Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip įveikti chronišką nuovargį

Pavasariui įsibėgėjus, pats laikas džiaugtis gyvenimu ir mėgautis kiekviena nauja diena. Tačiau nemažai žmonių kamuoja žiemos pasekmės – silpnumas ir nuovargis.
Galvos masažas
Galvos masažas / Jeena Paradies, Flickr.com

Kamuojami chroniško nuovargio žmonės jaučiasi pavargę tik prasidėjus dienai, jie mieguisti, apatiški.

Svarbus vaidmuo kovojant su nuovargiu ir nusilpimu tenka mitybai. Specialistai pataria stengtis nenaudoti maiste rafinuoto cukraus, baltų miltų, konditerijos gaminių, ledų, lydyto sūrio, margarino, gazuotų gėrimų. Vertėtų valgyti daugiau žuvies, vištienos, pupelių, riešutų, daržovių, vaisių, žalumynų, augalinių aliejų.

Rytais vietoje kavos ar arbatos geriau išgerkite erškėtuogių nuoviro: nuplaukite 1 valg. šaukštą uogų, užpilkite jas 2 stiklinėmis verdančio vandens ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir dar pavirkite ant mažos ugnies 30 min. Palikite pusvalandžiui, kad pritrauktų. Į 1 stiklinę gėrimo įdėkite 1 arbatinį šaukštelį medaus.

Galite erškėtuogių gėrimo pasiruošti iš vakaro. Įdėkite 2 valg. šaukštus erškėtuogių į termosą ir užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Ryte nukoškite ir gerkite.

Pusryčiams rinkitės avižinę košę, išvirtą ant vandens. Galite ją pagardinti džiovintais vaisiais – abrikosais, slyvomis, razinomis. Pusryčiams tiks ir salotos iš burokėlių, burokėlių–morkų sultys.

Chronišką nuovargį įveikti padės:

  • Tonizuojantis gėrimas iš datulių. 5 datules be kauliukų užmerkti stiklinėje virinto kambario temperatūros vandens. Ryte datules sumalti trintuvu kartu su vandeniu ir išgerti. Šis gėrimas suteiks jėgų ir žvalumo.
  • 10 šviežių datulių be kauliukų įdėti į 1 litro talpos indą, įberti arbatinį šaukštelį susmulkinto imbiero, žiupsnelį kardamono ir šafrano. Indą uždengti ir 2 savaitėms pastatyti šiltoje vietoje. Kas rytą išimti po 1 datulę ir suvalgyti. Šios datulės ne tik padeda šalinti nuovargį, bet ir gydo anemiją ir gerina potenciją.
  • Nuovargį pašalinti padės puodelis šviežiai spaustų apelsinų sulčių su žiupsneliu akmeninės druskos ir 10 lašelių citrinos sulčių.
  • Naudingos granatų ir vynuogių sultys.
  • Valgykite juodųjų serbentų ir agrastų, jie padės aprūpinti organizmą C vitaminu ir pakels bendrą tonusą.
  • Pavasarį dietologai pataria nesilaikyti jokių dietų, valgyti ne mažiau nei 4 kartus per dieną, nedidelėmis porcijomis.

Pratimai

Yra tam tikri pratimai, kurie padeda pašalinti nuovargį, suteikia žvalumo, pagerina kraujotaką. Rytais darykite trumpą mankštą. Tai padės prabusti, pakels raumenų tonusą, sumažins nervinę įtampą, pagerins širdies darbą.

Nuovargio šalinimui. Suimkite didžiuoju ir rodomuoju pirštais už ausų kaušelių, sukite juos pirmyn ir atgal. Pajusite kaip po kelių minučių pažvalėsite, jausitės energingiau.

Atsipalaidavimui. Uždėkite delnus ant pilvo ir pajuskite kaip jis kilnojasi kvėpavimo ritmu. Atpalaiduokite pilvo raumenis.

Įtampos mažinimui. Įkvepiant lėtai suskaičiuoti iki 6, sulaikyti kvėpavimą, suskaičiuoti iki 3. Lėtai iškvėpti. Kartoti pratimą 10 kartų.

Kraujotakos gerinimui. Pasidarykite galvos masažą. Taip pat pamasažuokite kaklą, pečius.

Savijautą pagerinti padeda teigiamos emocijos bei fizinis krūvis. Užsiimkite sportine veikla, ypač veiksmingai su sezoniniu nuovargiu kovoja vaikščiojimas. Todėl kasdien išeikite pasivaikščioti 40–45 min.

Psichologai teigia, kad pavasariniu nuovargiu beveik niekada nesiskundžia mylintys save ir aplinkinius žmonės, taip pat turintys įdomios veiklos, užsiimantys maloniu hobiu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius