-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žolelių nauda sveikatai ir grožiui

Nuo seno liaudies medicinoje žolelių nuovirai vertinami dėl teigiamo efekto žmogaus organizmui. Teisingai paruošta žolelių arbata ne tik aprūpina vitaminais, bet ir pasižymi maloniu skoniu, nepakartojamu aromatu bei gausia biologiškai aktyvių medžiagų sudėtimi.
Ramunėlių arbata
Ramunėlių arbata / Flickr.com

Ramunėlės

Ramunėlių arbata yra populiarus gėrimas daugelyje šalių. Ši arbata padeda gydyti uždegimus, odos ligas, žaizdeles, opas.

Paruošimas. 1 arbatinį šaukštelį džiovintų ramunėlių žiedų užpilti stikline karšto, tačiau ne verdančio vandens. Uždenkite ir palikite 10–15 min., kad pritrauktų. Galima arbatą pagardinti medumi.

Mėta

Mėta gerai tonizuoja visą organizmą, mažina kraujo spaudimą, stimuliuoja širdies raumenų darbą, mažina galvos skausmą, gerina kraujotaką. Vakare išgerta mėtų arbata padeda atsipalaiduoti ir greičiau užmigti.

Paruošimas. Užpilti mėtas verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti 4 min., kad pritrauktų. Išspausti į arbatą citrinos arba laimo skiltelės sulčių.

Serbentai

Arbata iš juodųjų serbentų lapų puikiai reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina kepenų ir inkstų veiklą. Juodųjų serbentų uogos turtingos vitaminu C ir mikroelementais.

Paruošimas. Į didelį arbatinuką įdėti dvi saujas šviežių juodųjų serbentų lapelių, užvirinti ir palikti 2 –3 min., kad pritrauktų.

Citrinžolė

Citrinžolė pasižymi stimuliuojančiu ir tonizuojančiu poveikiu centrinei nervų sistemai, šalina nuovargį, kelia darbingumą, mažina cukraus kiekį kraujyje, plečia periferines kraujagysles, didina kraujospūdį. Arbata turi gaivų citrinų aromatą.

Paruošimas. Citrinžoles užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 5 min., kad pritrauktų.

Bergamotė

Bergamočių arbata mažina įtampą ir šalina nuovargį. Bergamočių aromatas pasižymi raminančiu poveikiu, padeda įveikti depresiją. Arbata teigiamai veikia odos būklę, sutraukia poras, mažina pigmentines dėmes.

Paruošimas. Bergamotes užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 min., kad pritrauktų.

Erškėtuogės

100 g džiovintų erškėtuogių yra 1,5–2 g C vitamino. Pakanka suvalgyti 4 gramus džiovintų erškėtuogių, kad gautumėte C vitamino paros dozę.

Paruošimas. 200 g erškėtuogių nuplauti šaltu vandeniu ir užpilti 2 l verdančio vandens. Palikti termose 6–8 val. Gautas nuoviras yra labai malonaus skonio, jame gausu ne tik C vitamino, bet ir A, E, P vitaminų bei kitų vertingų medžiagų, kurių dėka gėrimas pasižymi tonizuojančiomis savybėmis.

Žolelių mišinių receptai arbatoms ruošti

Žolelių mišinių arbatoms ruošti gali būti pačių įvairiausių, priklausomai nuo žmogaus skonio ar savijautos. Patartina į mišinį visuomet įtraukti vieną aromatingą žolelę (raudonėlį, mėtą, melisą, čiobrelį ir pan.), kitos žolelės turėtų būti neutralios.

  • 3 g džiovintų žemuogių lapų, 3 g gervuogių lapų, 3 g juodųjų serbentų lapų, 10 g jonažolių, 10 g čiobrelių, 200 ml vandens. Palikti 7–10 min., kad pritrauktų.
  • 2 g džiovintų viržių žiedų, 2 g džiovintų erškėtuogių lapų, 10 g džiovintų žemuogių lapų, 200 ml vandens. Palikti 5–10 min., kad pritrauktų.
  • 12 g džiovintų spanguolių lapų, 10–15 g cukraus, 200 ml vandens. Palikti 10–15 min., kad pritrauktų.
  • 10 g džiovintų žemuogių lapų, 2 g jonažolių, 2 g mėtų, 200 ml vandens. Palikti 10–15 min., kad pritrauktų.
  • 6 g džiovintų erškėtuogių vaisių, 6 g džiovintų šaltalankio vaisių, 2 g širdažolės, 2 g saldymedžio šaknies, 3 g kiaulpienės šaknų, 20 g medaus, 200 ml vandens. Vaisius susmulkinti, šaknis smulkiai supjaustyti, mišinį užpilti verdančiu vandeniu ir dar pavirti apie 10 min. Palikti valandai, kad pritrauktų.
  • 20 g džiovintų erškėtuogių vaisių, 15 g medaus, 5 g citrinos sulčių, 200 ml vandens. Vaisius susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu ir dar pavirti 10 min. Palikti 10 min., kad pritrauktų. Nukošti, įpilti medų ir citrinos sultis.
  • 10 g džiovintų erškėtuogių vaisių, 5 g džiovintų čiobrelių, 15 g medaus, 200 ml vandens. Vaisius susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu ir dar pavirti 5 min., po to sudėti čiobrelius. Palikti 10 min., kad pritrauktų. Nukošti, įdėti medų.
  • 20 g džiovintų erškėtuogių vaisių, 10 g džiovintų šermukšnio vaisių, 5 g džiovintų raudonėlio lapų, 200 ml vandens. Džiovintus vaisius susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu ir dar pavirti 5 min., po to įdėti raudonėlio lapus ir palikti 10 min., kad pritrauktų.
  • 2 g džiovintų mėlynių uogų, 2 g džiovintų ramunėlių žiedų, 2 g pipirmėčių, 2 g dilgėlių lapų, 200 ml vandens. Susmulkintą mišinį užvirinti ir palikti 15–20 min., kad pritrauktų. Ši arbata rekomenduojama sergant lėtiniu kolitu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius