Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltės jausmas sustiprina malonumą

Daugelis pažįsta tą jausmą, kai žadama suvalgyti tik vieną pyragėlį, o suvalgius iš karto puolama gailėtis. Tyrimais įrodyta, kad žmogus patiria didelį malonumą darydamas tai, kas yra draudžiama arba vengdamas kažko. Todėl šokoladas visuomet bus saldesnis, jei laikomės dietos.
Kaltės jausmas val
Kaltės jausmas valgant
Temos: 1 Dieta

Kaltės jausmas – persivalgymo priežastis

JAV Šiaurės Rytų universiteto mokslininkai atliko šešis eksperimentus, kad patvirtintų savo teoriją. Pirmajame eksperimente 40 moterų padalino į dvi grupes, paprašė peržiūrėti šešių žurnalų viršelius. Tarp žurnalų buvo ir sveikatai skirtas leidinys. Po to dalyvėms buvo pasiūlytas šokolado batonėlis. Reikėjo atsakinėti į įvairiausius klausimus, o tarp jų ir prašymas įvertinti malonumą valgant šokoladuką. Visos moterys, peržiūrėjusios sveikatos žurnalą, šokoladu mėgavosi 16 proc. daugiau nei tos, kurios žvelgė į žurnalus, nesusijusius su sveiku gyvenimo būdu.

Tyrėjai atliko eksperimentą kitomis variacijomis, tačiau kiekvienu atveju tie, kurie jausdavosi kalti, jautė didesnį malonumą valgydami šokoladą.

Ryšys tarp kaltės ir malonumo nesiriboja vien tik maistu: moterys, kurios buvo įtikintos esančios kaltos, parodžius vyrų nuotraukas – jie atrodė gražesni ir patrauklesni.

Kodėl taip vyksta?

Iš tikrųjų viskas vyksta iš kito galo: kai aktyvuojasi malonumas, įsijungia ir kaltės jausmas, todėl smegenyse šie jausmai yra susiję tarpusavyje. Taip jau yra, kad mes jaučiamės kalti, kad jaučiam malonumą.

Persivalgymo problema – ką daryti?

  • Pagrindinė sveikos mitybos taisyklė yra ši: valgykite, kai jūs alkani, ir sustokite, kai pasijusite laimingi. Tačiau dauguma žmonių sunkiai išlaiko „aukso viduriuką“, todėl iškyla persivalgymo problema. Štai keletą patarimų, padėsiančių jums nepersivalgyti:
  • Valgykite lėtai. Normalaus sudėjimo žmonėms reikia apie 12 minučių, kad pasitenkinimo nuo maisto signalas pasiektų smegenis, o tie, kas kenčia nuo antsvorio – reikia ir 20 minučių. Lėtas maisto kramtymas suteikia signalui laiko, kad jis pasiektų smegenis.
  • Valgykite atsakingai. Maisto metu būkite dėmesingi. Nevalgykite, kai vairuojate arba dirbate prie kompiuterio. Kai jūs išsiblaškę arba skubate, smegenys sunkiai stebi, kiek jūs maisto suvalgote. Skirkite maistui visą savo dėmesį, kad suvoktumėte, kiek suvalgėte.
  • Mėgaukitės pirmaisiais kąsniais. Daugiausiai malonumo mes gauname iš pirmųjų kąsnių. Po to skonio receptoriai nebūna tokie jautrūs cheminėms medžiagoms. Patenkindami savo skonio receptorius, jūs galėsite sustoti valgyti, vos pajusite fizinį komfortą.
  • Nesilaikykite dietos. Yra žmonių, sugebančių laikytis dietos keletą dienų ir netgi savaičių, tačiau paskui kažkas trūksta ir žmogus pradeda persivalgyti. Patikimas patarimas: rūpinkitės sveikais valgymo įpročiais ir nesivaikykite madingų dietų. Tarkim, sumažinkite žalingų produktų vartojimą ir kasdien į savo maisto racioną įveskite vis daugiau naudingų sveikatai maisto produktų.
  • Valgykite riebius ir saldžius produktus saikingai. Nereikia visiškai atsisakyti mėgiamų produktų, nes jūs jų norėsite vis labiau ir labiau. Vietoj to kontroliuokite porcijos dydį ir leiskite sau suvalgyti tik mažytį gabalėlį.
  • Atleiskite sau. Bus dienų, kai jūs labai norėsite kokio nors maisto. Jei jūs persivalgėte, atleiskite sau, o ne kankinkitės jausdami kaltę. Tačiau ir toliau laikykitės sveikos mitybos plano. Jei jūs pastoviai jausitės kalti, jūs vis daugiau persivalgysite.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius