgykite daugiau produktų, kurie vadinami natūraliais vaistais nuo diabeto – pupelės, brokoliai, juodosios alyvuogės, cinamonas, juodieji pipirai.
  • Gerkite kuo daugiau vandens. Atminkite, kad mūsų organizmas šaltą vandenį absorbuoja geriau nei šiltą. Kodėl reikia gerti daug vandens? Todėl, kad nemažai vandens reikia organizmo valymui, kenksmingų medžiagų pašalinimui ir tik nedidelė jo dalis patenka tiesiogiai į organizmą. Be to, esant pakankamam skysčių kiekiui mūsų oda tampa gražesnė.
  • Fizinis krūvis. Eikite kuo dažniau pasivaikščioti, užsirašykite į šokių užsiėmimus arba atraskite kitą mėgiamą fizinę veiklą. 30 min. pasivaikščiojimo kasdien pagreitins medžiagų apykaitą, suteiks žvalumo ir jėgų. Į savo kasdieninį gyvenimą įtraukite kardio treniruotes: važinėkite dviračiu, bėgiokite, lankykite aerobiką ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius