Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kava: trukdo ar padeda lieknėti?

Daugelis žmonių tikina, kad kava ryte – nepakeičiamas gėrimas norint prabusti ir pasijusti žvaliau. Kava taip pat padeda įveikti popiečio snaudulį darbe.
Ar gerti rytais kavą?
Ar gerti rytais kavą? / Flickr.com

Tačiau retai kada susimąstoma: ar tik ne kava tampa tuo piktuoju kenkėju, kuris nestipriai, bet atkakliai trukdo jums atsikratyti tų nelemtų keleto viršsvorio kilogramų? Kita vertus – o gal ji kaip tik suteikia daugiau energijos ir spartina medžiagų apykaitą?

Kava prieš lieknėjimą

Jei geriate kavą be cukraus ir be priedų, su vienu puodeliu suvartojate iki 10 kkal. Tačiau retai kada apsiribojama gryna kava. Aromatinės medžiagos, sirupas, grietinėlė, cukrus – štai ir susikaupia keliasdešimt ar net keli šimtai kilokalorijų.

Kavoje yra kofeino – stiprios stimuliuojančios medžiagos, kuri neigiamai veikia miego kokybę. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tarp miego stygiaus ir viršsvorio yra glaudus ryšys. Jei jūs nepakankamai išsimiegate, organizme sulėtėja medžiagų apykaitos procesai, be to, stiprėja alkio jausmas. Iš čia – padidėjęs noras užkandžiauti, prisivalgyti per daug.

Kava taip pat didina organizmo atsparumą insulinui ir leptinui. Leptinas – tai hormonas, kuris padeda reguliuoti ląstelių energijos sąnaudas, taip pat organizmo reakciją į alkį, apetito didėjimą bei medžiagų apykaitos spartą. Insulinas – hormonas, atsakingas už riebalų ir angliavandenių apykaitą. Patekusi į organizmą kava sutrikdo šiuos natūralius procesus ir trukdo efektyviai tirpdyti riebalų perteklių.

Nepamirškite, kad dažnai vartojant kavą didėja nerimo jausmas, sudirgimas. Tai – dar viena priežastis sieti kavą su svorio didėjimu, nes nerimaujantys, stresą patiriantys žmonės suvalgo daugiau, rečiau kada kreipia dėmesį į maisto kokybę. Neigiamų emocijų veikiamas žmogus labiau linkęs užkandžiauti produktais, kuriuose gausu riebalų ir angliavandenių.

O gal vis dėlto padeda?

Neseniai atliktų mokslinių tyrimų išvadose skelbiama, kad prieš treniruotę ar kitą fizinio aktyvumo reikalaujančią veiklą išgėrus kavos organizmas išeikvoja daugiau energijos ir sudegina daugiau kalorijų. Taigi po šių teiginių belieka pripažinti, kad iš tiesų kava padeda norintiems sulieknėti.

Vertinant kofeino poveikį būtina pastebėti, kad jis pats spartina riebiųjų rūgščių šalinimą iš riebalų ląstelių. Išgėrus puodelį kavos jau po 5 minučių organizmas pradeda traukti riebalus iš jų sankaupų. Greitėja medžiagų apykaita ir pradedama sudeginti 13 procentų daugiau kalorijų nei prieš išgeriant kavos.

Tiesa, jei kavos išgėręs žmogus po to nepajuda, nedirba jokio fizinio darbo, energija ir vėl sugrįžta ten, kur buvo – į riebalų atsargas. Todėl puodelis esperso pats savaime nėra efektyvi lieknėjimo priemonė. O štai puodelis juodos kavos prieš treniruotę gali tapti puikiu riebalų deginimo katalizatoriumi.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius