-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cinamonas: ir gardina, ir gydo

Cinamonas – tai prieskonis, gaunamas iš cinamono genties medžių vidinių žievelių. Šie medžiai auga daugiausia Pietryčių Azijoje, o į Europą iš jų žievės pagaminti prieskoniai atkeliavo XVI amžiuje. Cinamonas naudojamas ir saldiems, ir pikantiškiems patiekalams gardinti.
Cinamono lazdelė
Cinamono lazdelė / Darwin Bell, Flickr.com

Maža to, cinamoną galima panaudoti ir kaip gydomąją priemonę. Tam geriausiai tinka Ceilono cinamonas, dar vadinamas tikruoju cinamonu – šios rūšies prieskoniai laikomi saugiausiais net ir vartojant palyginti dideliais kiekiais.

10 g (2 arbatiniai šaukšteliai) malto cinamono energinė vertė – 24,7 kkal, riebalų tokiame kiekyje prieskonių – 0,12 g, angliavandenių – 8,06 g ( iš jų 5,31 g – skaidulų, 0,2 g – cukraus), baltymų – 0,4 g.

Geriausiu cinamono draugu virtuvėje vadinamas medus – jų skoniai ir aromatai susilieja į darnią visumą, vienas kitą papildydami ir praturtindami subtiliais niuansais. Gardinkite cinamonu šviežiai spaustų vaisių sultis, kavą, arbatą – nuo pat ryto pasijusite žvaliau, užplūs šiluma ir energija. Peršalimo ligų sezono metu atsparumą sustiprins ir peršalimo simptomus palengvins tokie vaistai: puodelį įprastos arbatos pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių, žiupsneliu cinamono ir šaukšteliu medaus.

Ir tai – dar anaiptol ne visi privalumai, kurių galite gauti iš cinamono!

  • Žmonėms, sergantiems diabetu, cinamoną galima vartoti kaip cukraus kiekį kraujyje mažinantį maisto papildą.
  • Cinamonas taip pat naudojamas skausmui malšinti. Jis reaguoja su į hormoną panašia medžiaga prostaglandinu, kuris valdo raumenų atsipalaidavimą ir susitraukimą.
  • Cinamonas mažina uždegimą, veikia kaip antioksidantas ir padeda organizmui naikinti ligas sukeliančias bakterijas.
  • Cinamoną nuo seno moterys naudojo kaip priemonę, gydančią stiprų menstruacinį kraujavimą, kuris pasireiškia sergant endometrioze, gimdos fibroidais, adenomioze ar pirmine menoragija, taip pat kraujuojant po gimdymo, persileidimo.
  • Rytų Azijoje ir kai kuriose Europos šalyse cinamonas naudojamas kaip pirmoji pagalba nuo peršalimo, ypač efektyviai jis veikia sumaišytas su imbieru.
  • Su cinamonu sumaišius medų, gausite puikius vaistus nuo skrandžio skausmų. Šis mišinys išsiskiria priešgrybeliniu ir antibakteriniu poveikiu, mažina pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi skrandyje.
  • Cinamonas – viena efektyviausių priemonių kovojant su celiulitu. Grenoblio universiteto mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 80 moterų. Tyrimo metu nustatyta, kad cinamonas ne tik padeda mažinti celiulitą, bet ir pagerina odos išvaizdą.
  • Cinamonas gana dažnai naudojamas ir gaminant burnos skalavimo skysčius bei priemones gerklės skalavimui. Šie prieskoniai puikiai kovoja su įvairiomis burnos ertmės infekcijomis.
  • Cinamonas padeda energijos apykaitai organizme, todėl išsiskiria greitu ir efektyviu šildančiu poveikiu.
  • Cinamonas pagerina kraujo pritekėjimą į pilvo srities organus, todėl normalizuoja virškinimą ir tampa puikia riebalų sankaupos prevencija.

Tiesa, nepamirškite ir sveiko proto: kad ir kokios naudos sveikatai teiktų cinamonas, jį vartojant nevalia prarasti saiko. Cinamone yra medžiagos kumarino, kuri jautresniems žmonėms gali dirginti gerklės audinius, skrandį, netgi pažeisti kepenis.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius