Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignas Bakėjus: „Po šilkinį glotnutį – kasdien“

Vos per kelerius metus išpopuliarinęs „Insanity“ treniruočių programą, Ignas Bakėjus dabar savo komandą skaičiuoja tūkstančiais. Veržlus ir žingeidus dviejų vaikų tėtis imasi visų įmanomų veiklų, kurios padeda jam realizuoti save kaip sveikos gyvensenos įkvėpėją.
Ignas Bakėjus
Ignas Bakėjus / Studio moderna nuotr.

Pradėjus sportuoti iškyla daug klausimų ne tik ką valgyti, gamintis, bet ir kaip tai daryti. „Štai todėl, net nedvejodamas sutikau būti „Nutribullet“ trintuvo ambasadoriumi“, – sako Ignas. „Mano pagrindinis tikslas – kad kiekvieno žmogaus kasdieniame meniu atsirastų vienas sveikas valgymas – kokteilis.“

– Ką daryti, kad pradėtum gyventi sveikiau?

– Kalbant apie sveikesnį gyvenimo būdą, svarbiausia – nuo kažko pradėti. Jeigu norėsite pradėti nuo žaliavalgystės – be galo sunku, veganais norėsite būti – dar sunkiau. Vegetarais – gal šiek tiek lengviau. Įsivaizduokime, jums kilo tokia mintis: „Viskas, šiandien aš keičiu savo gyvenimo būdą!“ Kaip? „Pradėsiu nuo maisto – atėjau, atsidariau šaldytuvą, pastovėjau ten tris minutes, uždariau šaldytuvą.“ Kodėl? Užklumpa pasimetimo jausmas, nes neaišku, ką daryti, ką išmesti, ko nevalgyti.

Aš pats tai patyriau, man taip pat nebuvo aišku, ką valgyti, ko vengti ar atsisakyti. Tik mano atvejis kiek drastiškesnis – pažiūrėjau vieną vaizdo įrašą, man paaiškino, kodėl nebereikia valgyti mėsos, kiaušinių ir t. t. Nebevalgau, tačiau nereikia imtis kardinalių sprendimų. Svarbu pradėti nuo mažų žingsnelių. Kai žmogaus valgiaraštyje atsiranda bent vienas sveikas valgis, to pakanka, kad pradėtų formuotis sveiki įpročiai.

Svarbu pradėti nuo mažų žingsnelių. Kai žmogaus valgiaraštyje atsiranda bent vienas sveikas valgis, to pakanka, kad pradėtų formuotis sveiki įpročiai.

– Kaip pasikeitė Jūsų gyvenimas, kai pradėjote sveikiau maitintis?

– Kai pradėjau ryte gerti kokteilius, energijos gavau be galo daug, pradėjo valytis mano kūnas. Vos vienas sveikas valgis per dieną padėjo susitvarkyti skrandžio problemas. Štai, pavyzdžiui, kriaušės ir obuoliai gali padėti išvaryti skysčius iš organizmo. Naudingi saulėgrąžų daigai, kuriuose slypi daug energijos. Įsivaizduokite – kai įjungiate kompiuterį, įsijungia sistema; taip pat ir Jūsų organizmas pabudus. Kai aš atsikeliu, mano sistema įsijungia ir skaičiuoju – 5,4,3,2,1 – ir jau žinau, kada mano organizmas bus pasiruošęs išsivalyti.

– Kaip pradedate savo dieną?

– Pabundu ir jau reikia išbėgti, bet visada spėju dar susiplakti kokteilį, nes užtrunku vos 2 minutes. Ką dedu? Kelias datules (svarbiausia – jas nusiplauti, kaip ir riešutus bei razinas), bananą laužiu per pusę – lengviausias nulupimo būdas. Dedu ananaso, pačioje pabaigoje – saują saulėgrąžų daigų. Dar dažniausiai pilu augalinio skysčio arba dedu saują riešutų. Darau viską „iš akies“, nieko nematuoju. Ką dar galima įdėti? Aš vartoju kanapių baltymų miltelius – porą šaukštelių. Dabar labai populiarios ispaninių šalavijų (chia) sėklos, bet prisiminkime linų sėmenis. Gali būti, kad kainuoja net 10 kartų mažiau ir auginamos Lietuvoje.

– Ar reikia kažką pilti į kokteilį?

– Kaip ir minėjau, pilu augalinį skystį. Jis tarsi pienas, gautas iš grūdų arba riešutų. Tereikia riešutus užpilti vandeniu, sutrinti, masę perkošti per sietelį ir voilà! Dar galima pilti sulčių, bet jeigu nieko daugiau neturiu, pilu vandenį,ir su juo skaniausias kokteilis pavyksta.

– Kaip įkvėpti vaikus, kad šie valgytų sveikiau?

– Paklauskite savęs, kas vadovauja šeimai? Jūs ar vaikai? Jeigu vaikai, tai šakės... Su žmona pradėjome nuo pavyzdžio, patys rodydami vaikams, kaip geriame kokteilius. Žmona sakydavo vaikams: „Pažiūrėkite, aš geriu, tėtis geria, norite būti tokie stiprūs kaip tėtis? Gerkite kokteilį!“ Mūsų vaikai spjaudėsi, negėrė, bet nepraradome kantrybės. Dabar atbėga delniukais plodami ir patys prašo.

– Kokius kokteilius geria vaikai?

– Gaminkite saldų kokteilį iš vaisių, žaiskite su spalvomis, priklausomai nuo dedamų produktų išgausite patrauklią spalvą. Net burokėlio galite įdėti. Šiaip juk vaikas nevalgytų, o sutrintą spalvotą kokteilį tikrai išgers. Be to, vaikus gan dažnai vargina skrandžio sutrikimai: tai per daug saldumynų prisivalgo, tai trūksta vitaminų. Todėl šviežių vaisių kokteiliais išties rekomenduoju paįvairinti kiekvieną dieną.

Kas dar? Gali būti, kad šviežių vaisių kokteilis padės sumažinti saldumynų poreikį. Juk saldus kokteilis su ananasais ir kokosų pienu gali būti net gardesnis nei plytelė šokolado, o ką jau kalbėti apie naudą. Tik vienas šilkinis glotnutis per dieną, ir gali būti, kad jums nebesinorės saldėsių, kurie yra tik bereikalingų kalorijų šaltinis.

– Ką patartumėte pradedantiems trinti kokteilius, kuo trinti ?

– Labai svarbu netrinti ilgai, kad neužkaitintumėte to, kas yra viduje, ir nežūtų naudingos medžiagos. Visiškai pakanka 10–15 sekundžių. Kokteilio konsistencija turėtų būti šilkinė, vientisa. Galit plakdami pajudinti patį plaktuvą, jeigu norite, kad dar geriau susiplaktų. Jei į kokteilį dėjote riešutų, galite plakti kiek ilgiau. Pats esu „Nutribullet“ trintuvo ambasadorius“, – sako Ignas. Šis trintuvas galingas, lengvai plaunamas.

Studio moderna nuotr./„Delimano Nutribullet“ trintuvas
Studio moderna nuotr./„Delimano Nutribullet“ trintuvas

– Ką galėtumėte patarti pradedantiems sveikiau maitintis?

– Vienas kokteilis per dieną. Ir tik nesugalvokite maitintis vien kokteiliais. Ne, reikia valgyti ir „stipresnio“ maisto. Šie kokteiliai turi papildyti racioną, o ne jį apriboti. Kokteilius rekomenduočiau gamintis ryte, nes būtent tada Jums reikalinga energija. Taip pat ir skubantiems, lekiantiems, kai tarp susitikimų nėra laiko pietums – turėkite iš vakaro įsimetę vaisių į plakimo indą. Atradę kelias minutes, pasiruoškite kokteilį ir grįš jėgos, galėsite dar porą valandų ištverti iki pietų. Vienas gardus glotnutis per dieną gali pakeisti žmogaus gyvenimą. Pradėkim nuo mažų žingsnelių.

Daugiau informacijos, kaip pasigaminti šilkinius glotnučius galite rasti www.delimano.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius