Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nagučiai kaip pas katę

Sveiki, spindintys, tvirti nagai – kiekvienos moters svajonė. Tačiau ką daryti, kad jie tokie būtų? Sveiki nagai turi lygų paviršių, yra švelniai rausvos spalvos.
Ne visos gali pasigirti stipriais nagais
Ne visos gali pasigirti stipriais nagais / Gabriela Capone, Flickr.com
Temos: 2 Nagai Niacinas

Bet koks nagų defektas byloja apie organizmo problemas, galimus sveikatos sutrikimus. Mūsų nagai gana jautriai reaguoja į išorinius ir vidinius dirgiklius, apie pokyčius organizme „papasakoja“ keisdami spalvą, formą, tvirtumą. Vitaminų trūkumas, įvairios ligos atsispindi nago paviršiuje.

Sveiki, spindintys, tvirti nagai – kiekvienos moters svajonė. Tačiau ką daryti, kad jie tokie būtų? Sveiki nagai turi lygų paviršių, yra švelniai rausvos spalvos. Bet koks nagų defektas byloja apie organizmo problemas, galimus sveikatos sutrikimus. Mūsų nagai gana jautriai reaguoja į išorinius ir vidinius dirgiklius, apie pokyčius organizme „papasakoja“ keisdami spalvą, formą, tvirtumą. Vitaminų trūkumas, įvairios ligos atsispindi nago paviršiuje.

„Žydintys“ nagai

Neretai ant nagų atsiranda baltos dėmelės, įvairaus dydžio ir formų. Šis reiškinys turi savo pavadinimą – leukonichija ir atsiranda dažniausiai dėl netinkamos mitybos arba nepakankamo maistinių medžiagų įsisavinimo. Jei karts nuo karto pastebėsite baltas dėmes ant savo nagų, atkreipkite dėmesį į savo racioną, galbūt leukonichijos priežastis nesubalansuota mityba, organizmui trūksta baltymų, riebalų, vitaminų. Jei nagai „pražydo“ po infekcinių ligų (gripo, anginos ir pan.), tuomet susidoroti su problema taip pat padės sveikas maistas.

Pakitusi spalva

•    Jei pastebėjote, jog nagai tapo blyškūs arba atvirkščiai, įgavo nenatūraliai rausvą spalvą, negalima maskuoti problemos tiesiog užtepus lako sluoksnį. Reikėtų apsilankyti pas gydytoją, nes tokie nagų pokyčiai gali būti pirmieji rimtos ligos simptomai.
•    Rausvai-melsvi nagai įspėja, kad organizmas galbūt blogai įsisavina geležį.
•    Silpni, lūžinėjantys, praradę spindesį, gelsvai-pilkos spalvos nagai byloja apie baltymų ir A, E, D vitaminų trūkumą.
•    Sunerimti vertėtų, jei nagai tampa geltonos arba rudos spalvos.

Jei pasikeitė ne tik spalva, bet ir nago forma, skaidrumas bei storis, labai didelė nagų grybelio (onichomikozės) tikimybė. Nežiūrint antigrybelinių priemonių gausos vaistinėse, geriausia, visgi, nesigydyti savarankiškai, o kreiptis į gydytoją.

Apie ką byloja nago forma

Mokslininkai nustatė tam tikrų ligų poveikį nago paviršiaus formai. Linkusių į širdies ligas žmonių nagai paprastai yra trumpi ir plokšti. Didelis baltas pusmėnulis prie nago pagrindo rodo polinkį į tachikardiją, o jei jis beveik nepastebimas – širdies neurozę. Sergančiųjų astma nagai taip pat plokšti, tačiau kreivoki, tuberkulioze – išgaubti. Ploni nagai rodo, kad organizme trūksta geležies, o pailgos formos nagai gali byloti apie cukrinį diabetą, apie skydliaukės problemas galima spręsti iš pusmėnulio formos gelsvos spalvos nagų. Jei nagų paviršius tapo nelygus, su horizontaliomis „bangelėmis“ – galbūt organizmui stinga folinės rūgšties (vitamino B9), taip pat vitamino PP (niacino) ir vitamino B5 (pantoteno rūgšties).

Žinoma, nustatyti tikslią diagnozę pagal nago formą ar spalvą gali tik patyręs gydytojas-diagnostikas, tačiau bet kokie nagų pokyčiai, nukrypimai nuo įprastos būklės įspėja apie galimus susirgimus.

Trapūs ir atsisluoksniavę nagai

Silpni ir trapūs nagai gali būti tiek dėl išorinių, tiek ir dėl vidinių dirgiklių. Išoriniai dirgikliai, visų pirma, agresyvių ploviklių naudojimas. Šios priemonės naudojamos gana dažnai, todėl jų kenksmingas poveikis nuolatos stiprėja, nagai ima lėčiau augti. Išeitis iš šios situacijos – naudojant įvairius ploviklius mūvėti apsaugines pirštines, rankų ir nagų priežiūrai naudoti maitinantį kremą, kurio sudėtyje būtų A ir E vitaminų bei regeneruojančių medžiagų.

Vidiniai dirgikliai – neteisinga mityba. Kad nagai būtų tvirti reikalingas kalcis ir fosforas, taip pat, reikia nepamiršti ir vandens. Jei jo organizmui nepakanka, nagai ima skilinėti, lūžinėti. Taip pat nagams kenkia besaikis buvimas saulėje ir alinančios dietos. Kad nagai būtų tvirti ir stiprūs, būtina į kasdieninį menių įtraukti sūrį ir pieno produktus, liesą mėsą, žuvį, riešutus (išskyrus žemės riešutus). Vitamino C trūkumas taip pat sukelia nagų lūžinėjimą, sluoksniavimąsi. Vitamino C gausu kiviuose, pomidoruose, obuoliuose, raugintuose kopūstuose, šaltalankiuose, agrastuose, apelsinuose, citrinose.

Beje, maistas, kuriame gausu baltymų, mineralinių medžiagų, augalinių aliejų, vitaminų, naudingas ir sveikiems nagams, jie taps dar stipresni ir gražesni.

Nagų stiprinimui namų sąlygomis galite išbandyti šias liaudiškas priemones:

•    2 stiklinės vandens, 1 valg. šaukštas druskos, 2 riekelės citrinos – viską pakaitinti, ištirpinti. Pamerkti rankas 10 min., po dienos procedūrą pakartoti.

•    2 stiklinės vandens, 1 valg. šaukštas jūros druskos, 2 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus – toliau kaip pirmame variante.

•    Stiprinti atsisluoksniavusius nagus galima alyvuogių aliejumi, įtrinant jį švelniais sukamaisiais judesiais. Galima alyvuogių aliejų sumaišyti su 1-2 lašais citrinos sulčių, užtepti ant nagų, užmauti pirštines ir palikti nakčiai.

Nagai yra svarbi išvaizdos detalė, jie turi būti estetiškai tvarkingi. Kad ir kaip prabangiai apsirengtume, kad ir koks nepriekaištingas makiažas, nepakankamai tvarkingi ar švarūs nagai gali sugadinti visą vaizdą. Todėl nagų priežiūra turi būti kasdieninės higienos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius