Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip derinti produktus lieknėjant?

Ką valgyti norint sulieknėti?
Bahrain Personal Fitness, Flickr.com / Ką valgyti norint sulieknėti?
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Dieta, derinama su fiziniu aktyvumu – laiko patvirtintas ir patikimas būdas sulieknėti. Tačiau esama ir keletas gudrybių, kurios padeda norimo rezultato pasiekti greičiau ir efektyviau. Visa paslaptis – produktų derinime. Kokie produktų deriniai leidžia mesti svorį greičiau, o kokie sukelia atvirkštinį efektą?

Daržovės ir baltymai

Gyvulinės kilmės baltymai iš mėsos, žuvies ar kiaušinių skrandyje įsisavinami rūgščioje terpėje, o daržovėms, kuriose gausu krakmolo – visų pirma, bulvėms – virškinti reikia šarminės terpės. Todėl jei vartojate gyvulinių riebalų, garnyrui rinkitės nekrakmolingas daržoves – brokolius, ropes, kopūstus, cukinijas, agurkus, žirnelius, paprikas, šparagus, moliūgus, špinatus, salierus. Nors gyvulinės kilmės baltymai derinami su bulvėmis, makaronais, ryžiais ir kitais krakmolingais produktais, sveikatai nepavojingi, norintiems mesti svorio patartina tokios kombinacijos vengti.

Riebalai ir greitieji angliavandeniai

Angliavandeniai mūsų valgiaraštyje – labai svarbu, tai – viena pagrindinių medžiagų, reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje. Angliavandeniai virškinami gerokai greičiau nei baltymai. Todėl užvalgius angliavandenių, cukraus kiekis kraujyje gana greiti krinta, atsiranda alkio jausmas, nors po paskutinio valgymo praėjo visai nedaug laiko. Norintiesiems sulieknėti greituosius angliavandenius rekomenduojama derinti su sveikais riebalais. Pavyzdžiui, jei valgote ryžių, kruopų ar makaronų, pagardinkite juos riešutais, avokadais, riebia žuvimi arba alyvuogių aliejumi.

Baltymai ir aštrus maistas

Kapsaicinas – junginys, kurio yra aitriuosiuose pipiruose ir kituose aštraus skonio produktuose, – ypač veiksmingai spartina medžiagų apykaitą ir duoda impulsą organizmui deginti riebalus. O aštrius produktus geriausia derinti su baltyminiu maistu. Idealu jei baltymai bus be riebalų. Tai gali būti kalakutiena, vištienos krūtinėlė be odos, jautiena, žuvis.

Vanduo ir maistinės skaidulos

Principas, kad lieknėjant būtina gerti daug vandens, išties veiksmingas. Tačiau jei jūs ne tik gersite vandens, bet ir valgysite daug maistinių skaidulų turinčių produktų, alkį tikrai galėsite pamiršti. Veikiamos vandens maistinės skaidulos skrandyje išbrinksta, maksimaliai užpildo jo tūrį, taigi net ir suvalgius nedaug tokio maisto sotumo jausmas – garantuotas. Svarbiausia – gerkite tik tyrą vandenį. Jokių gazuotų gėrimų, juodosios arbatos ar kavos. Daug ląstelienos ir maistinių skaidulų turi vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai, datulės), uogos (avietės, mėlynės, braškės), daržovės (avokadas, moliūgas, brokoliai, kopūstai, morkos, burokėliai, kukurūzai), ankštinės daržovės, riešutai, sėklos.

Kokių derinių vengti lieknėjant?

Visų pirma, kaip jau minėta, norint lieknėti patartina vengti baltymų ir krakmolo derinio: mėsa ir bulvės, paukštiena ir ryžiai, makaronai ir sūris.

Kitas vengtinas derinys – vaisiai su baltymais, angliavandeniais arba riebalais. Vaisius apskritai rekomenduojama valgyti atskirai nuo kitų produktų, likus mažiausiai 30 minučių iki valgio. Kitaip tariant, lieknėjantiesiems vaisiai – užkandis prieš valgį, o ne desertas po sočių pietų.

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min