Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

4 būdai patobulinti geriamąjį vandenį

Vandens čiaupas
Flickr.com / Vandens čiaupas
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Vasarą ne visada šalimais yra čiaupas su gaiviu vandeniu, ir ne kiekvieno šulinio vandens kokybė aiški. O gerti vis dėlto norisi. Ar įmanoma kaip nors pagerinti, išvalyti geriamąjį vandenį, kurio kokybe abejojate?

1. Virinimas. Virinimas – bene seniausias būdas užtikrinti vandens kokybei. Ir vis dėlto ne visada jis – pats geriausias. Visų pirma, kaitinant 100 laipsnių temperatūroje žūsta ne visi mikrobai. Antra, taip nepašalinsite švino ir gyvsidabrio, nitratų ir pesticidų, geležies druskų. Ilgas arba daugkartinis virinimas vandens kokybę apskritai sumenkina: chloras sureaguoja su organiniais junginiais, ir vandenyje atsiranda kancerogeninių medžiagų.

Kaip vartoti? Virinkite vandenį tik vieną kartą ir gerkite ką tik užvirintą, nelaukite kol atvės - plikykitės arbatos arba kavos.

2. Mineralizavimas. Paprastai vandenį iš čiaupo galima ne tik išvalyti, bet ir paversti gydomuoju – tereikia į ąsotį vandens įmesti titnago arba šungito. Keletas nedidelių titnago gabalėlių sunaikina visas ligas sukeliančias bakterijas ir gali kuo puikiausiai pakeisti naminį vandens filtrą. Užpilkite keletą gabalėlių titnago paprastu vandeniu ir palaikykite 1-2 dienas. Taip aktyvuotas vanduo gerina savijautą, normalizuoja žarnyno veiklą, medžiagų apykaitą, skatina organizmo imuninį atsaką, gydo kraujuojančias dantenas. Šungito akmenėliai valo vandenį dar greičiau – jau po pusvalandžio vandenyje pradeda nykti mikrobai ir bakterijos.

Kaip vartoti? Gerkite titnagu arba šungitu išvalytą vandenį iš karto, neruoškite vandens atsargų, o kaskart prieš užpilant naują porciją patariama mineralus nuplauti po tekančiu vandeniu.

3. Pasidabravimas. Pasidabruotame vandenyje dingsta ligas sukeliantys mikrobai. Tam tereikia sidabrinės monetos, gryno sidabro žiedo (pageidautina – ne plono, o masyvaus) ar šaukšto. Ant švaraus sidabrinio daikto užpiltas vanduo palaikomas parą, o tada vartojamas. Pasidabruotas vanduo rekomenduojamas žmonėms, besiskundžiantiems kepenų ir blužnies funkcijų sutrikimais, taip pat sergantiems gastritu, įvairiais uždegimais, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, karščiuojant.

Kaip vartoti? Prieš pradėdami gerti pasidabruotą vandenį pasikonsultuokite su gydytoju. Toks vanduo tinka ne visiems, be to, jis geriamas ne nuolat, o gydomaisiais kursais. Ilgai vartojant pasidabruotą vandenį gali išsivystyti disbakteriozė.

4. Filtravimas. Vienas pačių efektyviausių būdų išgryninti geriamąjį vandenį namų sąlygomis – perleisti per membraninį filtrą.

Kaip vartoti? Visų filtrų naudojimo esmė – reguliariai juos keisti. Priešingu atveju visi nešvarumai ir neorganinės medžiagos, susikaupusios filtre, nuolat iš naujo užterš jūsų vandenį ir netgi pavers jį nuodingu.

 

 

Komentarai
Temos Vanduo
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie 15min