-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mėtų aromaterapija

Turbūt visiems pažįstamas pikantiškas, vėsus mėtų kvapas. Tačiau mėtų aromatas ne tik malonus, jis pasižymi ir gydomuoju poveikiu. Įsigijus mėtų eterinio aliejaus, namų sąlygomis galima atlikti aromaterapijos seansus. Tai padės įveikti daugelį negalavimų ir pagerins savijautą.
Mėtos
Gydo ne tik mėtų arbata / Flickr.com

Kokiais atvejais padeda mėtų aromaterapija?

  • Virškinimo problemos

Jei virškinimo traktas nedirba puikiai, kamuoja diegliai, spazmai, tulžies išskyrimo sutrikimai, pykina – mėtų eterinis aliejus palengvina šiuos simptomus irpagerina savijautą

  • Peršalimo ligos

Sezoninius peršalimus, gerklės skausmus (laringitą, anginą), bronchitą, kosulį palengvina mentolis, kuris yra mėtų eterinio aliejaus sudedamoji dalis.

  • Odos problemos ir ligos

Jei jus vargina spuogeliai, inkštirai ar rimtesnės odos ligos, tokios kaip egzema ar dilgėlinė – verta išbandyti eterinį mėtų aliejų. Taip pat juo tinka tepti odą po vabzdžių įkandimų. Kuo didesnį skysčio kiekį užtepsite ant odos, tuo stipresnį vėsinantį poveikį pajusite. O nedidelės koncentracijos mėtų aliejaus kiekis nuramins odą, panaikins paraudimus.

  • Nervų sistemos būklės paūmėjimas

Nesvarbu, kas sukėlė audringas emocijas: pyktis, baimė, pavydas, susierzinimas ar tiesiog pervargote nuo protinio darbo, įtampos. Visais atvejais padės mėtų aromatas, jis normalizuoja vidinę būklę, padeda atstatyti dvasinę harmoniją, pašalina nemigą, nuovargį.

  • Jėgų atstatymui po ligos ar depresijos

Ligos ar nemalonūs sukrėtimai išvargina organizmą, jis nusilpsta, pasireiškia chroniškas nuovargis. Organizmui atsigauti po traumų, ligų, streso padės reguliarūs mėtų aromaterapijos seansai.

Kaip naudoti mėtų eterinį aliejų?

  • Įlašinkite į vonią

Kad pasimėgautumėte aromatine vonia, pakanka įlašinti 8–10 lašelius eterinio aliejaus. Įsidėmėkite, kad aliejus ir vanduo „nedraugauja“ tarpusavyje, todėl iš pradžių mėtų eterinį aliejų įlašinkite į stiklinę pieno, jogurto ar į valgomąjį druskos šaukštą ir tik po to pilkite į vonią.

  • Kvėpavimas garais

Tam jums reikės gilios lėkštės su karštu vandeniu, didelio rankšluosčio ir kelių lašelių mėtų eterinio aliejaus. Aliejų įlašinkite į karštą vandenį, uždenkite galvą rankšluosčiu ir pasilenkite virš lėkštės. Pakvėpuokite aromatiniais garais 5–10 min. užmerktomis akimis.

  • Aromatinė lempa

Į specialią aromatinę lempą įlašinkite 2–4 lašelius aliejaus, toks kiekis tinkamas maždaug 10 kvadratinių metrų dydžio kambariui.

  • Pirtyje

Pirties ir saunos mėgėjai gali pasigaminti tokį mišinį: į 0,5 litrus vandens įpilti porą šaukštelių druskos ir 3–4 lašelius eterinio aliejaus. Šiuo skysčiu galima apipilti akmenis, suvilgyti vantas, įtrinti suolelius.

  • Veido kaukės

2–3 lašelius mėtų įlašinti į arbatinį šaukštelį aliejaus (alyvuogių, persikų, abrikosų) ir tepti ant veido, palaikyti 3–5 min.

Mėtų eterinį aliejų naudoti aromaterapijoje negalima būsimoms mamoms ir vaikams iki 6 metų. Taip pat atsargiems reikėtų būti žmonėms, kurių oda itin jautri.

Eterinis mėtų aliejus naudojamas nuo senų laikų, yra vienas iš populiariausių. Ši nebrangi priemonė padės jaustis žvaliau, sveikiau, gražiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius