Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl organizmui reikia kalcio?

Varškė, pienas, grietinė... šiuos produktus mums liepdavo valgyti vaikystėje, kad augtume sveiki ir stiprūs. Iki aštuoniolikos metų amžiaus vidutiniškai žmogaus organizmas sukaupia beveik kilogramą kalcio. Kur jo daugiausia? Žinoma, kauluose ir dantyse.
Kalcio nauda nuo mažens
Kalcio nauda nuo mažens / Flickr.com
Temos: 1 Kalcis

Be šio elemento organizmas nebus tvirtas. Be to, kalcis atlieka ir daugiau svarbių vaidmenų: jis dalyvauja kraujo krešėjimo procese, padeda stiprinti imunitetą, gerina raumenų ir nervų sistemos veiklą.

Kalcio trūkumas organizme gali sukelti ne vieną problemą – kaulų trapumą, nervų sistemos sutrikimus, blogą kraujo krešėjimą. Be to, jis naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Šis elementas gali padėti išspręsti antsvorio problemą, neleidžia kauptis riebalams. Todėl dietologai rekomenduoja į savo racioną įtraukti varškę ir kitus panašius produktus. Kalcis dalyvauja virškinimo procese, suriša druskas – akmenų susidarymo kaltininkes – ir pašalina jas iš organizmo.

Kad organizmui nepritrūktų kalcio, reikia jo vartoti profilaktiškai. Bet kurioje vaistinėje galima įsigyti preparatų su kalciu. Pagrindiniai jo šaltiniai – pienas, pieno produktai ir žuvis. Kasdieniniame mitybos racione privalo būti sūrio, varškės, jogurto, žuvies. Tuomet būsite sveiki ir džiaugsitės stipriais dantimis, gražia laikysena, vešliais plaukais.

Tik trečdalis kalcio, gaunamo iš maisto lieka organizme, likusi dalis pašalinama natūraliu būdu. Tačiau vartojant jį drauge su D vitaminu, organizme išsilaiko ir veikia ilgiau. Vidutiniškai žmogui reikia 1 gramo kalcio per parą. Nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms – šiek tiek daugiau. Kritinėmis moterims duonomis juntami nemalonūs pojūčiai. Tokios savijautos kaltininkas kalcis, tiksliau, jo deficitas. Todėl labai svarbu tomis dienomis savo racioną pagausinti produktais, kuriuose yra šio elemento. Tuomet nuotaika pagerės, dings dirglumas, neskaudės galvos.

Vyresnio amžiaus moterys dažnai skundžiasi osteoporoze – trapūs kaulai, kaulų tankio mažėjimas. Tuomet kalcio iš organizmo pašalinama daugiau nei jo gaunama. Juntamas nugaros, krūtinės skausmas – tai pirmieji ligos simptomai. Šios ligos profilaktikai vartoti reikia kalcį, neleisti, kad organizme susidarytų jo deficitas.

Sudėtingas žmogaus organizmas – jame visa Mendelejevo lentelė. Ir net vieno mineralo arba elemento trūkumas gali sukelti daugybę nemalonumų. Organizmas protingas, jei jam ko trūksta – siunčia signalus: skausmą, dilgčiojimą, pykinimą ir kitus simptomus. Įdėmiai klausykitės savo kūno kalbos ir nelaukite kol skausmas taps nepakeliamas arba išsivystys kokia nors liga. Rūpinkitės savimi.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius