Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip pasigaminti kečupą namuose?

Kečupas namuose
Flickr.com / Kečupas namuose
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kečupas – tai tirštas pomidorų padažas. Jis gaminamas iš pomidorų, druskos, cukraus, pipirų, įvairių priedų (prieskoninių žolelių, česnako, aitriųjų pipirų ir kt.). Tiesa, pramoniniu būdu pagamintame kečupe apstu ir sintetinių priedų, prailginančių jo galiojimo laiką, stiprinančių skonį ir gerinančių konsistenciją.

Visai kas kita – namuose gamintas kečupas. Tai ne tik sveika alternatyva, bet ir įvairialypė nauda organizmui. Kečupo galima pasigaminti bet kuriuo metų laiku. Tam naudojami prinokę, mėsingi pomidorai.

Švelnus pomidorų padažas

  • 5 kg pomidorų,
  • 50 g cukraus,
  • 20 g druskos,
  • 30-50 g obuolių acto,
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų raudonųjų saldžiųjų pipirų,
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų.

Pomidorus nuplaukite, įpjaukite kryžmai ir užpilkite verdančiu vandeniu. Pavirinkite 5–10 minučių. Vandenį nupilkite, odelę nulupkite, išpjaukite koto dalį. Pomidorus supjaustykite į 4-6 dalis ir pertrinkite. Galite dar ir pertrinti per sietelį – tada masė bus dar vientisesnė. Tyrę supilkite į puodą storu dugnu, pavirinkite ant silpnos ugnies kol ji sumažės dvigubai.

Pagal skonį įberkite druskos, cukraus, įpilkite acto, įberkite pipirų. Viską išmaišykite, dar kurį laiką pavirinkite – kol tyrė taps tirštos grietinės konsistencijos.

Taip paruoštą kečupą supilstykite į stiklainius, uždenkite pasterizuotais dangteliais ir palikite atvėsti.

Pikantiškas kečupas

  • 5 kg pomidorų,
  • 1 kg raudonųjų paprikų,
  • 1 kg svogūnų,
  • 1 kg žaliųjų obuolių,
  • 1 šaukštas 9 proc. acto,
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono,
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus ,
  • druskos,
  • pagal skonį – raudonųjų aitriųjų pipirų ir kvapiųjų pipirų,
  • 2 lauro lapeliai.

Nuplaukite visas daržoves. Pomidorus supjaustykite į 4 dalis. Obuolius perpjaukite, išimkite sėklalizdžius. Paprikas supjaustykite į 6-8 dalis, išvalykite sėklas. Svogūnų galvutes nulupkite, supjaustykite į 4 dalis. Visas daržoves sumeskite į puodą, įpilkite 1 stiklinę vandens ir užvirinkite. Kai viskas užvirs, sumažinkite ugnį ir palikite daržoves troškintis ant lėtos ugnies, maždaug 1 valandą.

Tada daržovių mišinį atšaldykite. Išrankiokite atsiskyrusias pomidorų, paprikų, obuolių žieveles. Pertrinkite daržoves per sietelį, tyrę sukrėskite į kitą puodą. Į daržovių tyrę įberkite cinamono, cukraus, druskos, pipirų, įpilkite acto, įmeskite lauro lapelius. Palikite virti ant silpnos ugnies dar maždaug 40 minučių. Kai kečupas bus paruoštas, supilstykite jį į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius, rekomenduojama palaikyti šiltai 12 valandų.

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min