Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 mokslininkus suklaidinę produktai

Kasdien sužinome vis naujų faktų apie produktus, kuriuos valgome. Ne paslaptis, kad kai kurie jų susilaukia nevienareikšmių vertinimų.
Kiaušiniai pusryčiams
Kiaušiniai pusryčiams / Flickr.com

Kava, druska, raudonasis vynas ir netgi makaronai – tai produktai, kurie, pasak vienų mokslininkų, mūsų organizmui teikia įvairialypės naudos, o kiti tikina, jog tai – kone nuodai. Diskusijos tebeverda, laukiame galutinių išvadų.

O kol kas vertėtų prisiminti 3 produktus, kurių naudos ar žalos mūsų organizmui vertinimas ne taip seniai apsisuko 180 laipsnių kampu.

Kiaušiniai. Ilgai manyta, kad jų reikėtų kaip įmanoma vengti, ypač žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Tokią nešlovę kiaušiniai užsitraukė dėl juose esančio cholesterino. Bet štai jau kuris laikas visi, kas neįsivaizduoja savo ryto be omleto, o šaltibarščių – be virto kiaušinio gabalėlio, gali ramiau atsikvėpti: moksliškai įrodyta, kad kiaušiniuose esantis cholesterinas jokios žalos mūsų organizmui nedaro, kadangi jį neutralizuoja lecitinas, atsakingas už riebalų utilizaciją ir maisto medžiagų patekimą į nervų ląsteles.

Margarinas. Šis produktas sukurtas XIX amžiaus viduryje. Tačiau tikrasis margarino bumas prasidėjo tik po šimtmečio, kai gydytojai nustatė priklausomybę tarp cholesterino (kurio itin daug svieste) ir aterosklerozinių plokštelių kraujagyslėse. Kaip tik tada medikai į mitybos rekomendacijas įtraukė raginimą keisti sviestą margarinu, kuris gaminamas iš aliejaus. Tačiau dabar visi žinome, kad margarinas yra ne kas kita, kaip organizmui visai nenaudingų transriebalų bomba, todėl šio pigaus sviesto pakaitalo geriau vengti.

Soja. Sojos pupelės ir iš jų gaminami produktai, visų pirma – universalusis sojų padažas – neatsiejama Tolimųjų Rytų maisto kultūros dalis. Ne paslaptis, kad daugelis tų kraštų patiekalų išsiskiria teigiamu poveikiu sveikatai ir bendrai savijautai. Taigi soja taip pat gana ilgai laikyta unikaliu produktu, kuris vertingas visų pirma dėl jame esančių natūralių augalinių hormonų. Tai itin paranku brandaus amžiaus moterims – esą sojos hormonai saugo netgi nuo onkologinių ligų. Šiandien mokslininkai jau neabejoja, kad sojoje esantys augaliniai hormonai toli gražu neatstoja moteriškų lytinių hormonų, todėl kovojant su moterų vėžiu soja – bejėgė. O kadangi natūralių sojos pupelių pas mus įsigyti gana sudėtinga, patiekalai iš jų – dažniausiai sausi ir sprangūs, paneigta ypatinga nauda sveikatai nieko pernelyg nenuliūdino. Dėl genetiškai modifikuotų sojos pupelių (o tokių pupelių mūsų parduotuvių lentynose – daugiausia), kaip ir dėl kitų genetiškai modifikuotų augalų, apskritai dar tebevyksta diskusijos mėginant atsakyti į klausimą, ko jie suteikia organizmui daugiau, žalos ar naudos.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius