-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karšto smėlio procedūros

Karšto smėlio procedūros galimos tik su medicinos darbuotojo priežiūra, laikantis gydytojo rekomendacijų. Kodėl? Todėl, kad smėlio terapija, kaip ir bet kuri kita šiluminė procedūra turi daug kontraindikacijų.
Pėdos smėlyje
Pėdos smėlyje / Daniel Ramirez, Flickr.com
Temos: 2 Gydymas Smėlis

Smėlio procedūros negalimos sergantiems ateroskleroze, hipertenzija, epilepsija, infekcinėmis ir ūminėmis ligomis. Moterims kontraindikacijų sąrašas pasipildo gimdos mioma, endometrioze, mastopatija ir esant kiaušidžių endokrininiams sutrikimams. Taip pat smėlio vonių reikia vengti menstruacijų metu.

Karštu smėliu negalima gydyti vaikų iki 4–5 metų amžiaus.

Tad atsižvelgiant į visas galimas kontraindikacijas, prieš pradedant smėlio procedūras reikia pasikonsultuoti su gydytoju.

Smėlio terapija dažniausiai atliekama vonios forma. Procedūra paprasta: žmogus apipilamas šiltu smėliu. Galima šias procedūras išbandyti kurorte. Išsirinkite vietą, kurioje būtų užuovėja ir palankios sanitarinės sąlygos. Neįsikaskite giliai į smėlį – ten jis drėgnas ir šaltas.

Paprastoms smėlio vonioms naudojamas švarus ir smulkus smėlis, pašildytas saulėje iki 45–55 laipsnių temperatūros. Prieš smėlio procedūras reikia kūną kruopščiai nuvalyti rankšluosčiu, oda turi būti sausa. Atsigulti reikia ant nugaros, veidu į viršų, po galva pasidėti sausą rankšluostį, o ant kaktos – drėgną. Galva turi būti šešėlyje, jei jo nėra – pasinaudokite skėčiu arba pridenkite galvą skrybėle. Smėlio neberkite ant veido ir širdies srities. Smėlio sluoksnis ant pilvo – 1–2 cm., visas kitas kūno dalis galima padengti 5–6 cm. smėlio sluoksniu. Atsipalaiduokite ir mėgaukitės procedūra apie pusvalandį. Užmerkite akis, pajuskite kaip dingsta įtampa raumenyse, kūną užlieja šiluma tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Tokių procedūrų trukmė suaugusiems – 20–40 min., vaikams – 8–10 min. Kursas suaugusiems –15–20, vaikams 10–15 procedūrų.

Po procedūros nusiprauskite šiltu vandeniu, o jei procedūrą atliekate paplūdimyje – panerkite minutei į vandenį. Ilgai maudytis ar degintis negalima. Prisėskite arba prigulkite pavėsyje ir pailsėkite apie 40 min.

Galima darytis smėlio vonias apipilant ne visą kūną, o tik pažeistas problemines vietas: juosmenį, kojas, atskirus sąnarius ir kt.

Tam tikrais atvejais, smėlio temperatūra gali būti ir aukštesnė nei 55–60 laipsnių, gali siekti 70. Ir jos trukmė ne 30–40 min., o valanda. Tokios procedūros atliekamos kas antrą dieną, arba dvi dienas iš eilės (trečia diena – pertrauka), kursas 12–20 procedūrų.

Karšto smėlio procedūros gali būti atliekamos sanatorijose, ortopedijos centruose ar net grožio salonuose. Tačiau galima jas išbandyti ir namie. Pašildykite smėlį orkaitėje arba keptuvėje, supilkite jį į lininį maišelį ir uždėkite ant skaudamos kūno vietos. Apvyniokite vilnoniu šaliku ar skarele.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius