-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išmokti nepersivalgyti?

Dažna antsvorio priežastis – persivalgymas. Valgydami dažnai prarandame savikontrolę ir, vietoj alkio numalšinimo, pasisotinimo, suvartojame per didelį kiekį maisto, kuris nėra būtinas mūsų organizmui. Kaip kovoti su šiuo įpročiu?
Dažnai valgome net nebūdami alkani
Dažnai valgome net nebūdami alkani / Flickr.com
Temos: 2 Antsvoris Nutukimas

Persivalgymo priežastys

Dažnai šis įprotis susiformuoja jau vaikystėje. Ne vienam teko girdėti šią ar panašią frazę iš mamos ar močiutės lūpų: „jei nesuvalgysi visos košės – negalėsi žiūrėti animacinių filmukų“. Metai bėgo, tačiau įprotis „viską suvalgyti“ išliko.

Nemažai žmonių stresą įveikti bando valgiu. Saldus, skanus maistas suteikia malonumo ir džiaugsmo. Tačiau fizinis pilnumas negali kompensuoti dvasinės tuštumos.

Ne retai maistas yra bendravimo dalis. Ypač aktuali ši problema darbe. Kada gi atsipūsti nuo darbų ir paplepėti su kolegomis, jei ne per kavos ar arbatos pertraukėlę? O šokoladas, sausainiai ar pyragaičiai itin tinka prie šių gėrimų.

Lankymasis svečiuose, vakarėliai, šventės, pasimatymai irgi skatina persivalgymą. Neatsisakysite gi dar vieno gabalėlio naminio torto, kurį specialiai šventei iškepė jūsų draugė?

Be to, ištekėjusios moterys persivalgo dažniau nei vienišos. To priežastis ta, kad dienos eigoje jos turi paruošti pietus ir vakarienę šeimai, o kaip pagaminti patiekalą nei karto jo neparagavus?

Normalių reguliarių seksualinių santykių nebuvimas taip pat gali būti persivalgymo priežastis. Tuomet dažniau norisi „ko nors saldaus“. Šokolade, bananuose yra „laimės hormono“, kuris būtinas organizmui. Trūkstant sekso „laimės hormono“ ieškoma šokolade ir kt. saldumynuose.

12 būdų kaip išvengti persivalgymo

Kad ir kokios persivalgymo priežastys būtų, svarbiausia – kaip jo išvengti. Dažnai mes linkę pateisinti kokį nors torto gabalėlį kaip „atlygį po sunkios dienos“, o pakeliui namo suvalgytas dešrainis – netikėto alkio priepuolio numalšinimas. Kaip bebūtų, tokių neplanuotų užkandžių galima išvengti, štai keletas patarimų kaip tai padaryti:

  • Namuose įsigykite mažesnius indus: lėkštes, dubenėlius, puodus. Mažesnės talpos induose telpa mažiau maisto, todėl suvalgysite mažiau.
  • Stenkitės pasigaminti tiek maisto, kiek užtektų vienai porcijai, be pakartojimų. Jei gyvenate šeimoje, paruoškite tiek porcijų, kiek asmenų valgys.
  • Laikykitės dienos režimo. Jei nesilaikote dietos, tuomet didžiausią kalorijų kiekį stenkitės suvartoti per pietus.
  • Atsisakykite užkandžiavimų. Jei to padaryti nepavyksta, tuomet užkandžiams rinkitės obuolius, džiovintus vaisius, o ne bandeles ar šokoladus.
  • Gamindami patiekalus neragaukite jų per dažnai. Pakanka paragauti porą kartų, kad suprastumėte užtenka druskos ar ne.
  • Nevalgykite „kompanijai palaikyti“ – tai kenkia ir sveikatai, ir figūrai. Valgyti reikia tuomet, kada tikrai jaučiatės praalkę, o ne todėl kad užuodėte malonų kvapą ar skaniai atrodo.
  • Nevalgykite vien tik iš mandagumo. Jei atvykus į svečius šeimininkai nukrauna stalą viskuo, ką randa valgomo namuose, susilaikykite ir paragaukite tik šiek tiek. Nereikia persivalgyti vardan to, kad parodytumėte savo dėkingumą arba pripažinimą. Kiekvieno patiekalo paragaukite po truputį.
  • Jei rengiate šventę namuose, iš anksto perspėkite svečius, kad neatsineštų tortų, pyragų ir kitokio maisto. Paaiškinkite, kad jūs turite pakankamai maisto, geriau bus jei jie atneš kažką kito – butelį vyno, gėlių ar tiesiog padės jums susitvarkyti po šventės.
  • Nevalgykite prieš miegą.
  • Nedarykite iš maisto „palydovo“: jei į kiną, tai būtinai ir popkornai, jei televizoriaus žiūrėjimas – sumuštiniai ir kt. užkandžiai, susitikimas su drauge – pyragėlis su kava. Atskirkite valgymą ir laisvalaikį!
  • Nepirkite pusfabrikačių. Dešrelės, pica, traškučiai ir kiti pusfabrikačiai – lengvai prieinamas maistas. Tai reiškia, kad jūs bet kuriuo metu galite atplėšti įpakavimą ir greitai suvartoti be didesnių ruošimo pastangų.
  • Jei jūsų persivalgymo priežastis yra realūs psichologiniai sunkumai – depresija, apatija, nelaimė šeimoje, išsiskyrimas su mylimuoju – kreipkitės pagalbos į specialistą. Tik kvalifikuotas psichoterapeutas ar psichologas padės jums atrasti dvasinę ramybę ir vidinę harmoniją, tačiau tikrai to nepadarys sumuštinis ar pyragėlis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius